Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7613083 www.bgdnes.bg

Шефът на "Канарите" плаща хиляди на икона

Атанас Стоев дал обет преди 39 години

Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев!

Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята. Стоев категорично отказва да разкрие каква е причината за доброто му дело, но близки хора подозират, че е бил спасен от тежък грях или че той или негов близък са преборили тежко заболяване.

Реклама

Атанас Стоев е известен като вярващ човек и затова почитателите на "Канарите" не са изненадани от благородното му дело, но за пръв път научават за обещанието, което дава пред Бог и себе си.

И тази година акордеонистът и неговите колеги свириха в Бачково, а хонорара си дариха на бачковската чудотворна икона. В чест на празника - Голяма Богородица (15 август), Атанас Стоев избра да представи най-новия клип на оркестъра "Севдице, Невяно". Неслучайно видеото е заснето в красивия естествен декор край Бачковския манастир "Успение Богородично".

"Тематиката и поводът да създам "Севдице, Невяно" е една наша семейна приятелка, която е аптекарка в Несебър. Тя носи красивото име Невяна и е олицетворение на една истинска жена и българка в днешното съвремие. Затова и текстът е адресиран не само към нейното име, но и към нейната душевност и характер", обясни Стоев.

Съпругата му Надя разкрива как внукът им Атанас също е запален по народната музика, макар че е на малко повече от 2 годинки. Той е отроче на фолкпевицата Джена и Атанас Стоев-младши.

"Вече бях солистка на "Канарите" и една от любимите песни на сина ми беше "Кара Кольо". Сега се вълнувам още повече, като виждам нашия внук как сам застава пред телевизора и имитира как свирят татко му и неговият дядо. И най-интересното е, че любимата му песен е "Любе, Атанасе", която е на мама, татко и "Канарите", обясни щастливата Надя.

Текстове под снимки:

07-01-1 - Атанас Стоев чувства дълг към вярата

07-01-2 - Чудотворната икона на Пресвета Богородица

Реклама
Реклама
Реклама