Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7562725 www.bgdnes.bg

Шеф от фонд „Земеделие“ заключен по аферата "Миню Стайков"

Калоян Костадинов и петима служители прибрани за преведени пари по европрограми на авери на алкохолния бос

Заместник изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калоян Костадинов бе задържан при акция по разследването срещу Миню Стайков! Заедно с Костадинов са заключени още петима служители на фонда заради преведени пари по европрограми на приближени до алкохолния бос, разкриха разследващи.

Реклама

При операцията вчера бяха претарашени кабинети на арестуваните в ДФЗ и техните домове. Зам.-директорът на фонда Калоян Костадинов бе изведен с белезници от работното си място. Той се оказа син на шефа на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, разкриха запознати. На поста си е назначен преди около месец, за да отговаря за прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони, а преди това е бил директор на дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони".

В следствените действия участваха антимафиоти от ГДБОП съвместно с екипи на КПКОНПИ, а акцията е по повод досъдебното производство срещу Миню Стайков и други, образувано през май т.г. срещу организирана престъпна група за злоупотреби с еврофондове по програмите "Развитие на селските райони" и "Конверсия на лозя", потвърдиха от спецпрокуратурата. Според изчисленията бандата източила около 18 милиона лева. Иззети са документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. По данни на държавното обвинение шашмите са ставали в периода, когато директор на фонда е бил Румен Порожанов.

Според разследващите служителите от фонда са вършили длъжностни престъпления, за да помогнат на приближени до алкохолния магнат да получат неправомерно завишен лимит по програмите. "По първата програма са поискани и са одобрени за плащане 11,5 млн. лв. Въпреки че има заповеди за плащане от разпоредителя Държавен фонд "Земеделие", тези пари не са платени по молба на прокуратурата. По втората програма са поискани над 8 млн. лв., получени са над 5 млн. лв., а плащане от 2 млн. лв. е било спряно. Максималните лимити за целия период за първата програма са 3 млн. лева а по другата - 2 млн. лв. Лимитът общо е 5 млн., а в случая се искат 20 млн. лв", обясниха разследващи. По техни данни фирмите, които са кандидатствали, не са били свързани с реалните собственици, но всички са роднини, служители, свързани с бизнес империята "Карнобат".

Обвиненията от май месец послужиха на спецпрокурорите, за да удължат престоя на Миню Стайков в килията. Той трябваше да бъде пуснат, тъй като изтичаха 8 месеца, в които може да стои зад решетките по обвинението за нелегална цигарена фабрика, данъчни престъпления и пране на пари. Очаква се днес спецпрокурорите да преценят на кои от задържаните служители на фонда ще повдигнат обвинения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама