Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7557552 www.bgdnes.bg

Милион изкарва лихварят Владимир Петров

Скандален крими тандем издава нелегалния кредитор

Над един милион лева от лихви е изкарал обвинен в нелегално раздаване на заеми пловдивски бизнесмен. Впечатляващите печалби Владимир Петров влагал в покупка на апартаменти в Пловдив и София. Това стана ясно по време на гледане на мярката му за неотклонение. След кратко заседание магистратите оставиха 48-годишния пловдивчанин в ареста. Там лихварят ще изчака старта на делото, което се очаква да започне през септември. Юристи коментираха, че шансовете да отърве затвора са малки заради множеството доказателства. Наред с това според Наказателния кодекс се предвижда и конфискация на имуществото. При обиски в дома и заводско хале, притежавано от Владимир Петров, са открити множество нотариални актове, документи на коли, копия от лични карти на негови длъжници, записи на заповеди за отпусканите суми. Самият бизнесмен или негова фирма няма издаден лиценз от БНБ за кредитна дейност, което е абсолютно задължително по закон.

При обиските са намерени и записки за въртяната нелегална дейност от обвинения за лихварство. В книжата Петров си е записал имена на над 240 свои клиенти, на които отпуска повече от 6 милиона лева. Макар лихвите по заемите да са солидни, дълги години оплаквания от получателите няма. Криминалисти неофициално коментираха, че повечето са хора, които трудно могат да докажат законни доходи, а така шансът да се доберат до заеми от банки е почти нулев. За това и опирали до услугите на Петров.

Реклама

Схемата работи безпроблемно години наред. По ирония на съдбата Петров е предаден от хора, които също са известни със съдебните си проблеми. Сред последните клиенти на лихваря е скандалната пловдивска адвокатка Мария Делова и партньорът й Крум Стоянов. Той взел пари назаем от лихваря, но не оправил борча си. В резултат на това Петров взел автомобила на Стоянов. Това кара партньорката на Стоянов, адвокат Мария Делова, да подаде сигнал в МВР. В жалбата тя дава информация и за други хора, пострадали от лихваря, обясниха разследващите.

Ожалилите се Мария Делова и Крум Стоянов са чести клиенти на прокуратурата по сигнали за финансови афери. Самата Делова, чиито адвокатски права са отнети, наскоро бе арестувана и пратена в ареста след повдигнатите й обвинения за измама и съставяне на документи с невярно съдържание. Заедно с партньора си Крум Стоянов бившата адвокатка от години се рекламират като събирачи на дългове чрез фирма "Военна сила". Хора, ползвали "услугите" на дружеството, неведнъж са се оплаквали пред медиите, че са загубили парите си.

Ръце от Делова вдига дори собствената й майка Димка Димова. В писмо до медиите, цитирано от пловдивския в. "Марица", възрастната жена предупреди, че щерка й имала нелегална агенция за работа и обещавала 8000 евро на музиканти в скандинавските страни, но без трудов договор. Майката разказа, че това не била първата измама на дъщеря й, която се занимавала и с нечестни продажби на недвижими имоти. Доказателство за това е Фейсбук страницата "Измамени от Делови Груп ООД и адвокат Мария Славкова", където са описани различни скандални случаи на опарени от нея хора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама