Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7558489 www.bgdnes.bg

Авери на Малък Йоско влизат в пандиза

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Заедно с него споразумения сключиха още четирима от групата. Димитър Божанов договорил 2 г. и половина, Васил Иванов - 2 г. и 10 месеца. По година и половина в килията ще лежат Илия Устинов и Петър Симеонов. Тъй като бандата бе разбита през юни м.г., те са прекарали зад решетките повече от година и по всяка вероятност съвсем скоро ще се озоват на свобода.

Реклама

Със споразуменията, одобрени от съдия Пенка Велинова, подсъдимите в процеса намаляват, защото сделките имат характер на влязла в сила присъда и наказанията започват да се изпълняват веднага, като се приспада излежаното. Както "България Днес" писа, още на разпоредителното заседание по делото стана ясно, че повечето от подсъдимите ще се навият на споразумения. Те са предпочели да приключат разправиите си с Темида, вместо да се търкалят с години по съдилищата.

За Малък Йоско подобна опция не съществува, защото той има други наказания. Наскоро апелативният спецсъд отмени условната му присъда и пробация и му даде година и половина затвор за грабеж на мерцедес и принуда на застраховател. Иван е погнат с някои от най-доверените хора на баща си - изчезналия гангстер Йоско от село Безден. Те отговарят като наркобанда, а соченият за неин лидер Йоско е обвинен задочно, тъй като се издирва повече от 5 години.

Малък Йоско бе закопчан с повечето си другари през юни м.г. на връх Шипка. Според прокуратурата Пендака е другият лидер, а в бандата участвали Кристиян Дойчинов, Габриел Бонев, Борислав Йоневски, Димитър Божанов, Вергил Славов, Ангел Ангелов, Калчо Симеонов, Борислав Алексиев, Валери Владов, Васил Иванов, Васил Стоянов, Илия Устинов, Красимир Петров, Петър Симеонов, Сотир Петров и Стефан Гевгелийски.

Разследващите съобщиха, че групата набелязала като мишени прокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев, както и двама полицаи. Оказа се, че тезата на държавното обвинение в тази насока се крепи единствено на показанията на анонимен свидетел, който чул от участник в групата за поръчани от Стефан Гевгелийски покушения срещу прокурори и полицаи. Мотивът на Гевгелийски, който излежава присъда за наркотрафик, да организира заедно с Йосифов и Стоянов посегателствата, било участието на служителите в дела срещу него и негови съучастници.

Галипонов и Мойсев поискаха първоначално да бъдат конституирани по делото като частни обвинители и граждански ищци, но още на следващото заседание се отказаха с обяснението, че били много заети и не искали да спъват процеса заради служебните си ангажименти. Защитата скочи, че ако спецпрокурорите се водят пострадали, то процесът не може да се гледа от колегите им от спецсъда. Казусът за подсъдността стигна и до Върховния касационен съд.

Реклама
Реклама
Реклама