Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7609641 www.bgdnes.bg

25 удара с чук в главата на лихвар

Двайсет и пет смъртоносни удара с чук нанасят двама убийци по главата на русенския бижутер Явор Николов, за да го оберат. Ликвидираният по особено жесток и мъчителен начин 34-годишен мъж имал валутно бюро, въртял търговия със злато, сребро и антиквариати, а по неофициална информация се занимавал и с лихварство.

Кървавата драма се разиграва на 25 юни през 2012 г. в гората на близкото село Николово и е готов сюжет за криминален трилър. Таксиметровият шофьор Пламен Миланов пристигнал от София, за да си уреди сметките с ювелира и заедно с авера си Николай Ламбаджиев, който бил и длъжник на Николов, го привикали извън града. Примамката била, че ще правят изгодна сделка с три килограма сребро на добра цена. Смятали, че бижутерът ще носи пари за заплащането му. Целта била да бъде ограбен, но когато килърите разбрали, че няма да получат нищо, ликвидирали жертвата.

Реклама

Тримата - Явор Николов, Пламен Миланов и Николай Ламбаджиев, тръгнали към Червена вода с автомобил "Опел". Малко след лесопарка "Липник", до село Николово колата свила и тръгнала по черен път. Между Явор и Пламен избухнал скандал. Миланов извадил газов пистолет и ударил бижутера с дръжката по главата. След това стрелял. Явор се опитал да избяга, но бил догонен и повален на земята, като бил ударен отново с дръжката на пистолета по главата. Тогава Николай Ламбаджиев извадил от колата "свински опашки" и с тях завързал ръцете на 34-годишния мъж.

Насилниците отново поискали пари от Явор, но той отказал да им даде. Когато разбрал, че няма да вземе нищо, таксиджията решил да сплаши Явор. Аверът му завързал ръцете на жертвата, а Пламен гръмнал с газов пистолет Явор. Все пак бижутерът успял да стане и хукнал да бяга. Инквизиторите го настигнали и повалили с удар с чук в главата. След това го завързали за дърво и започнали да го бият. Нанесли му 25 удара по лицето и главата с чук и с револвера. Ударите не спрели, докато двамата не се убедили, че жертвата им не мърда.

Преди да изчезнат, мародерите пребъркали трупа. Прибрали от джобовете на дрехите му 300 лв. и два златни ланеца от врата на окървавения мъж. След това решили, че трябва да запалят трупа, за да заличат следите от жестокото престъпление, което извършили. Двамата отишли до село Червена вода, откъдето заредили бензин, и се върнали да изпълнят пъкления си план. Надявали се, като драснат клечката, да избухне пожар, а в пепелта да потънат и всички улики срещу тях. Тялото обгоряло, но до разгаряне на големи пламъци не се стигнало. Овъглените останки на бижутера са открити от случайни минувачи на 13 юли.

Пламен Миланов е арестуван по горещи следи. Спипан е при проследяване на негови разговори с мобилния телефон на бижутера. Съучастникът му Николай Ламбаджиев се паникьосал и успял да избяга през Букурещ с полет до Лондон, след като си изкарал експресна карта за самоличност в полицията. По интернет той научил, че аверът му вече е арестуван, и се свързал по скайп със сестра си. От нея разбрал, че ченгетата го търсят, и се предал сам в българското посолство в Лондон. По-късно е докаран у нас.

В хода на досъдебното производство е разпитан и таен свидетел, чиито показания били много важни за доказване на вината за убийството на русенския лихвар. Обвиненият Николай Ламбаджиев отричал да е убил Явор. Пламен Миланов заявил, че изобщо не го познава. В криминалното му досие има присъда от 3,6 г. за друго престъпление и три ареста за кражби и вещно укривателство.

В хода на извършените процесуални и оперативно-издирвателни действия били иззети множество веществени доказателства и били разпитани десетки свидетели. За нуждите на разследването били назначени съдебномедицински, дактилоскопни, биологически, химически, технически, балистични и ДНК експертизи. Криминалистите установили, че имало факти за наличието на предварителна подготовка на бруталното убийство. За извършването му обвинените се снабдили с необходимите им средства, а след престъплението предприели действия, за да заличат следите си, както и мотивите, а именно - грабеж на пари, ценности и вещи. Убийството на Явор Николов е извършено с користна цел, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, показват заключенията на разследващите, отразени в обвинителния акт.

Доживот за екзекуторите

Доживотен затвор получават двамата обвинени за убийството на бижутера Явор Николов. Съдът ги признава за виновни за извършеното престъпление и дава най-тежката присъда на Пламен Миланов. Съучастникът му Николай Ламбаджиев отнася наказание от 19 години лишаване от свобода. Двамата обжалват, след което апелативната инстанция във Велико Търново потвърждава присъдата на Миланов, а на Ламбаджиев също дава затвор доживот. До неблагоприятния за него развой се стига, след като магистратите отчитат факта, че той е инициатор на престъплението.

Реклама
Реклама
Реклама