Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7564499 www.bgdnes.bg

Шарани и бели амури в полите на Родопите

В дълбока вода рибарите хващат най-много морунаши на язовир "Сушица"

Страхотни шарани и бели амури дърпат рибарите на язовир в полите на Родопите. Новината научи "България Днес" от въдичарските среди. Водоемът, на който се пълнят живарниците, се нарича "Сушица" и се намира недалеч от Асеновград.

Язовирът е разположен в подножието на Източните Родопи, между селата Долнослав и Тополово. Предлага много добри условия за риболов, а от брега му се откриват страхотни гледки към Родопите. В непосредствена близост се намира конна база "Уайлд сити". Изкуственият водоем е построен през 1969 г. на едноименната река. Водната му площ е 459 декара, а максималният обем - 5,5 милиона кубични метра.

Реклама

Бреговете на много места са стръмни, което предполага големи дълбочини. Водата е изключително чиста и планинска. Наоколо растат и дъбови гори, които осигуряват прохлада в летните горещини.

Това лято най-често на кукичките се закачат шарани. Рибите са с най-различни размери и изискват здрав такъм. Масово се практикува риболов на плувка или на дъно. Най-добре дава рано сутрин по изгрев, когато температурите все още не са твърде високи.

Захранва се със сладка, млечна или сварена царевица, което подлудява шараните. Редом с тях излизат и доста едри язовирни морунаши. Тези риби се навъртат основно в дълбоките части, на дълбочина по-голяма от 5-6 метра. Придънните водни слоеве са с по-хладна вода и пасажите се задържат там. Морунашите обичат най-много белите червеи, затова е добре и да се захранва с тях. Лови се или с щека, или с мачова въдица и ваглер.

Най-едрите риби, които могат да се уловят на язовир "Сушица", са белите амури. Тук често се хващат екземпляри по над 3-4 килограма. Този вид не се плаши от жегата и може да атакува примамката дори и по обед. Излиза и в по-разлетите и плитки участъци с дълбочина до 2 метра. Любимата му стръв е царевицата, но може да се лъже и на червей. Амурът има торпедовидна форма на тялото и се слави със своята мощ. Изваждането му е изключително трудно и е нужно търпение.

За любителите на лекия риболов язовирът държи страхотна популация от уклей. Тези рибки се придържат в повърхностните слоеве и кълват почти целодневно с максимално олекотена линия.

 

Наблизо е водопадът

"Лястовичи вир"

Една по-малко популярна природна забележителност в близост до язовира е водопадът "Лястовичи вир". Той се намира на 12 км от Асеновград и на 1,5 км над водоема.

Според местните хора името на водопада идва от труднодостъпния терен и заради това, че само лястовиците имат достъп и могат да стигнат до там. Разходката до водопада е приятна и изпълнена с множество красиви гледки.

Отвесния пад на водата на река Сушица е около 12 метра.

Реклама
Реклама
Реклама