Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7611460 www.bgdnes.bg

Адвокатът на Платини защитава Миню Стайков

Винсент Солари пристигна у нас  

Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му

Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес".

Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари и за злоупотреби с еврофондове.

Реклама

Швейцарският топюрист Солари ще работи в екип с атрактивната адвокатка Анна Попова. Тя е позната у нас като защитник на руския олигарх Денис Ершов, родни и чужди политици и бизнесмени.

Новосформираният екип застана пред Темида в петък. Специализираният наказателен съд трябваше да реши дали да остави Миню Стайков в ареста, или да бъде освободен с по-лека мярка.

Алкохолният бос бе подал чрез своите адвокати молба да бъде променена мярката му за неотклонение с мотива, че се намира зад решетките почти година.

Той трябваше да напусне ареста още през май, но дни преди да изтече законният срок за задържането му, срещу него бяха повдигнати нови обвинения. Тогава от спецпрокуратурата обявиха, че са открили злоупотреби с евросредства по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за конверсия на лозята. Обвинени бяха осем души.

Стайков настоя да излезе от ареста и с мотива, че здравословното му състояние се е влошило и той се намира в болницата към затвора, разкриха от спецсъда. През декември м.г. Миню Стайков се появи в залата на спецсъда в инвалидна количка. При повдигането на второто му обвинение през май той обяви и гладна стачка в затвора в знак на протест. В крайна сметка спецмагистратите решиха алкохолния бос да остане зад решетките. 

Реклама

Миню Стайков попадна в ареста на 5 септември миналата година след операция на спецпрокуратурата. Разследването срещу Стайков започва, след като през юли 2018 г. в Карнобат бе разбита нелегална фабрика за цигари, която се помещавала в сграда, собственост на Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за 1 016 139 лева.

Заедно с него са обвинени още седем души, сред които синът му Стайко Стайков.

Разследващи твърдят, че фабриката за нелегални цигари, разбита в Карнобат, е нанесла сериозни щети на бюджета от неплатени акцизи.

Помещенията за производство на нелегални цигари били много модерно оборудвани за стандартите в България. Там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, но не излизали навън.

Президентът на УЕФА разследван за корупция

Клиент на Темида стана бившият президент на Европейската футболна федерация, след като бе заподозрян в корупция около избора на Катар за домакин на световното футболно първенство през 2022 година.

Някогашният капитан на "петлите" и бивш президент на УЕФА е на прицела на правосъдието още от 2016 г., когато започна разследването около ролята на Франция в спорния избор на Катар за домакин на Световното първенство по футбол за 2022 г.

Досега Платини е бил разпитван само като свидетел по случая.

Прокуратурата се интересува от присъствието му на обяд в Елисейския дворец през 2010 г., броени дни преди гласуването за бъдещето домакинство на първенството, заедно с тогавашния френски президент Никола Саркози и емира на Катар Тамин Бен Хамад ат Тани. На нея според подозренията са били уговорени покупката на клуб "Пари Сен Жермен" и създаването на спортен канал в замяна на подкрепата на Франция за Катар.

През 2015 г. Мишел Платини се раздели с поста си начело на УЕФА, след като беше обвинен, че е получил неправомерно 2 милиона долара от президента на ФИФА Сеп Блатер.

Реклама
Реклама
Реклама