Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7561088 www.bgdnes.bg

Бащата на убития студент Андрей: Око за око и зъб за зъб, ако пуснат Полфрийман!

Килърът иска да излезе от затвора 8 години преди да е излежал присъдата си

"Ако съдът реши да свободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношения - като в Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща." Това заявява ексдепутатът от БСП Христо Монов, чийто 20-годишен син Андрей бе убит от австралиеца Джок Полфрийман през 2007 г., съобщава сайтът "Трафикнюз".

В сряда предстои защитата на Джок Полфрийман да изложи мотивите си за предсрочното освобождаване на затворника пред състав на Софийския градски съд. Австралиецът е депозирал заявление до институцията, с което настоява да не бъде сниман от представители на медиите в съда. След заседанието се очаква и решението на съда дали да уважи молбата на убиеца на 20-годишния студент Андрей Монов за предсрочно освобождаване от затвора. Ако това се случи, Полфрийман ще напусне пандиза осем години преди да е излежал присъдата си. Преди година убиецът отново поиска да бъде пуснат от затвора предсрочно, но молбата му бе отхвърлена от съда.

Реклама

Австралиецът получи наказание от общо 20 години затвор заради убийството на Андрей Монов през 2007 година. Освен това затворникът е осъден и за нападение на Антон Захариев, който е приятел на наръгания смъртоносно с нож 20-годишен син на бившия депутат Христо Монов.

Версията на Полфрийман и до днес е, че той е невинен, извършил е убийство при самозащита, а конфликтът се е зародил, защото опитал да спаси двама роми, които Монов и компания опитвали да пребият. Кървавата случка се разиграва на 28 декември 2007 година през нощта в центъра на София, пред площад "Света Неделя". Андрей Монов и Антон Захариев били заедно с други свои приятели. Между компанията и Полфрийман възникнал конфликт. Тогава убиецът извадил нож, наръгал смъртоносно Андрей Монов и ранил връстника му Антон Захариев.

Още от 2007 година започват дълги съдебни процеси, краят на които идва около 4 години по-късно. В края на 2009 г. Софийска градска прокуратура иска доживотен затвор за Полфрийман, но съдът решава, че той трябва да понесе наказание от 20 години затвор. Две години по-късно втората инстанция потвърждава наказанието, а след това със същото становище излиза и Върховният касационен съд.

Австралия прави няколко опита да върне Полфрийман в страната си, където той да изтърпи присъдата си. Главният прокурор обаче отказва с мотива, че затворникът е получил най-лекото възможно наказание за извършеното от него престъпление и че поведението му затвора не бележи подобрение.

Убийството на Монов в центъра на София предизвика голямо обществено недоволство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама