Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7559330 www.bgdnes.bg

Историческа възстановка на освобождението на Банско на фестивала Фолклорна магия

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и сдружение “Перински айдути“, а хиляди жители и гости на Банско дойдоха в Градския парк, за да съпреживеят с гордост историческия момент от 5 октомври 1912 г.

Конкурсната програма в категориите за пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи отново бе пъстра, разнообразна, красива, впечатляваща и оспорвана. Истински огън горя на сцената на фестивала, изпълнители от 3 до 73 годишна възраст демонстрираха духа, силата и магнетизма на българския фолклор, а емоцията, страстта и вдъхновението на всички участници бе осезаема.

Вечерната концертна програма събра на една сцена легендата на българския фолклор Гуна Иванова, нейните внучки и достойни наследнички Ива и Велислава Костадинови, както и гласовитият Малин Домозетски и родопският славей Хамид Имамски. Въпреки лошото време, за трета поредна вечер на фестивала „Фолклорна магия“ се заформиха дълги хора и любителите на най-българските ритми направиха истински празник на българщината в Градския парк на Банско.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама