Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7571280 www.bgdnes.bg

Иван Гешев: Кристиян е само маша, фирмата се занимава с кибер рекет, има и политически привкус

Зам.-главният прокурор вижда в атаката срещу НАП и политически кибертероризъм, споменава имената на олигарха Иво Прокопиев и партийните лидери Христо Иванов и Атанас Атанасов

Отключен е един от криптираните компютри, там е базата данни на НАП, има търсения за Бойко Борисов, Делян Пеевски, Сотир Цацаров

Реклама

Накратко от начало разследването започна в насока – лицето, за което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи се занимава с нещо като кибер рекет - удряне на фирми, търговски дружества, държавни организация с цел нарушаване на тяхната компютърна информационно сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в "Сутрешния блок" на БНТ.

"За мен последните години се налага терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е, когато с компютърни програми, информационни системи хакваш или удряш опр еделени бази данни, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите му. Това също е обект и една от версиите на работа", каза Гешев и посочи, че това е много вероятна дейност. Той обърна внимание на политическата реакция на "Да, България".

"Тези компютри, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на български специалисти и служители на съответните служби единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Ние знаем една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо. Неслучайно собствениците и представителите на тази фирма не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри, за разкриптиране. Ако не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не я предоставяш тази информация. Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото.", каза още Гешев.

"Извършено е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев", допълни Гешев.

Според зам.-главният прокурор атаката срещу НАП е съвпаднала с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокоприев и с лидера на "Да, България" Христо Иванов. "С активно присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял. Естествено под контрола на началника му. За мен целта тук е политическа и това е безспорно", категоричен бе Гешев.

Реклама