Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7564045 www.bgdnes.bg

Попове се застъпват за Полфрийман

Магистратите не пускат австралиеца предсрочно от зандана

Пастор Ковачев и отец Павлов с положителни впечатления от осъдения

Свещеници се застъпват за осъдения за убийство Джок Полфрийман! Пастор Ковачев и отец Павлов от затворническото общежитие в Казичене искали да разкажат за положителната промяна у австралиеца, но не бяха допуснати до разпит. Добрите характеристики трябваше да послужат на Полфрийман да излезе предсрочно от затвора. Вчера Софийският градски съд отказа да пусне чужденеца, преди да си е излежал присъдата за убийството на студента Андрей Монов.

Инцидентът става през 2007 г. в центъра на София. Австралиецът влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил. Прокуратурата поиска да лежи до гроб, но съдът му даде 20 години затвор.

Реклама

Джок се възползва от законовата възможност да поиска да напусне килията, след като изтече повече от половината му наказание. В началото на заседанието затворникът увери, че разбира български език и няма нужда от преводач. Покрай проблемите си с Темида Полфрийман оглави Българското затворническо сдружение за реабилитация. Той успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нарушена свобода на изразяване.

"Съжалявам за смъртта на Андрей Монов, казвал съм го и преди", проговори Полфрийман. По думите му той не е наказван зад решетките и е награждаван за добро поведение: "За 11 години не съм наказван за физическа агресия. Ако има проблем, пускам жалби".

Администрацията в затвора се запъна за пускането на австралиеца. По данни на надзирателите Полфрийман е записал многобройни наказания в досието си, основно за неизпълнения на заповеди и демонстративно неподчинение. Полфрийман си зашил устата и обявил гладна стачка, припомни Десислав Трайков, шеф на панделата.

Той изтъкна, че при скорошна проверка са открити разлепени стикери с нецензурно съдържание из цялата сграда, които били дело на Полфрийман. Била намерена и карта памет, която чужденецът глътнал. Последната му гладна стачка била от 21 април до 25 май т.г. Според затворническата управа с осъдения трябва да продължат да работят социални експерти и психолози.

Защитникът адвокат Калин Ангелов възропта, че трябва да се представят индивидуалните планове за изпълнение на присъдата, годишните доклади за резултатите от работата по тях, методиката, по която администрацията е направила оценка на риска от вреда за обществото и документация за програмите за въздействие, в които е бил включен Полфрийман. По жалба на осъдения взела отношение и омбудсманът Мая Манолова. Магистратите отказаха да изискват документите. Джок ще може да обжалва пред втората инстанция решението да остане в килията.

Реклама
Реклама
Реклама