Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7603760 www.bgdnes.bg

Пързалките от ада

Деца загиват и получават тежки наранявания на водни пързалки!

Няколко са неприятните инциденти през последните години, които превръщат очакваната лятна ваканция в истински кошмар.

Последният трагичен случай е от преди няколко дни - 18-годишно момче загина при спускане от водна пързалка в аквапарка в Приморско. Загиналият е бил застигнат на пързалката от свой приятел, като по първоначална информация е имало сблъсък на главите им.

Реклама

Аквапаркът остава затворен, докато тече разследването. Очаква се втората експертиза да установи причините за смъртта на момчето. Според родителите от аквапарка имат вина, защото не са били изпълнени правилата за безопасност. От управата на водния комплекс контрират, че починалото момче не е спазило инструкциите, като се е спуснало с главата напред, а не седнало и здраво хванато за дръжките.

Миналата година ужасна трагедия застигна семейството на Веселин Вачев - един от тримата тенори във формацията "Уникалните гласове". Той е на почивка в турски курорт, когато 7-годишната му дъщеричка Вивиан загива.

На 7 юни Вивиан се спуска по водната пързалка в аквапарка на комплекса, когато веднага след нея тръгва друго дете, което я удря в корема. Малко след това момичето започва да се превива от болки и е откарано по спешност в местната болница. Там лекарите установяват, че детето е с разкъсан далак и решават да го преместят в Университетската болница в град Айдън. В линейката сърцето на първокласничката спира, но лекарите успяват да възстановят сърдечната й дейност. По настояване на лекарите, родителите пътуват зад линейката в личен автомобил. Вивиан е приета в болницата в Айдън, но малко по-късно медиците съобщават на майка й и баща й, че е починала. Като основна причина за смъртта се посочва кръвоизлив, причинен от разкъсан далак.

"Платихме най-високата цена за тази почивка. Няма повече какво да изгубим. Нашето дете ще остане винаги в първи клас. Никога няма да си играе с малката си сестричка. Мъката ни е огромна. Нека всички родители бъдат съпричастни с нашата трагедия, защото утре това може да се случи с техните деца и близки. Трябва да се сложи край на тази престъпна небрежност. Пързалката, по която се спускат стотици деца, не беше обезопасена по никакъв начин. Нямаше хора, които да следят за реда при качването и спускането. Това е проблем не само на турския комплекс, който почерни целия ни живот и затри детето ни. Такова е положението и в България", каза тогава през сълзи Антония Вачева, майка на починалото момиченце.

Отново миналото лято, но през юли, 9-годишно русначе пострада тежко в аквапарк край Равда. Малката Елизабета бе приета в болница с голяма кръвозагуба и разкъсвания на влагалището. Впоследствие изпада в хеморагичен шок от кръвозагубата.

Елизабета е била на детски лагер в курорта заедно със свои съученици. Групата е придружавана от две учителки, които са близо до децата по време на инцидента. Хлапетата се спускали по най-бързата пързалка, на която водната струя е и най-мощна. Съоръжението е дълго 22 м и е било разрешено за деца с височина над 1,30 м. Пострадалото русначе е било доста над този ръст и затова спасителите са я пуснали. В края на спускането детето получава силни болки и изведнъж започва да кърви от влагалището. Лекарите отказват да дадат повече информация за това какви са и как са получени нараняванията, тъй като става въпрос за малко момиче.

Реклама

След инцидента аквапаркът бе запечатан с разпореждане на прокуратурата, но още на следващия ден по обяд съоръженията отново заработиха.

Неприятен инцидент с аквапарка в Приморско имаше и през 2011 г. Ася и Александър Иванови се спускат по една от най-стръмните пързалки, но за зла беда се удрят в предпазен ръб. При мъжа освен установеното тежко натъртване има и съмнения за пукнат прешлен на гръбначния стълб. Затова и се налага Александър да пие обезболяващи хапчета. От кметството в Приморско тогава обясниха, че злополучната пързалка е имала разрешение за експлоатация.

И докато случаите у нас често се забравят след няколко седмици, то в света действат с размах.

През 2016 г. беше взето решение най-голямата пързалка в света да бъде разрушена, след като 10-годишно момче загина на нея. Инцидентът става на съоръжение в Канзас (САЩ), по което се спускат триместни лодки от близо 52 м височина под наклон от 60 градуса. Загиналият е Кейлъб Шуаб - син на местния конгресмен Скот Шуаб. Пързалката беше официално призната от "Гинес" за най-високата в света - 51 метра и 38 сантиметра, а името й се превежда на български като "безумен".

Нов аквапарк в София

Ударно продължава строителството на новия аквапарк в София, който трябва да е готов до края на годината.

Изграждането му се извършва дори и в летните жеги. Работници вече сглобиха две от пързалките. Закритият плувен басейн е разположен в обслужващата сграда, в която ще има и спа-център. Аквапаркът разполага с 5 открити басейна, като акценти са двете водни пързалки, детският и бебешкият басейн.

Водните съоръжения заемат площ от около 7 декара, парк "Възраждане" се разширява допълнително върху още 18 дка, където ще се засадят над 400 широколистни и иглолистни дървета.

Реклама
Реклама
Реклама