Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7605529 www.bgdnes.bg

Спасете кучето и колата в жегите

Август традиционно е най-горещият месец през годината! И температури от 40 и повече градуса не са рядко явление.

Затова в изпепеляващите августовски дни е добре да помислим не само за себе си, но и аз домашните любимци и автомобилите си.

Реклама

Летните горещини са изключително опасни за кучешките лапи! Важно е да знаете, че температурата на пътната настилка е много по-висока от тази на въздуха. Ако във въздуха се усещат 25 градуса, то пътната настилка се нагрява до 52 градуса. Ако температурата на въздуха е 35 градуса, то асфалтът пари със страховитите 65 градуса.

"Ако ние, хората, страдаме от големите горещини, представяте ли си как се отразяват те на четирикраките ни приятели? Ходенето по нагорещения асфалт е особено мъчително за тях, а може да бъде и опасно. Бъдете отговорни към домашните си любимци и им спестете разходките в най-горещите часове от деня или поне избирайте тревни площи. А те ще ви обичат дори още повече заради добрата грижа, която полагате за тях!", казват от фондация "Четири лапи".

И предлагат да предпазим кучето си със 7-секунден тест - долепете обратната страна на дланта си на асфалта и ако не издържите 7 секунди, значи е прекалено горещо. Друг полезен съвет е да разхождате кучето си само на зелени площи, както и да излизате с него в по-хладната част на деня - сутрин или вечер.

Най-много от жегата страдат дългокосместите породи кучета. Затова е редно да се подстрижат късо - така бихме им помогнали по-леко да преживеят летните горещини. Високата околна температура не влияе на третирането на животните против паразити и то трябва да се прави на всеки 3 месеца. При температури над 30 градуса не се извършват кастрации или други планови операции.

Най-големият бич за автомобила през лятото е директното нагряване от слънчевите лъчи. Те имат двоен поразяващ ефект. От една страна, буквално изпичат вътрешните пластмасови елементи и съсипват тапицерията. От друга страна, боята силно избледнява и возилото ви може да стане на петна, тъй като под мръсотията боята се запазва в по-тъмни нюанси. Спасението е лесно и не изисква сериозни финансови средства. За първия проблем поставяйте отразители, които могат да се купят от бензиностанциите. А за втория - поне веднъж седмично вкарайте колата си в автомивка, за да изчиствате мръсотията. И ако имате възможност, паркирайте на сянка, за да спасите унищожението на лекия си автомобил.

Реклама

През лятото винаги носете в багажника си шише с антифриз. Често се случва двигателят на колата да прегрее. Тогава е задължително да спрете и да долеете от антифриза.

Внимание!

Температурата на кипене на антифриза е доста над 100 градуса и ако отвинтите капачката, горещата пара може да ви нанесе сериозни поражения. Ако трябва, изчакайте половин час, докато кипенето спре. След това долейте антифриз, колкото е необходимо, а в краен случай може и обикновена вода.

Автоспециалисти съветват също така да използвате по-рядко спирачките си, за да не се загряват и в един момент да откажат.

Почти всеки шофьор прави нещо веднага с качването си в автомобила, което е много опасно за неговото здраве. Една от най-сериозните грешки през лятото е на мига да си пускате климатика. Освен че може да ви причини здравословно неразположение, може да е опасно и за самата кола и да се повредят стъклата и тапицерията. В случая препоръката е да си отворите прозорците, да покарате така няколко минути и едва тогава да посегнете към климатика, който ще ви донесе жадуваното разхлаждане.

Според специалистите най-добре е да го настроите между 20 и 22 градуса. Именно тази температура се счита за най-комфортна за човек. Но запомнете - ако температурата навън е много висока, климатикът също трябва да е на по-висока температура.

Друго задължително условие, особено при дълъг път, е да имате бутилки с вода в колата. Не е изключено купето на колата ви да се нагрее до 60 градуса и тогава трябва да приемате течности, за да не се стигне до топлинен удар.

За да подготвите колата си за жегите, почистете клетките на радиатора от прах, насекоми и дървесни полени. За тази цел устройството трябва да се демонтира и да се почисти с вода под налягане. По-добре да поверите тази задача на професионалисти.

Препоръчително е да смените въздушния филтър и филтъра за купе. Това ще предотврати загубата на мощност и повишената консумация на гориво. Ще намалите неприятните миризми в автомобила, както и запотяването на прозорците и появата на бактерии, които могат да се развият в климатичната система.

КАРЕ

Внимавайте за топлинен удар

Признаците за топлинен удар са доста характерни при домашните любимци: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане.

В случай на "прегряване" навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна - преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма). Ако не е в съзнание - незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.

Реклама
Реклама
Реклама