Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7609785 www.bgdnes.bg

Боби Даскалов, личният гард на Тато: Луканов ме сложи охрана на Илия Павлов

"Андрей Луканов ме заведе при Илия Павлов и му каза: "Вземи Боби за шеф на охраната. Каратист е, 7-кратен шампион". Бяхме в Народното събрание."

Това сподели ексклузивно пред "България Днес" Боби Даскалов, личен телохранител на Тодор Живков и служител в Управлението за безопасност и охрана, прекарал близо седем години в секретната служба.

Реклама

След престоя си в УБО и като персонален охранител на Тодор Живков Даскалов напуска държавния апарат и става шеф на охраната на Илия Павлов.

"Връзката ми с Луканов беше Петя Шопова. Тя ми бе преподавател в милиционерското училище в Пазарджик по право. Двамата бяха много близки", споделя пред вестника Даскалов, който по-късно изкарва и три мандата като общински съветник в Пазарджик.

Павлов взима Даскалов и така започва ерата на Боби в "Мултигруп". Първоначално Даскалов се грижи единствено за сигурността и спокойствието на боса. Постепенно печели все повече доверието на Илия Павлов и растежът в йерархията на групировката е въпрос на време.

"Един ден шефът на "Мултигруп" ми сподели, че има проблем. Блокирали сметките на фирмата "Бартекс", която е дружеството на "Мултигруп" за търговията със захар. В "Бартекс" тогава беше Васил Тачев, лека му пръст - последният съпруг на Анахид Тачева. Тогава чичо ми ми отвори очите как да оправям данък оборот. Посъветва ме да не отварям очите на Илия Павлов, той да ми прехвърли цялата захар и да я продава чрез мен. От този момент в цяла България ме познаваха като Боби Захарчето, защото се наложих в захарния бизнес", разкрива пред вестника скока в йерархията Даскалов.

Така от охрана на Илия Павлов той минава на друго ниво. От момче за всичко се превръща в основен играч в бранша, който от 1992 до 2002 г. единствен продава и контролира търговията със захар за цяла Южна България.

Реклама

"В стаята ми се събираха пари като за 4 товарни кораба, единият от които струва 8 милиона долара. Парите бяха под леглото ми в куфари. Захарта Илия Павлов купуваше от Австралия, Коста Рика, Доминиканската република, Куба. Взимаше я полурафинирана, защото нашите умници държавници сложиха кръста на цвеклопроизводството у нас. Затова меката, полурафинирана беше най-лесният вариант. А в България тази кафява захар еднократно се рафинираше, докато стане бяла", пази пресни спомени от изкачването си в бизнеса на "Мултигруп" бившият служител на УБО.

И продължава: "Тогава Илия ми каза: "Бобка, всичко можеш да разрешиш, само не разрешавай парите да те главозамаят. Защото и аз си бях купил 4 мерцедеса конвой".

По-късно Павлов отстранява Даскалов от "Мултигруп" заради "неспазване на политиката на групировката", казва Боби. А тя е Борислав да вкарва наркотици със захарта и да държи изкуствено цената на сладкия продукт висока, казва пред "България Днес" той.

"Аз казах, че няма как да накарам човек, който е изтеглил кредит и си е купил захар от мен, да държи друга цена. Подшушнаха на Илия, че с мен не става номерът. Тогава онази закътана четворка, която решава с кого какво да се случи в държавата, се е събрала и ме сготвиха. Защото знаеха, че аз ще откажа. Решили са - дайте му да вкарва наркотици в захарта. В момента, в който той откаже, е готов. И аз така направих. В полицията ти правят криминална характеристика, а четворката прави профил на човека, който трябва да бъде ликвидиран или свален от власт. Така стана и с мен", категоричен е Боби Захарчето.

Даскалов споделя една от любимите си фрази, които научили от Тодор Живков: "Една истина, която не е факт, не е истина".

Бившият служител на УБО си спомня знаменателна фраза на висш полицай, който все още е на работа в службите и сега. Той ми каза така: "Бобка, работим толкова, колкото държавата ни казва и колкото държавата ни дава".

Реклама
Реклама
Реклама