Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7572730 www.bgdnes.bg

Гайдарка свири на аборигени

 Невиждано!

Красимира Чуртова шашна австралийци, те във възторг от ярешкия мех

Гайдарка свири на аборигени!

Уникалното събитие се провежда за първи и единствен път в австралийската столица Канбера. Красимира Чуртова изпълни традиционна родопска сюита на тъмнокожите островитяни и провокира истински възторг у тях.

"Те бяха възхитени и изумени от факта, че родопската каба гайда се прави от ярешки мех - естествени материали, за разлика от шотландската. Пипаха я, радваха й се и бяха впечатлени. Аз съм много щастлива,че съм първата българка, свирила на каба гайда в Австралия, и то на аборигени", сподели пред "България Днес" Чуртова, която е част от първия женски гайдарски състав у нас към оркестър "101 каба гайди".

Реклама

Уникалната възможност да покори далечния континент Красимира получава благодарение на филм за красотата на родните традиции и забележителности, в който тя свири. Лентата на продуцента Георги Торнев попада в българско-австралийското дружество "Родина" в островната държава.

Впечатлен от продукцията и качествата на гайдарката, председателят на специално създадена комисия в Австралия открива на място в България Красимира и лично я кани да участва в международен фестивал "Музика от три континента".

Красимира е представителят за цяла Европа, аборигените представят своята култура за Австралия, а на сцената на 40 градуса жега излизат и музиканти от Азия.

"Вярвам, че по неведоми пътища с благословията на Господ се случи аз да съм избраната. Щастлива съм, че аборигените позволиха да се снимаме, тъй като те вярват, че духът им остава в снимката. Но имаше взаимни симпатии и от двете страни и нещата се случиха", обясни още пред вестника майсторката на кабагайдата.

Чуртова е потомка на незабравимия Апостол Кисьов. Той е основател на легендарния родопски състав "100 каба гайди" (поради неразбирателство в състава през 2004 г. голяма част от гайдарите се отделят и основават "101 каба гайди").

"Той ме забеляза, че мога да пея, още като дете и ми каза: "Ще те направя гайдарка!". Бях на 8 години, когато започна да ме взима на репетиции и участия на оркестъра", спомня си Красимира.

В памет на Апостол Кисьов на 14 и 15 септември в родопското село Стойките се организира за втора година национален гайдарски събор, сподели Чуртова и добави, че тя с удоволствие ще участва във фолклорното събитие.

Реклама
Реклама
Реклама