Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7596766 www.bgdnes.bg

Уникално! За първи път у нас и по света Учени варят бира от цветя

Пивото с виолетка и латинка се пени като светлото, мирише на градински букет

"Доколкото ми е известно, няма подобно пиво в света въпреки огромното разнообразие. Екстрактите от виолетка и латинка, които използвахме в процеса на създаването на пивото, увеличават антиоксидантните свойства с до 55%, което, както предполагате, е нещо изключително полезно за човешкия организъм", споделя пред "България Днес" директорът на Института по криобиология и хранителни технологии проф. Габриела Маринова.

Екипът учени, в който освен проф. Маринова са и нейните колеги доц. д-р Силвия Милева и гл. асистент, разработи уникална бира в пивоварния процес на която са включени екстракти от ядливите цветя виолетка и латинка. Изследванията показват, че антиоксидантната активност на пивото се увеличава с до 55%. Именно антиоксидантите защитават човешкото тяло от свободните радикали, като ги обезвреждат, преди да са нанесли поражения. Укрепват имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми.

Реклама

"Наблюдавахме увеличение в различна степен на основните показатели, свързани с антиоксидантния капацитет на пивото при всички опити с посочените екстракти. Като цяло антиоксидантната активност на пивото се увеличи с 38 до 55%, което се смята за много добър резултат", коментира проф. Маринова. По думите й уникалната бира е освен изключително полезна, но и с неповторим вкус. Тя е светла, с чист вкус и хармонична горчивина.

"Пивото, съдържащо екстракт от виолетка, има изразен аромат на трева, а това, съдържащо латинка - ясен плодов аромат. Смесването им придава деликатност и изтънченост на вкуса, а горчивината е ненатрапчива. Все пак става дума за вкус преди всичко, и както са казали мъдреците, за него не се спори", споделя проф. Маринова. Миналата година екипът е разработил плодово пиво с арония и боровинки, но пивото от цветя е нещо уникално.

Учените са категорични, че добавянето на ядливи цветя към кехлибарената напитка подобрява функционалните свойства на пивото и отваря врати за нови видове бира с ползотворни ефекти, когато се пие с мярка и в добра компания.

"Цветната бира ще е идеална в комбинация със сладолед заради плодовия аромат", заключва проф. Маринова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама