Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7596771 www.bgdnes.bg

Доц. Чавдар Филипов: Свинете ни са застрашени от изчезване

Всички вкупом трябва да преборим чумата с обединени сили

 
      Кой е той?

Доц. Чавдар Филипов е дългогодишен преподавател в Лесотехническия университет, Факултет по ветеринарна медицина. Експерт в епизоотология, инфекциозни болести и профилактика на заразните заболявания по животните. Има издадени редица научни трудове и специализирана литература в областта на заразните болести по животните.

Реклама

- Доц. Филипов, изправени сме пред сериозен проблем с разпространението на африканската чума по прасетата у нас. Какъв е обхватът на болестта към момента?

- Първо, искам дебело да подчертая, че проблемът е от национално ниво и е изключително сериозен за бъдещето в социално, икономическо и политическо отношение. Вече имаме регистрирани случаи и в Южна България. Казвам го така, рискът заболяването да доведе до унищожаване на цялата популация на свине у нас за години напред е огромен. Това е без значение дали животните се отглеждат в домашни или в индустриални условия. Проблемът идва от това, че няма ефикасно лечение за вируса. Също така нито една институция няма капацитета да се справи с проблема сама. Само нашите обединени сили могат да доведат до спиране разпространението на заболяването. Ясно е, че по отношението на животните, които се отглеждат тип "заден двор", въпросът поражда изключително много дискусии, хората се отнасят с голямо недоверие и аз искам да подчертая, че ако има друг начин за справяне с проблема, ние ще го приложим, но няма. Припомням, че мерките изискват унищожаване на всички животни в 3-километровите зони от индустриалните ферми.


- Има ли опасност загробените трупове на животните да замърсят подпочвените води?

- Общият брой на животните, които трябва да се загробят, надвишава 100 000. Теоретично винаги има опасност, но се вземат всички необходими мерки това да не се случи. Когато се избират подобни места за загробване, всичко се съблюдава строго. Такива места се избират предварително, още преди да е регистрирано огнище в даден район. Министерството на околната среда и водите упражнява строг контрол и дава мигновено становище къде трябва да се извърши загробването. С оглед на това биомасата не би трябвало да представлява опасност за подпочвените води. Много се спекулира, но аз съм сигурен, че избраните участъци са свободни от подпочвени води и не би трябвало да оказват вредно въздействие.


- Как всъщност дойде африканската чума до България?

- Задавате един въпрос, чиито отговор е все още в полето на предположенията и хипотезите. Все още нямаме отговор как на толкова много места за толкова кратко време се разрази заразата. Имайки предвид, че вирусът е способен да се предава по всякакъв начин – механично – чрез хора, пътища и животни, ние не можем да изключим нито един от тях. Ще припомня, че засегнатите свинекомплекси в Русенска област бяха с изключително високо ниво на биосигурност и въпреки взетите превантивни предпазни средства заболяването влезе там. Конкретни причини за разпространение на заболяването няма, но такива се търсят.

Реклама


- Доколко опасна е африканска чума?

- Вероятността да се стигне до депопулация на свинете в България е огромна. Може за известен период от време тези животни да изчезнат от картата на България.


- Какво е положението с т.нар. животни от заден двор?

- Все още не сме сигурни кога ще е пикът на заболяването. Затова всички стопани се призовават доброволно, дори в участъци, където все още не е регистрирано заболяването, просто да си заколят прасетата и да могат да оползотворят месото. Предполагаме, че ако всичко върви добре и циркулацията на вируса бъде потисната и ликвидирана съвсем, възможно е до следващия сезон хората да могат отново да започнат да отглеждат прасета.

- Как може хипотетично да се овладее вирусът?

- Единствено и само с крути мерки и строги ограничения. Никой не трябва да крие животните си. Хората трябва да разберат това нещо, защото криенето означава да се консервира причинителят и това заболяване да го има години напред. Биосигурността се превръща в главен приоритет. Строго контролиране на лова с ограничаване на циркулацията на дивите прасета. Абсолютна хигиена и дезинфекция в домашните стопанства. Задължително след като някой заколи животно, трябва да дезинфекцира ножове, посуда, да не се изхвърлят субпродуктите сред природата. Това разпространява вируса.


- Опасен ли е той за човека?

- Пряко не. Вирусът за самото здраве и живот не крие риск. Това е заблуждаващо обаче и подлъгва хората. Щом не е опасен за здравето, защо да се страхуваме, казват си повечето. Огромна грешка. Опасно е самото заколение, транжирането, съхранението, изхвърлянето на отпадъците. Там може да се съхрани вирусът и да доведе до унищожението на целия отрасъл. В момента виждате, че нашето свиневъдство е изправено пред угрозата да се стигне до много драстично намалени, дори унищожаването му. Хиляди хора са заети пряко и косвено в този отрасъл - доставчици на фураж, преработвателните предприятия, кланици, транжорни, колбасарски цехове и пр. Затова той е опасен за хората като цяло от социално-икономическо естество. Това трябва да се разбере. Да не говорим, че страната ни ще бъде поставена в положение на забрана на износ на свинско към чужбина.


- Какъв съвет ще дадете на дребните стопани, които продължават да гледат недоверчиво?

- Дебело подчертавам, че България прилага мерки, които се прилагат навсякъде, където заболяването е било регистрирано. На първо място най-важна е комуникацията. Когато стопанин установи някакви промени в поведението на животното или непривични симптоми, моментално да се свърже с ветеринарен лекар, а ако такива няма, с кметове и наместници. Колкото по-рано едно огнище бива открито, толкова по-малки са загубите в бъдеще.

Реклама
Реклама
Реклама