Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7602444 www.bgdnes.bg

Змиорки се появиха край Балчик

Змиорки са голямата цел на рибарите от Балчик! Те замятат на дъно със стръв торен или земен червей. Екземплярите често надхвърлят 1 метър дължина.

Змиорката остава една от най-непознатите риби у нас. В миналото тя се е ловила с успех в реки като Струма, Места и Марица, където дори е достигала до Пловдив. Днес след изграждането на язовири, бентове и ВЕЦ-ове този вид не може да достигне до българска територия. Единствената възможност да бъде уловена змиорка е по река Дунав или в някоя от вливащите се в Черно море реки. Уловът й на много места би бил по-скоро случайност. Целенасочен риболов за змиорка все още е възможен на определени места по Дунав и в Черно море.

Реклама

Ако не сте наясно с местонахождението на змиорките, може да замятате цял ден, но без успех. Тези риби предпочитат тихи вирове с дълбочина около 3-5 метра. Другото важно нещо е да се знае точният период от годината, в който пасажите мигрират през реката. Обикновено това е от края на март до началото на лятото.

Характерно правило за тази змиевидна риба е, че се храни предимно нощно време. Затова и уловът й през тъмната част от денонощието е много по-силен. Известно е, че у нас все още действа забрана за риболов през нощта, затова остава да се надяваме на удари привечер или в ранни зори.

Змиорката се люпи в Саргасово море, а у нас пристигат отрасли индивиди. Те живеят в Черно море и реките, вливащи се в него, до половото си съзряване, след което отново се връщат на юг. Любопитното е, че тази риба може да изминава немалки разстояния и по сушата във влажна трева или тиня.

В близкото минало особено много змиорки се ловяха по долното течение на реките Камчия и Караагач край Китен. Днес, макар и доста по-слабо, по тези места отново може да се закачи риба от този вид. Примамката е грозд от червеи или живи малки рибки. Първоначалният удар е доста мощен. Змиорката има остри зъби по подобие на щука и нерядко къса влакно, по-тънко от 0,25 мм. Има и специален монтаж за змиорка, който се прави без кука, а само с тежест. Когато рибата налапа червеите, въдицата се засича рязко нагоре и по най-бързия начин уловът се изтегля на брега.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама