Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7594402 www.bgdnes.bg

144 хил. лв. ще връща муле на измамени

Босовете на схемата се измъкват

Бившият бензинджия вземал от 200 до 400 лева хонорар

Общо 144 хил. лв. трябва да върне на жертви муле на телефонни измамници, които с негова помощ измъкнали парите от девет души в Шумен. В сумата са включени не само задигнатите спестявания предимно на възрастни хора, а и лихвите, пресметнати от деня на извършване на престъплението. Решението за наказанието на участника в схемата произнесе състав на Районния съд в града и е един от малкото случаи на бързо разкриване на ало измамници и изправянето им пред Темида в страната.

Две години затвор условно е наказанието за 34-годишния бивш служител на бензиностанция на магистрала "Хемус" край града. Присъдата е с четири години изпитателен срок. При ареста си на 12 юли 2018 г. бензинджията е направил пълни самопризнания за участието си в престъпната схема, чиито босове остават неизвестни.

Реклама

Посредникът е задържан минути след като взел поредната пратка от 68-годишна жена от Шумен. Възрастната дама била омотана в мрежата на измамниците по схемата с "помощ на полицията". По указания, получени по телефона, опаковала всички налични пари във фолио, сложила ги в торбички и ги метнала през терасата от осмия етаж на жилищен блок. После, пак по указание на "полицаите", се скрила в банята, за да не пострада при очакваната престрелка за задържане на бандитите. Бензинджията дори не предполагал, че вече е в полезрението на истинските полицаи, които го закопчали пред блока с плячката от 1960 лева и 870 евро.

Работата на мулето за бандитите започнала на 11 юни 2018, сочат данните на криминалистите. В началото на месеца бъдещият ятак на ало измамниците бил на работното си място в бензиностанцията между Шумен и Каспичан, когато го заговорил непознат мъж. Предложил му да прави куриерски услуги срещу хонорар от 200 лева. На 11 юни дошла първата поръчка от телефон с номер 0894656365, чийто собственик не е бил установен в рамките на разследването, съобщава сайтът "Шмоко". "Работодателят" пратил мулето на ул. "Съединение" 16 в Шумен. По същото време измамниците вече се били свързали с пенсионерката по телефона и я убеждавали, че ще съдейства на полицията. Жената повярвала, сложила в един плик 2000 лева, както и голямо количество златни бижута - масивни синджири, плочки, детски синджирчета, пръстени с полускъпоценни камъни, пендативи, обеци, дори зъбна коронка 7 грама. Общата цена на бижутата била 10 368 лева. Пенсионерката опаковала всичко в един пакет и го хвърлила през прозореца на жилището си. Оттам плячката била прибрана от бензинджията и занесена на място, посочено му от измамниците. За тази работа получил 200 лева.

На мястото на явката имало оставени и два телефона, сива "Нокия" и червена "Нокия". Сивата била за ежедневни комуникации, червената - при спешни нужди. Следващата измама била на 13 юни. Плячката "за операция на дете" от нея била 19 595 лева. Любопитното в случая е, че измамниците успели да убедят собственичката на парите да отиде в клона на близка банка и да изтегли спестяванията си в евро, както и да даде други 2 хил. евро, които скътала за погребението си. Хонорарът на посредника този път бил 400 лева.

Удари през ден

През ден-два са правили ударите си телефонните измамници, които използвали бензинджията за посредник в прибирането на парите от жертвите. Според данни на ченгетата две измами са извършени на 15 и 18 юни 2018 г.. На 18-и жертвата била заплашена, че ако не даде каквото й искат, ще я нарежат на парчета. За да си спаси имането, падналата в капана на престъпниците решила да го даде на "полицията" и така се разделила с 2100 лева и накити за 878. "Работата" с жертвата продължила и на другия ден. Пак й се обадили от "полицията" и я накарали да изтегли и спестяванията си. Жената дръпнала от банковата си сметка 4 хиляди щатски долара и ги оставила до задната гума на паркирана в близост кола. На 19 юни имало още две измами и така през ден-два до 12 юли, когато мулето е закопчано.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама