Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7562666 www.bgdnes.bg

Арестуваха "бял хакер" за атаката в НАП, служител на фирма за киберсигурност е

Той е 20-годишен, българин, от София

Има задържан за хакерската атака срещу НАП. Това обяви комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП. Арестуваният е българин, служител в компания за киберсигурност.

"В рамките на служебните си задължения е така нареченият "бял хакер" или тества уязвимости с цел да се предотвратяват такива атаки. Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака. Цяла нощ са правени експертизи на иззетите доказателства и следите сочат, че лицето е съпричастно с атаката", заяви Явор Колев пред Нова телевизия.

Реклама

"Към настоящият момент имаме доказателства за това лице и неговата съпричастност, но ще продължаваме да събираме доказателства във всички посоки. Мотивът му - има елемент на себедоказване", добави Явор Колев.

По думите му задържаният няма нищо общо с описанието в писмото до медиите за хакнатите данни, че е "руснак, женен за българка". Той е 20-годишен българин от София.

Младежът е служител във фирма за киберсигурност и е тествал мрежи за сигурност и компютърни системи. Арестът е станал вчера следобед и според данните до момента младежът няма криминално досие, предава БТА.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама