Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7596934 www.bgdnes.bg

Конкурент издал измамниците със съкровището зад картината

Конкуренти са издали семейството ало измамници, изкарали над милион от телефонна любов! Това предполагат разследващите, научи "България Днес". При акция в Ясеновец ченгета откриха две кила злато и близо 1 млн. лв. Имането, което ченгета сравняват със съкровището на Али Баба, е било закътано в тайник зад картина на стената в дома на 41-годишния Сезгин Шакир и половинката му - 38-годишната Сюзен Хасан. Заключени бяха 62-годишният му баща Шакир, както и синът му от първата му съпруга.

Според криминалистите семейството мошеници са се възползвали от турски гастарбайтери, загорели за любов. Използвали са турци, заселили се в Германия и други западни страни, пред които са се представяли за апетитни жени. Използвали са фалшиви снимки от интернет, за да подмамят наивниците. След активна комуникация през социалните мрежи са обещавали брак. Преди женитбата им "изниквали" проблеми като разболял се или починал роднина, заради които са искани парични преводи.

Реклама

От години ченгетата са наясно какъв бизнес въртят в Ясеновец и региона. Преди два месеца окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров получил анонимно обаждане по телефона от номер, регистриран в Румъния. Глас с акцент му казал: "Не се занимавайте с кокошкари, занимавайте се с Шакир". Така се стига и до спецакцията, но разследващите са категорични, че и други фамилии от селото и района са превърнали завличането на чужденци в семеен бизнес.

Босът на схемата Сезгин без свян се е перчил във фейсбук с високия си стандарт на живот, става ясно от снимки в социалната мрежа. Той се е хвалел с тузарски палат, лъскав джип "Фолксваген Туарег", както и кадри от редица пътешествия в чужбина. Половинката му Сюзен е била позлатена от глава до пети. На официални мероприятия тя се е кичела с масивни златни гривни и ланци, които бяха показани след акцията. Луксозният джип на Сезгин също е в ръцете на полицията. Освен него са иззети още две беемвета - джип X6 и кабрио модел, както и микробус.

Не е изключено именно във фейсбук измамникът Сезгин да е насочил ченгетата къде да тарашат. Преди време той пуснал снимки от ремонта на палата си. На кадрите се вижда как една от стените е облицована със стиропор, но по нея са оставени ниши. По всяка вероятност празните пространства са били натъпкани с имането и замаскирани с кичозна картина.

Фамилията се замогнала в последните десет години. Сезгин си купил два имота - къща на почти декар с изба, кухня и стопанска сграда. Взел си и апартамент от 120 кв. м в Разград заедно със стая в приземния етаж и таванско помещение. За двата имота платил общо близо 250 хил. лева, "спечелени" чрез данъчно престъпление, съобщават от прокуратурата.

Жена му Сюзан държала около 400 хил. евро, 150 хил. лева и близо два килограма златни накити, като експерти изчисляват стойността на всичко на 2 милиона лева. През м.г. блондинката е станала горд собственик на апартамент от 98 кв. м, с изба и таван за почти 100 бона, както и търговско помещение в Разград за 15 хил. лева.

Сезгин попада на мушката на разследващите преди няколко години. Той е засечен да получава парични преводи през система за бързи преводи. Сумите са пращани от първата му съпруга, която вече е заработвала чрез телефонната любов. Сезгин е подпукан, тъй като не е платил дължимия данък за придобитите средства и не може да докаже произхода на парите. Тогава му образуват дело за недекларирани доходи и невнесени данъци за периода 2007-2008 г. Според прокуратурата през двете години той е получил парични преводи за 85 722,67 лв., като дължимият налог за тях е 8122 лв. Преди да започне делото, подсъдимият е внесъл в държавната хазна данъците заедно с лихвите и затова се е отървал с глоба от 1000 лв.

Реклама

Неясно защо въпреки високия стандарт на живот без покритие никой не е нищил фамилията години наред. За местните е публична тайна какъв е истинският бизнес на мошеници като Шакир, но никой не смее да говори. В селото всички са се изпокрили от страх, отричат да познават арестуваните тузари и да знаят с какво са се занимавали.

Още през 2011 г. при журналистически разследвания за ало измами лъсват схемите на мошениците. Колегите им от близкото Ветово са осъждани многократно за телефонни шашми, но по прочутия сценарий за операция на роднина или съдействие на полицията, при които се прибират пари от наивни старци.

Мошениците от Ясеновец са задържани за 72 часа, повдигнати са им обвинения за пране на пари в особено големи размери. Днес съдът ще реши дали четиримата да останат за постоянно зад решетките. Наложена им е забрана да напускат страната.

Реклама
Реклама
Реклама