Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7609769 www.bgdnes.bg

Лъжат, че лекуват рак с белина

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина!

За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с инструкции за потребителите да добавят лимонена киселина, която ги превръща в мощно антимикробно, антибактериално и очистващо средство.

Такива твърдения са неверни и опасни, предупреждават специалистите и съветват тези, които пият такива продукти, да спрат веднага. Консумацията на разтвора е сравнима с пиенето на активните съставки в дезинфектанти и може да причини гадене, повръщане, диария и тежка дехидратация.

Реклама

"Неговите промоутъри лесно хващат нищо неподозиращи жертви. Свидетел съм на това как действат - като секта. Дават примери с хора, които никога не са били същински диагностицирани с онкологично заболяване, но по чудесен начин са "оздравели" от него, пиейки тази белина", коментира възмутено читателят.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) предупреждава хората да не пият избелващи продукти още през 2010 година, но сега е принудена да го направи отново, защото продуктите продължават да се рекламират в социалните медии и да се продават от независими дистрибутори. Наскоро агенцията е получила нови съобщения за хора, които са се разболели. Смъртните случаи за последните няколко години в световен мащаб са над седем.

У нас опасните препарати могат да бъдат намерени да се продават свободно онлайн на цени от 35 до 50 лв. В описанието им никъде не се споменават страничните ефекти, а точно обратното - дистрибуторите обясняват, че веществата са напълно безвредни за човешкия организъм.

"Интервенозната употреба на натриевия хлорид е патентована в Австралия, но не като лекарство. Това е дезинфектант. Не бива да преекспонираме употребата му при онкологични заболявания. Има очистващ ефект например при клизми и рак на червата и на женските полови органи. Различните видове рак обаче са различни по механизъм на лечение. Това вещество не лекува болести, а повлиява имунната система", коментира проф. д-р Недка Бояджиева от Медицинския университет.

Доскоро хлорният диоксид се използваше само за пречистване на вода. След като се доказва, че унищожава патогените във водата, започва да се използва за дезинфекциране на месото. Но металургът Джим Хъмбъл стига до извода, че след като ММС чисти водата от всякакви бактерии, микроорганизми и патогени, може да го направи и с водата в тялото. Той се натъква на хлорния диоксид при златотърсаческа експедиция в горите на Гвиана, когато излекува от малария двама от екипа си.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама