Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7613089 www.bgdnes.bg

Оцелялата в паднал асансьор Емануела Фролошка: Ритам футбол с децата

Австрийски професор направи чудо с мен, вече ходя с токчета

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Вече правя опити да тичам след синовете ми. Играем с тях футбол и федербал. Кракът ми беше счупен и изкривен, претърпях множество операции и живеех във фитнеса заради постоянната рехабилитация. Докато накрая един австрийски професор направи чудо с мен и отново ми даде криле да летя и да мечтая".

С тези искрени думи започва разговорът ни с Емануела Фролошка - една от деветте родилки, които пропаднаха в повреден асансьор в Майчин дом. Инцидентът се случи през 2010 г., като при него двете кости на дясната подбедрица на Емануела са потрошени и изкривени като счупена клечка за зъби, а бременната с първото си момче жена е оперирана по спешност.

Реклама

Фролошка ражда детенцето си и три месеца се придвижва с патерици. Не успява да бъде пълноценна майка и да изживее щастливото майчинство с разходки в парка и активно движение.

"Много хора ми помагаха в годините, но финалният щрих сложи австрийският професор Рудолф Шабус, който практикува в частна клиника във Виена. След като отидох за консултация при него, на 24 декември 2018 г. ми изпрати имейл, в който ми пише, че може да възстанови крака ми, без да се налага слагане на протеза. Заключението направи на база на всичките снимки, които му изпратих. През януари 2019 г. ми направи задълбочени изследвания в клиниката с ядрено-магнитен резонанс и рентгенография, а операцията се случи на 26 февруари тази година", разказва пред вестника Фролошка и добавя, че щастието й е огромно.

Емануела е изписана на 2 март. Времето е дъждовно и мрачно, а съвпадението е уникално. На същата дата и при същото време през 2010-а се случва инцидентът в "Майчин дом". Междувременно Еми ражда втори син и радостта й е още по-голяма.

Повече от пет месеца след изписването си жената поръчва специална скулптура, с която да благодари на австрийския професор за чудото, което прави с нея. Работата е поверена на даровития скулптор Красимир Кръстев-Ломски.

"Историята й ме вдъхнови да направя тази творба, която да подари на своя лекар-спасител. Темата на работата е "История за един паднал асансьор, дамска обувка и птичето на щастието", споделя творецът.

"Когато със съпруга ми видяхме произведението, направо онемяхме. Златни ръце има Красимир. В началото на септември ще пътувам до Виена и ще подаря на професора скулптурата", добавя Емануела Фролошка.

През 2015 г. тя създава фондация "Асансьорна безопасност" и усилено работи за по-малко подобни злощастни случаи, повече обучени кадри в сферата на поддръжката и ангажирането на малки и големи с по-голямата сигурност в асансьорите.

Реклама
Реклама
Реклама