Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7605857 www.bgdnes.bg

Репортаж на "България Днес": Безкрайно чакане за лична карта

Задух и напрежение в полицейските участъци

Неравностойна битка с МВР водят стотици граждани в най-големите жеги на август!

За да достигнат до така желаните лични документи, десетки хора стават с първи петли и тичат към гишетата, за да са първи още преди да бъдат отворени вратите на участъка. Тълпите набъбват за секунди.

Притиснати между четирите стени на тесните чакални в районните управления, хората леят пот, нерви и дори сълзи, за да се доберат с нокти и зъби до подаването на документи за нови лични документи. А борбата е безмилостно жестока.

Реклама

Проверка на "България Днес" показва, че в най-горещите летни дни за 2019 г. няколкометрови опашки се извиват пред службите на МВР за издаване и смяна на личните документи!

Хората се трупат за смяна за всякакъв вид документи, но най-многобройни са чакащите за подмяна на международни паспорти. "Чакаме от близо час, изненадан съм, че има толкова много хора. Ние сме за смяна на лична карта, тъй като валидността й изтече", коментира дядо Йордан пред вестника. Друг възрастен мъж признава, че бил непохватен и счупил личната си карта, затова е пред гишето за подаване на документи. Води със себе си и двамата си внуци, тъй като няма на кого да ги остави. Признава, че се колебае дали да не дойде друг ден, след като вижда струпаните хора пред участъка. Голяма част от чакащите признават, че обновяването на международни паспорти ги води към службите на МВР още в ранни зори и защото опитват да избегнат тълпите от хора.

Противно на очакванията, хората не се притесняват от мащабното изтичане на лични данни от системата на НАП.

"Не се притесняват от теча на НАП. Според мен е направено умишлено и няма за цел да навреди на нас, обикновените хора, а на управлението. На мен няма какво да ми вземат, завърших училище тази година, валидността на личната ми карта изтича и затова съм тук", коментира Теодора, която вече близо час чака своя ред на гише пред 4-о РПУ в София.

Проверка на вестникапоказва, че много от гражданите са родители, които чакат заедно с децата си за издаването на първата им лична карта.

Най-натоварени обаче се оказват гишетата на столичното Първо РПУ, защото освен българи в него личните си документи получават всички чужденци, взели български гражданство.

Снимки: Юлиан САВЧЕВ

Реклама
Реклама
Реклама