Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7615007 www.bgdnes.bg

На 79 г. ни напусна ексцентричният политик Инфарктът спря Жорж

Виктория СТОЯНОВА

"Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив! Трябва да го гръмнете."

Това са думи на Жорж Ганчев за самия себе си. И се оказва прав. До последния си дъх емблематичният политик не спираше да работи, да прави собствено предаване, да свири на китара и да изявява твърдата си позиция по различни злободневни въпроси.

"Последните дни беше в кома. Доколкото знам, след лекия инфаркт, който претърпя през миналата година, проблемите са се задълбочили. Нормално е, все пак, когато си на прага на 80 г., не може да се очаква да си здрав, неизбежни са болестите. Така журналистът Иван Тенев, познат като Агент Тенев, коментира пред "България Днес" кончината на колоритния политик Жорж Ганчев.

Реклама

Космополитната личност ни напусна вчера сутринта, след като от близо седмица е бил приет в столична болница. Така и не се събужда, преди да издъхне...

"Състоянието му е сериозно, не искаме да коментираме за момента", споделиха роднини пред вестника в неделя, часове преди Жорж да склопи очи завинаги.

Тъжната вест за кончината му съобщи неговият роднина Стоян Бончев в мрежата.

"Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев! Ренесансова личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от секви идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца например), Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора", написа Бончев.

"На първо място беше родолюбец, това е думата, която го описва най-добре, талантлив, изявявал се е на всички сцени и е бил във всички сфери, а когато заговореше, думите му отекваха като камбана, истинско манастирско клепало. Доказа какво може и в спорта, и в политиката, като там беше на косъм да стане президент, а през последните години музиката много го увличаше", спомня си журналистът. И добавя: "Бореше се със зъби и нокти за вижданията си в политиката, а личността му водеше само към светлина. Последните години хоби му беше свиренето на китара, доста сериозно умееше да свири, взимаше уроци, направи и авторски песни. Смело мога да кажа, че беше мой приятел, знам, че планираше да направи запомнящ се юбилей на 29 август, когато щеше да навърши 80 г."

Преди година лек инфаркт поваля Жорж в центъра на София, а оттогава той всекидневно се бори за живота си.

Въпреки поставените няколко стента на сърцето и две сложни интервенции Ганчев не спря да води предаването си "При Жорж - музика, изкуство, култура" до последно.

Реклама

Една дума трудно би описала дейността на Ганчев. Политик, спортист, бард, поет, актьор са част от нещата, които Жорж Ганчев е. Един от най-колоритните дейци на българската политическа сцена по време на прехода, с многократни опити да стане президент.

Преди обаче да заблести в родната политика, вечно усмихнатият Ганчев преминава като торнадо и през холивудската мелачка. И то с участие във филм с Патрик Суейзи.

"Във филма ще го познаете най-лесно по стрелата, стърчаща от з*дника му". Това е част от анотацията на продукцията "Червена зора" от 1984 г. със знаменития Суейзи, представяща Ганчев. За жалост, това е и единственият филм на българина, който загърбва холивудската кариера и се завръща в родината си, за да влезе в политиката.

Роден е като Георги Петрушев на 29 август 1939 г. в Пловдив. През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в "Академик - София, после следва в Националната спортна академия. През 60-те години се жени за британска поданичка и емигрира на Острова, където завършва Британската академия по фехтовка, Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж "Шеруд Оукс". Треньор е на Лондонския клуб по фехтовка (1968-1973) и на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания (1968, 1972). През 1970 и 1974 г. става световен шампион по фехтовка при професионалистите.

По това време е бил и активен сътрудник на Държавна сигурност, откъдето получава псевдонима си Жорж Ганчев.

Между 1973 г. и 1988 г. се изявява в културата - като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент. Писал е филмови сценарии, пиеси, издавал е книги. Автор е на 7 филмови сценария и пиеси в Холивуд.

След промените от 1989 г. Ганчев се връща в България и влиза в политиката. През 1990-а основава партията "Български бизнес блок" и остава неин председател до 1996 г.

През 1992 г. е първото му участие в президентските избори, където получава 17% от гласовете. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание, оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християнсоциалния съюз заедно с Кольо Парамов. В рамките на кампанията има съмнения, че се е опитал да скрие част от миналото си на сътрудник на ДС.

През 2005-а води предаването "Жорж в действие", а от няколко години водеше развлекателно предаване, свързано с култура. Автор е на няколко стихосбирки, мемоари, има издадени няколко книги за живота му, които са преведени на английски език.

Поклонението ще се състои този петък в столичната църква "Света София"!

Мир на праха му!

Най-колоритните лафове

"Не ме гледай умно, българино!"

"Не се пули, българино!"

"На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз."

"Ха сега, кажи си приказката, Бероне!" (по време на предизборна кампания за президент на България, когато дава думата на своя кандидат-вицепрезидент д-р Петър Берон)

"Фернандел от Филипополис." (за президента Петър Стоянов)

"Тихо - само на детето си, не на мен" (към председателя на НС Йордан Соколов, който го успокоява по време на парламентарен контрол)

"Мърльо, ще те забия като пирон в земята!" (към свой колега депутат)

"Алчен похотлив комсомолец!" (за Красимир Премянов)

"Аз, който съм много богат, 20 години карам нарочно скромни коли и се храня в скромни ресторанти."

"За мен отечеството е и начало, и край."

Реклама
Реклама
Реклама