Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7569405 www.bgdnes.bg

Чоков привиква аверите в Галиче

Скандалният кмет Ценко е пуснат под домашен арест

Посрещат с уиски и чевермета подсъдимия, жители на селото бягат от страх

Най-верните си авери е привикал "по списък" скандалният бивш управник на врачанското с. Галиче Ценко Чоков, след като в края на миналата седмица е пуснат под домашен арест и се прибрал селото, разкриват местни. Отстраненият от поста управник се появил там във видимо разклатено здраве, но без патерици или инвалидна количка, които използваше, за да се придвижи до спецсъда в София.

Приближените на подсъдимия за нанасяне на средна телесна повреда, отвличане и палеж посрещнали боса си подобаващо с уиски, чевермета, мезета и скара на дървени въглища. Банкетите по посрещането на боса започнали още със стъпването му в Галиче и все още не били приключили, разказват хора от Галиче. Те забелязали, че аверите на Чоков пристигали с лъскави автомобили, от багажниците на които сваляли препълнени торби с провизии.

Реклама

Внезапното завръщане на отстранения от поста селски управник предизвикало смут в Галиче. По думите на местни хора някои от жителите, които на гърба си са изпитали гнева на бившия кмет и бандата му, побързали да се изнесат, защото се страхували да не пострадат отново. Според хората от селото Чоков няма да се откаже да повлияе върху свидетели по делото му да се откажат от дадените пред съда показания, за да облекчи присъдата си.

"Чоков бързо прохожда, като го пуснат от ареста. Нищо чудно, като вече е на свобода, да рипне и да друсне един кючек като Софи Маринова", коментира жител на Галиче.

Именно заради тежкото си здравословно състояние бившият кмет, който твърди, че страда от куп болести, беше пуснат под домашен арест. Той изтърпяваше мярката в мезонета си в Студентски град в София. В тузарското си жилище обаче Чоков се чувствал "сам като куче". Нямало кой да се грижи за него. С провизии от време на време го снабдявало едно момче. Това се оказало изключително неудобно за подсъдимия екскмет и той помолил магистратите да сменят адреса на домашния му арест. Съдът уважил желанието на Чоков и така той се озовал в Галиче преди няколко дни. Там скандалният кмет ще изчака края на делото, което се гледа от втората инстанция - апелативен спецсъд. Магистратите трябва да преценят дали да уважат искането на прокуратурата. Тя настоява Чоков да получи 9 г. затвор по обвиненията за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палеж. На първа инстанция спецсъдът му даде присъда от 4,5 г. Магистратите ще се произнесат до месец. Това време Ценко ще прекара в Галиче.

Според местни хора адресът, на който някогашното страшилище за Галиче и Северозапада трябва да бъде по време на домашния си арест, е бившият младежки дом в селото. Жителите на Галиче припомнят, че имотът станал собственост на Ценко преди няколко години, докато още не бил погнат от разследващите. По думите на хора от селото въпросният Младежки дом бил придобит от управника по съмнителен начин, на ръба на закона. Постановлението на съда гласи, че Чоков не бива да напуска въпросния адрес, докато е под домашен арест. В противен случай може отново да бъде прибран зад решетките, както се случи преди около година. Тогава той бе засечен да вечеря в столичен ресторант, вместо да не мърда от мезонета си.

Заради ограниченията на мярката Чоков не можел да отиде във фамилната резиденция в Галиче, в която живее семейството му. В тузарското имение са се настанили майката на децата на Чоков - Цветелина, двамата му синове, снахата и първородното му внуче. Момченцето е кръстено на баба си и дядо си и се роди, докато Чоков беше в ареста в началото на миналия септември. Жители на Галиче разкриват, че в хасиендата преди дни имало голямо парти по случай 50-ия рожден ден на майката на Ценко-Чоковите наследници, което той пропуснал заради домашния си арест в бившия Младежки дом.

Реклама

Палят къща на свидетел

Домът на един от основните свидетели по делото срещу Ценко Чоков е запален седмица преди бившият кмет на Галиче да бъде пуснат под домашен арест за първи път преди около година. Огнената вендета срещу Веселин Попов-Лунгара избухва към 4 ч. сутринта на 20 септември. Домът изгаря до основи.

Пожарът е умишлен, става ясно при огледа. Първо с бензин е залят навесът на гаража, после огънят бързо се пренася до къщата и я унищожава. Според местните хора зад палежа стоят мутри на бившия кмет. Посегателството срещу дома на Лунгара не е първото за семейството.

Година преди това с коктейл "Молотов" е подпалено заведението, което Попов стопанисва в Галиче. Дискотеката изгаря до основи ден преди поредното заседание по делото в спецсъда срещу Чоков и бандата му.

Реклама
Реклама
Реклама