Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7613098 www.bgdnes.bg

Малкия Моцарт мечтае за Чайковски

Софийската филхармония открива сезона с концерт на 12-годишния гений

Надя Панкова

"Помолих Дядо Коледа да ми донесе пиано, когато бях на четири години. Голямата ми мечта сега е да изпълня концерта за пиано и оркестър №1 от Чайковски в "Роял Албърт Хол". Така скромно описва откъде е започнал и гордо отсича как да продължи възходът му в пианото 12-годишният Ивайло Василев. Детето-чудо на клавишите, което у нас е прочуто с прякора Малкия Моцарт, ще има честта да открие сезон 2019/2020 на Софийската филхармония на 12 септември тази година.

Ивайло Василев ще е един от най-малките изпълнители, които са стъпвали на сцената на Софийската филхармония. С гост-диригента на музикалната институция - австриеца Саша Гьотцел, Иво ще изсвири концерт №9 от Моцарт и Първа симфония от Густав Малер. Малчуганът е истински самороден талант, тъй като нито майка му Ралица, нито татко му са музикални. Малкия Моцарт някак си усетил, че пианото го влече.

Реклама

"Когато бях на четири години и половина, започнах да свиря нещата, които в детската градина пеем с учителката по музика", разказва детето-гений. Изпълненията на детето са звучали освен в родната зала "България" и в Рахманиновска зала на Московската консерватория в Москва, залата на Академичната Симфонична капела в Санкт Петербург, операта в Гент, зала "Густав Малер" в Тоблах. А от всеки конкурс Иво си тръгва с отличие.

Миналата година геният преборва 17 деца от цял свят за приза "Лешникотрошачката" и се покрива с още по-голяма слава. Помага му неговият "съименник" - Моцарт, чийто 12-и концерт му носи победата в Москва. "Моцарт е един много специален композитор и е много трудно да се изпълнява. Не ми беше лесно, с госпожата се потрудихме, за да успеем да достигнем този успех", разказва пианистът, който тогава изучава пиано в музикалното училище "Любомир Пипков" с Емилия Канева.

От това лято детето е под грижите на проф. д-р Борислава Танева и вече дори композира собствени произведения. Наскоро Ивайло се похвали и със собствен издаден диск. "Ръцете на това дете хвърчат! Ивайло има много красиво звукоизвличане, освен това композира за пиано и цигулка. Малко деца на тази възраст се разсвирват с прелюдиите на Рахманинов, с тригласни инвенции на Бах и с етюди от Дебюси", хвали го пианистът и преподавател от Мадрид Владимир Владимиров.

Майката на Иво - Ралица, е до тего на състезанието, но не пречи на талантливото си дете. "Мога да кажа, че не съм го гледала, общо взето, бях с него зад кулисите, притичвах малко на първи и втори тур да го снимам с телефона, но това беше", смее се и Ралица. Която обаче не крие, че гениалният й син два пъти е награждаван и със специална грамота от министъра на културата за високи творчески постижения.

Вече има 20 престижни приза, множество от които международни. Иво обаче не спи върху пианото. "Свиря 2-3 часа на ден, но има време и за игра. Децата сами трябва да избират дали да играят на компютър или таблет, или да свирят на музикален инструмент. Ако децата искат да свирят, нека да свирят. Ако не искат, няма смисъл", мъдро заключва младият гений.

Реклама
Реклама
Реклама