Пътешественичката на две колела Виолета Иванова: Моторът ми се казва Борко

Приятел
Автор: БД Онлайн

Пътешественичката на две колела Виолета Иванова: Моторът ми се казва Борко

Обикалям земното кълбо, но инцидент ме върна у нас, няма да се откажа

КОЯ Е ТЯ

Виолета Иванова е на 43 години, омъжена, майка на две деца. Дипломиран психолог е по професия, но... бензин в кръвта. На 24 април т.г. смелата мотористка реши да обиколи Земята на две гуми. Предстоящата й обиколка привлича вниманието и на най- голямото списание във Финландия, което публикува материал за нея. Ако успее да я завърши, тя ще бъде първата българка, обиколила земното кълбо на две гуми. Пожелаваме й успех!

Доли ТАЧЕВА

- Виолета, тръгнахте да обикаляте Земята на 24 април със своя любим мотор. През кои държави минахте досега и докъде стигнахте?

- Изминах около 9 хил. км. В началото съм още, ако сравняваме с това, което ми предстои да измина. До момента съм минала през цяла Турция, Грузия, Азарбайджан, Иран. В Пакистан не ми дадоха виза и се наложи да мина през Дубай. Така стигнах до Индия, почти до Делхи. Успях да я прекося почти половината, но ми се наложи да се върна.

- Кое наложи връщането ви в България?

- Претърпях инцидент. Това си беше очаквана ситуация. Когато човек планува такова пътешествие, няма как да няма инциденти и се надяваш да не са тежки. Карах в Индия, пътувах към Джайпур, но избрах неподходящ маршрут. Целият път беше в ремонти. Непрекъснато имаше отбивки. Когато излизах от една такава, бях изпреварила целия трафик, новият път беше висок около 25 см. Платната не се изравниха и се ударих странично. Счупих челюстта си на три места. Дясната ми ръка също е контузена. За мой късмет нямаше други коли наоколо. Първоначално не мислех,че е нещо сериозно, но впоследствие се оказа, че е.

- Как се измъкнахте от тази ситуация?

- Бях сама в този момент. На място имаше магистрален патрул. Мой приятел, който ме чакаше да пристигна в Джайпур, ме следеше онлайн. Дадох му номера да му се обадят на него. Организираха бързо спасителна операция за мен и мотора. Качиха ме на линейка. Когато пристигнах в болницата, вече ме чакаха мои приятели мотористи.

- Разкажете малко повече за мотора си?

- Моят мотор се казва Борис. В Индия даже го титулуват с г-н Борис. Доста е тежък, около 340 кг е. Кръстих го така, защото харесвам това име. Тъй като имам две дъщери, а нямам син, реших, че мога да кръстя мотора си по този начин. Той е част от нашето семейство.

- Кога поемате отново на път и какво предстои да минете?

- Официално тръгвам на 23 септември. Дадох си още малко време за възстановяване. Междувременно ще направя и тук тестове, за да съм сигурна, че ще мога да тръгна. Моторът ми е в Индия и се ремонтира там в момента. Надявам се като се върна, да е готов като мен. От там продължавам към Непал. Мисля да карам няколко дни в Бутан. Връщам се обратно през Индия и минавам през Мианмар, Тайланд, Малайзия. Оттам смятам да изпратя мотора да лети до Латинска Америка, а пък аз да се прехвърля в Австралия. Там разчитам на приятели да си намеря мотор, който да карам за 2-3 седмици. Ще посрещна мотора си в Чили и тръгвам към Колумбия. Прехвърлям се в Панама и ще обиколя всички държави от Централна Америка, следва Мексико. Смятам да се прехвърля към Португалия, Испания, Гибралтар и да стигна до Мароко, за да включа и Африка в обиколката, след което се връщам на обратно. Надявам се да се прибера следващата година - началото на пролетта.

- Коя ще най-трудната част от маршрута?

- Тъй като Азия е доста трудна за прекосяване, все още имам притеснения, свързани с нея. Особено като се има предвид, че дъждовният период все още ще продължава, когато отида там. Карането през джунгли не е особено привлекателно, но се надявам да се справя. Прехвърлянето на Борис през океаните също оскъпява и усложнява начинанието. В едно такова пътуване няма как да се минава само по суша, пък с мотора за съжаление не мога да плувам. Между Колумбия и Панама няма път по суша. Има около 800 км джунгла. Поради тази причина ще трябва да си прехвърля мотора с кораб. Там съм виждала мотори качени на салове или на малки рибарски лодки, където човек прости си държи мотора, но аз не мисля да правя такива експерименти.

- Колко време се подготвя едно такова пътуване?

- Реших да направя тази обиколка преди около година и тогава започнах да се подготвям. Подготовката е свързана главно с логистиката - откъде и как може да се мине и чисто административната част, свързана с подготовката на документите.

- Как протича самото пътуване?

- При такова пътуване маршрутът е нещо относително. В движение винаги може да изникнат някакви допълнителни неща. Понякога научавам, че има нещо интересно около мен, и се задържам за по-дълго. Когато карам 5-6 дни, гледам поне един ден да имам за почивка. Сутринта тръгвам, зареждам, хапвам и разглеждам. Предварителни резервации трудно се правят. Или решавам предишния ден къде ще спя или същия. Гледам да си оставя време и за разглеждане и запознаване с местните, които за мен са част от пътешествието.

- Срещате се с изключително много култури. Кое ви изуми най-много по време на пътуването ви до този момент?

- Всяка държава си има своите специфики, които те впечатляват. Няма да забравя срещата си с група мотористки - жени в Дубай, които бяха от четири различни арабски държави. Две бяха от Ливан, една си беше от Дубай, една от Бахрейн, другата от Саудитска Арабия. Беше огромно удоволствие да разговарям и карам с тях. Те се справят с ограниченията и успяват да постигнат нещо повече. В Индия също всичко е различно. С изненада научих, че България изнася подправки за там. Точно преди инцидента пък видях голямо стадо с камили. Разхождаха се покрай пътя. Бяха огромни и ми беше много интересно да карам покрай тях. В Индия получих и покана за каране от едно момче, което е поставило рекорд за най-дълго разстояние, изминато от човек на мотор за 24 часа. Направил е над 2000 км. Най-вероятно, когато се върна, ще попътуваме заедно.

- Тръгнахте със съпруга си и 3-годишната си дъщеря. Тя как се чувства на мотора?

- Да, пътувахме в този формат, но сега ще продължа сама. Трудничко си е пътуването с малко дете, а и трябва да започне да ходи на детска градина. Те пътуваха с кола. Преди да се роди втората ми дъщеря, направих едно пътуване до Швеция. Разбрах, че съм бременна, чак след като се прибрах. Така че тя от първия си момент е качена на мотор и това й е в кръвта.

- Кога и как се зароди вашата страст към моторите?

- Още от тинейджърка се увличам по моторите, но тъй като тогава си имах съвсем други цели в живота и наблягах на кариера, бях отложила това си хоби. Всъщност започнах да карам чак през 2011 г. Тогава взех книжка и се качих за първи път на мотор. Веднага разбрах, че това е моето нещо. Така се превърна официално в моя страст. От тогава до сега почти не съм спирала да карам.

- Колко километра на две колела имате зад гърба си?

- Вече са над 100 хил. с всички мотори, които съм имала. С последния ми мотор - Борко, вече е на 46 хил. км., които са си изцяло мои. През 2014 г. беше едно от първите ми дълги пътувания. Тогава ходих до Барселона. Голямата ми дъщеря беше на 12 години и пътува с нас през цялото време. Беше достатъчно голяма, за да може да се вози. След това 2015 г. завърших сезона с около 20 хил. км през Европа. Тогава беше първото ми самостоятелно пътешествие. За един месец навъртях 10 хил. км и минах през 11 държави.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Белнейска приета в болница

  Белнейска приета в болница

  Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

  Стреляната Симона отсвири бившия

  Стреляната Симона отсвири бившия

  От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

  Тончо Токмакчиев разходи внучката

  Тончо Токмакчиев разходи внучката

  Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

  Косата на дъщерята на Каниджа излетя

  Косата на дъщерята на Каниджа излетя

  Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

  Национал със скъсани гащи в Ермитажа

  Национал със скъсани гащи в Ермитажа

  Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

  Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

  Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

  Бившите половинки на Григор Димитров - Серина Уилямс и Никол Шерцингер, се скараха заради него! Най-добрият ни тенисист стана причина за края на едно дългогодишно приятелство. Преди няколко месеца той се раздели с Никол. Явно краят на връзката им не е бил никак лек за двамата и те не поддържат никакъв контакт.

  Актуално

  Почина Юлиан Вучков

  Почина Юлиан Вучков

  "Преди малко, на 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във фейсбук Мартин Карбовски. "Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка със ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор

  Диамантите от ансамбъла спечелиха сребро на световното в Баку

  Диамантите от ансамбъла спечелиха сребро на световното в Баку

  Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели втори медал от Световното първенство в Баку. Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска отново изиграха без грешка своята композиция с пет топки по музика от японското аниме "Наруто". Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс получиха оценка от

  Армани посвети колекцията си "Земя" на седмицата на модата в Милано (Снимки)

  Армани посвети колекцията си "Земя" на седмицата на модата в Милано (Снимки)

  Прочутият италиански дизайнер Джорджо Армани посвети своята колекция пролет/лято 2020 г. на природата на Седмицата на модата в Милано, предава Ройтерс, цитирана от БТА. Осемдесет и пет годишният моделиер, наричан "Крал Джорджо" от своите сънародници, заложи на земни цветове и на флорални мотиви в своите модели.

  Ким Кардашиян показа поразеното си от псориазис лице

  Ким Кардашиян показа поразеното си от псориазис лице

  Риалити звездата Ким Кардашиян публикува селфи без грим, което показва ефектите на псориазиса. Снимката й беше публикувана в акаунта в Poosh Instagram (проект за красота и здраве, стартиран от сестрата на Ким - Кортни Кардашиян). Снимката показва червени петна по бузите, брадичката и челото на 38-годишна знаменитост.

  Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

  Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

  Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента, още от 1 септември. Хората почувстваха как стана доста по-хладно сутрин. Празничният 22 септември ще бъде много хубав.

  Не пропускай

  Деси Банова върза червен конец /СНИМКИ/

  Деси Банова върза червен конец /СНИМКИ/

  Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

  Българин загина в планината Олимп

  Българин загина в планината Олимп

  Българин е загинал в планината Олимп. Това съобщи Гръцката спасителна служба. Инцидентът е станал вчера в местността „Louki tou Stefaniou“. Алпинистът е паднал в скален процеп в рисков терен. Българинът е открит без признаци на живот. При падането травмата е била фатална, съобщава БНР. Повече от пет часа е продължила мащабната спасителна операция,

  Джей Ло неустоима в рокля от джунглата на ревюто на Версаче в Милано (Снимки)

  Джей Ло неустоима в рокля от джунглата на ревюто на Версаче в Милано (Снимки)

  Известната американска певица и актриса Дженифър Лопес закри ревюто на Версаче на Седмицата на модата в Милано, като дефилира в осъвременена версия на нейната култова рокля от джунглата, предадоха световните агенции. Асошиейтед прес припомня, че с този тоалет, дело на италианския моден бранд, Лопес се появи на церемонията по раздаването на

  Силвия Великова: Ще остана в БНР, няма да се откажа сама

  Силвия Великова: Ще остана в БНР, няма да се откажа сама

  "Ту плаках, ту се смях истерично. Започна да звъни телефона, да пишат колеги, тогава разбрах, че е имало смисъл от това, което правя. Получих голяма подкрепа".  Това заяви по  bTV журналистката Силвия Великова, свалена и след това отново върната в ефира на БНР. "Може да се провери кой е звънял, да се направи разпечатка,

  Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

  Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

  "С това завърших участието си на Световното първенство в Баку, което е и последно за мен! Да, можех да участвам във финала на лента, ако не бях пропуснала един от елементите си, но съм щастлива, защото точно тук аз спечелих най-важната си битка, тази със себе си! Раздадох душата и сърцето си на килима заради всички, които ме обичат