Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7567510 www.bgdnes.bg

Разследвано ченге върнато на работа в МВР

Каналджиите рекетьори превеждали бежанци през Калотина към Западна Европа, твърди прокуратура

На работа в системата на МВР е върнат разследван за трафик на хора полицай, който бе арестуван заедно с още трима свои колеги при мащабна акция на спецпрокуратура преди три години, научи "България Днес". Униформените бяха задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група за безпроблемен трансфер на нелегални бежанци срещу ТОЛ такса през граничния пункт на Калотина към Сърбия.

Реклама

Междувременно соченият от разследващите като лидер на бандата Георги Жеков завел административно дело за уволнението си и го е спечелил. Магистратите преценили, че ченгето незаконно е изритано от система на МВР, и обявили за неправомерна заповедта за освобождаването му от работа. Административният съд постановил Жеков да бъде върнат на служба в полицията, а решението е изпълнено. Това обясни неговият адвокат Емануил Йорданов пред "България Днес". По думите на защитника клиентът му пак е на работа в системата от около година.

Освен Георги Жеков по време на акция на прокуратурата бяха задържани и колегите му Продан Георгиев, Красимир Евтимов и Николай Григоров. Спецсъдът остави зад решетките Георгиев и Григоров, а Евтимов бе пуснат под "домашен арест". Към момента, три години след шумната операция на Калотина, всички заподозрени ченгета са напълно свободни и нямат никакви ограничителни мерки. Те отдавна са отпаднали, тъй като е изтекъл законния срок от година и половина за прилагането им. Разследването по случая все още не е приключило, показа проверка на "България Днес". Обвинените ченгета и защитниците им са викани за последно в спецпрокуратурата преди няколко месеца. Адвокат Емануил Йорданов обясни, че няма срок за приключване на разследването. Той отпада с промени в Наказателнопроцесуалния кодекс през 2013 г., след които всеки уличен в престъпление може да се превърне във "вечен обвиняем".

Публично известни към момента остават само данните от първоначално огласената от разследващите информация веднага след арестите на четиримата полицаи. Според твърденията на криминалистите ченгетата заработвали тлъсти пачки, докато са на работа. Имаше и съмнения, че още хора от МВР са замесени в схемата, която превърнала най-големия граничен пункт със Сърбия в магистрала за бежанци през България към Западна Европа.

"Буквално служителите са вземали ТОЛ такса, т.е. такса "спокойствие", която трафикантите са им плащали. Това са хора, които, заслепени от алчност, загърбват сигурността на всеки от нас", заяви шефът на "Вътрешна сигурност" в МВР ст. комисар Румен Ганев. По думите му униформените са правили организацията за трафика и са осигурявали коридора през сръбската граница. Те са правели целия трансфер по магистралата от Капитан Андреево до Калотина. Полицаите помагали на каналджиите с т.нар. пилотни коли, които ескортирали бусовете с бежанци към сръбската граница. След като стигнели района на Драгоман, били поемани от други, неизвестни към онзи момент съучастници. Те пък превеждали нелегалните през граничната бразда в посока Сърбия.

"Такъв тип служители със своята престъпна дейност заплашват сигурността на всяко семейство и нека знае техният кръг от познати с какви пари са ги черпили, с какви пари са ходили на лов, на почивка и т.н.", коментира ст. комисар Ганев. По думите на наблюдаващия прокурор Детелина Йотова самите полицаи също превозвали бежанци с колите си, когато не били на смяна.

Пачки и пушки

В сочения за бос на престъпната група Георги Жеков е открит арсенал от пушки на стойност близо 35 хиляди евро. От колата му е иззета и термокамера за нощно виждане, с каквато не разполагали дори граничарите ни. Термокамерата е на стойност 18 хиляди евро. По време на смяната си Жеков е спипан със 150 белязани евро. От ченгето са иззети и други 600 евро, какво и два "прави" телефона. Те са използвани само за контакт с каналджиите и останалите ченгета в схемата.

Продан Георгиев също е задържан, докато е бил на смяна. В патрулката му са намерени две флашпамети, два телефона и 4650 евро, 1000 шилинга и 120 турски лири. Другите двама полицаи - Николай Григоров и Красимир Евтимов, са арестувани в почивния им ден. У тях са открити също значителни суми. Единият е разполагал с три телефона, а другият с телефон и СИМ карти на сръбски оператор. Парите, които са кътали, са 3740 лева и 625 евро.

Реклама
Реклама
Реклама