Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7616711 www.bgdnes.bg

Обезглавиха Пастирката

Обезглавена е Пастирката в Русе!

Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.

Скулптурата представлява младо момиче, което прегръща конче и теленце. Монументът е изграден в края на 60-те години на миналия век, като е поставен върху вече съществуваща чешмичка. Мястото има особено сантиментална стойност за русенци, тъй като поколения от жителите на града са израснали в тази част на парка и са пили вода от чешмичката.

Реклама

Русенци с тревога отбелязват, че през последните месеци зачестяват вандалските прояви към чешми, пейки и кошчета за боклук. Свидетели се кълнат, че става въпрос за група младежи, които зулумстват наред и не се стряскат от забележките, направени им от по-възрастни хора. Момчетата обикновено рушат през тъмната част от денонощието, но не се свенят да посягат и през деня. Въпреки наличието на солиден брой камери в града установяването им е почти невъзможно, признават отговорните институции.

През февруари тази година пореден грозен вандалски акт в центъра на града възмути русенци. Тогава посегателството беше върху чешмата, изградена с дарения, която се намира срещу халите. Цялата конструкция е залята обилно с блажна боя от неизвестни извършители.

Преди дни в най-големите жеги Русе остана за втори път без една от чешмичките в центъра на града. По-рано тя бе потрошена от вандали, заснети от камерите за видеонаблюдение, след което бе ремонтирана и възстановена. Преди няколко дни тя отново е била счупена - този път неволно. Камерите са показали, че дете на видима възраст около 10 години се е подпряло да пие вода и конструкцията е поддала. Паднала е и се е потрошила. От общината са констатирали, че причината е в некачественото изпълнение на ремонта и неподходящите материали, от които е изработена чешмичката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама