Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7560604 www.bgdnes.bg

Подсъдим по "Чуковете" избяга от турски зандан, за да лежи у нас

Прокуратурата затри тайни свидетели заради "начина им на живот"

Осъденият за хероин Михаил Димитров се предал на границата, иска споразумение

Родната българска килия пред турския зандан предпочете подсъдимият по делото "Чуковете" Михаил Димитров! Кримигероят бе осъден в южната ни съседка на 12 г. и половина, след като бе спипан с дрога в Истанбул. Турските власти уточнили, че нашенецът трябва да излезе най-рано през 2022 г., когато може да бъде освободен предсрочно.

Реклама

Вместо да търка нара в затвора "Малтепе", където лежа и Митьо Очите, Михаил избягал и отишъл на ГКПП Капитан Андреево, където се предал, научи "България Днес". Въпреки че нямал документи, той разказал на служителите кой е и те направили справка в системата. Така беглецът се озовал в родната тъмница.

Той се появи за първи път вчера на делото срещу т.нар. банда на "Чуковете". Според прокуратурата те са подопечни на Таки и Ицо Исуса, но обвиненията на сочените за тартори паднаха. На подсъдимата скамейка са плевенският кримигерой Камен Балбузанов-Куката, ММА боецът Любомир Симеонов - Любо Чука, Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бившият шеф на фен клуба на "Левски" Антон Калчев - Тони Застраховката, братята левскари Павел и Веселин Ермалаеви, боксьорът Александър Пацов, Панайот Мартинов, Даниел Душков, Георги Лазаров, Кирил Муртов, Веселин Христов и Веселин Иванов.

Процесът се точи от 2014 г., но не можеше да започне и бе спрян заради отсъствието на Михаил Димитров. Вчера той чу обвиненията си и потвърди, че ги разбира. С процедурата по съдебното му преследване се получава дело в делото, обясниха магистратите. Те разясниха на новопристигналия Михаил, че делото е прекратено спрямо Борис Борисов - Боби Белята, който беше убит, а Иван Бегов и Кирил Киров са сключили споразумения.

"И аз искам споразумение", примоли се беглецът. Оказа се, че Темида го е погнала и по други дела, което може да утежни положението му. Михаил се сдобил с присъда от 3 г. за нанесена телесна повреда, завършила със смърт, но наказанието още не е влязло в сила. Освен това той го е отнесъл, задето се предал на граничния пункт и е осъден за незаконно преминаване на границата. "Всеки български гражданин може да се върне в родината си по всяко време. Той не е бежанец и не трябва да бъде наказван, защото сам се е предал", контрира адвокатът му Евелин Абаджиев. Очаква се в следващите дни Михаил да сключи сделка и делото за него да приключи толкова бързо, колкото започна.

През това време останалите от групата продължават да се разтакават до съдилището на столичната ул. "Черковна". Въпреки че всички подсъдими и адвокати бяха налице, заседание не се проведе, понеже прокуратурата не успяла да осигури за разпит четирима анонимни свидетели, които се търсят от месеци. Това са тайнствени хора, пропели срещу бандата, на които са дадени номера 1, 2, 4 и 9. "Беше възложена задача на МВР да ги осигури, но те не са намерени на адресите си. Поради начина си на живот те са трудно откриваеми", обясни прокурор Камен Господинов. Той изтъкна, че спецпрокуратурата ще ги осигури, след като всички други свидетели дадат показания и обеща повече да не се отлага делото заради тях. Съдия Мария Неделчева обаче го скастри, че няма да се чака края на делото и го задължи да ги доведе за следващото заседание. Ако това не стане, те сигурно ще бъдат заличени.

Делото е пред финал, правят се опити да се открият и последните свидетели, които не са дали показания. Секретните материали с подслушани разговори бяха декласифицирани, за да се прослушат евентуално в съдебната зала. По всяка вероятност процесът ще приключи до края на годината. Защитниците очакват оправдателни присъди, като изтъкнаха, че повечето от свидетелите са дали заден и са се отрекли от показанията си, като обяснили, че са дадени под натиск.

Видеоразпит до Острова

Видеоконферентен разговор със свидетел, локализиран във Великобритания, ще бъде проведен по делото "Чуковете". Упоритостта на магистратите да издирят Дечо Мазнев дала резултат. За разпита на мъжа, пълнил кримихрониките, е издадена европейска заповед за разследване. Тя е уважена от властите на Острова. Местните магистрати са предупредили, че датата за видеоразпита трябва да се каже 6 седмици предварително, за да се подготвят.

Реклама
Реклама
Реклама