Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7554692 www.bgdnes.bg

Подсъдим по афера със 108 кг амфетамини: Мислех, че пренасям хапчета за секс!

Не съм знаел, че пренасям наркотици! Мислех, че пренасям хапчета за секс! Това признава пред апелативния спецсъд Александър Киров, погнат по аферата със 108 кила амфетамини, научи "България Днес". Схемата бе разбита през януари 2016 г. При акция на Околовръстното в Пловдив в лек автомобил опел бяха открити пликове с хиляди таблетки. Експертиза доказала, че хаповете са амфетамин с активен компонент 10.6%, на стойност над 1,5 млн. лв. По-късно ченгетата откриват още от същата дрога на стойност 1,69 млн. лв. в къща в софийското село Петърч.

За амфетаминовата афера като престъпна банда бяха погнати Георги Христов, Иван Иванов, Мартин Иванов, Александър Киров, Енчо Янакиев, Иво Кръстанов, йорданецът Насер Алшдаифат и палестинецът Мохамед Еуида. Според обвинението групата е действала от септември 2014 г. Двамата чужденци са поръчвали големи количества амфетамини, за да ги пласират в държави от Арабския полуостров, където договаряли сделки.

Реклама

Смята се, че част от наркотика е бил предназначен за българския пазар. На хапчетата имало надпис Made in Germany, като се предполага, че той е с цел заблуда, че дрогата е вносна. Групата е пласирала стоката не само в Пловдив и София, но и на север от Монтана до Русе, сочи прокуратурата.

Обвиненията за престъпна група стават на пух у прах в съдебната зала. През март м.г. съдия Елена Попова оправдава осморката за това, че е действала като организирана банда. Кръстанов го отнася най-солено - 10 г. затвор, че е държал наркотици за над 3 милиона лева с цел разпространение в опела си и в къщата си в Петърч. Киров получава 7 г. решетки, защото подбудил Кръстанов да държи наркотици в колата си. Янакиев също е осъден на 7 г. за това, че помогнал на Кръстанов при превоза на дрогата.

Иван Иванов е наказан с 3 г. пандиз за 80 мл пикринова киселина, която се води взривно вещество, и за 70 мл прекурсор за производство на синтетична дрога. Йорданецът Насер и палестинецът Мохамед са признати за виновни, че държали около 3 грама наркотик в дома си, но като маловажен случай понасят само административно наказание - глоба от 1000 лв.

Делото претърпява крах на втора инстанция и е върнато обратно на спецсъда. С решението си апелативните магистрати приемат, че са допуснати редица нарушения, като основното е, че няма мотивировка за наказанията. Не ставало ясно на базата на кои доказателства се правят изводи за фактическата обстановка. Не е посочено коя част от показанията на свидетели се кредитира. На свидетелите, които не си спомняли факти, не са им четени показанията за сверяване. Не е обсъдено и какво изясняват експертизите по предмета на делото. За СРС-тата по делото единствената констатация е, че са събрани законно, без да се уточнява кои от тях се вземат под внимание. Не са изяснени функциите - кой е ръководител на групата и кои са участниците. Поемните лица, присъствали на тараша, също не са разпитани от съда, изтъкват магистратите.

Присъдата на Мохамед е произнесена задочно, защото отсъствал. По делото той е дал обяснения, с които признава, че "хапчетата за секс" са негови, а откритите пари са на приятеля му Насер. Докато Мохамед липсвал, аверът му Насер проговорил пред разследващите, но обясненията му не са вкарани в делото. Той разказал на дълго и широко защо му се наложило да напусне България. Йорданецът няколко пъти повдига въпрос за близо 20 хил. долара негови пари, иззети при акцията. Той настоява тлъстата сума да му бъде върната и дори искаше тя да бъде показана в съда наред с пликовете с дрога, за да е сигурен, че е налична.

В сряда процесът трябваше да рестартира при съдия Цветан Колев в спецсъда. Оказа се, че Насер се е покрил и призовкарите не са успели да го намерят. Съдът изиска справки от отдел "Миграция" кога йорданецът е пребивавал у нас, дали е напускал пределите на страната и на какъв адрес се води. Ако той не може да бъде издирен, по всяка вероятност делото срещу него ще се води задочно.

Висаджия отива до кенефа

Подсъдимият Енчо Янакиев е сочен за бивш гард на ВИС и покойния бос Николай Цветин. През 2003 г. дори спасява шефа си, като застава на пътя на куршумите при атентат в столичния кв. "Лозенец". Според обвинението Енчо е пътувал в колата, в която са открити пликовете с амфетамини. Освен това е размахвал с ръце на бензиностанция до Пловдив, като прокуратурата предполага, че се е уговарял с авери, които са правели параван. "Нямам нищо общо с намерените наркотици! Не съм правил никакви знаци на бензиностанцията. Слязох, за да отида до тоалетната и да си купя айран", заявява висаджията. Той е категоричен, че не познава останалите на подсъдимата скамейка.

Реклама
Реклама
Реклама