Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7616716 www.bgdnes.bg

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни.

След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите. В момента тя е позволена от закона в някои щати на САЩ, където съществува все още и физическа кастрация (щата Тексас). В Европа химическата кастрация се прилага в Естония, Полша, Русия, Дания, Германия, Унгария, Франция и Норвегия. Има я още в Израел, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

Реклама

Извършва се чрез инжектиране на химикали, които избирателно потискат образуването на полови хормони или неутрализират тяхното действие. Или казано накратко - ограничават много силно нивото на тестостерон и по този начин намаляват либидото. Трябва да се слагат инжекции всеки месец, като според лекари има и странични ефекти, които са вредни за здравето.

Прилага се също при дълбоки и необратими хормонални нарушения, които сериозно застрашават живота и здравето на пациента. В някои страни като САЩ изнасилвачите могат да избегнат затвора, ако се съгласят да бъдат кастрирани по химичен път. Химическата кастрация не е необратим процес - тя изисква периодични инжекции за поддържане на състоянието и следователно пълното съдействие на пациента. Затова и има опозиционери на идеята, които смятат, че действието й не е така ефективно и може да се стигне до нови престъпления. Други експерти подкрепят процедурата с аргумента, че най-много около 10% от лицата, подложени на такова лечение, имат рецидиви въпреки него.

Освен химическа кастрацията може да бъде оперативна (този тип не се прилага при изнасилвачи и педофили). Извършва се чрез оперативно отстраняване на тестисите Ц орхиектомия, или на яйчниците - овариоектомия.

В исторически план кастрацията е прилагана в Ориента още през средните векове. Това се е случвало обикновено в султанските хареми. Мъжките служители, наричани евнуси, са били кастрирани, за да е сигурно, че никой освен султана няма да оплоди държанките в харема. За евнуси са били подбирани момчета в предпубертетна възраст. Техните семенни канали са били премачквани с клещи. Тестисите оставали, но без да произвеждат семенна течност. Понякога била прилагана и друга, по-жестока процедура, която се състояла в пълно изрязване на половия член заедно с тестисите. Евнусите не били способни на каквото и да било сексуално удоволствие и уринирали с помощта на сребърни тръбички, които държали в тюрбаните си.

За кастрати се споменава и в Европа през XVII и XVIII век. Тогава бедни селски семейства с много деца умишлено осакатявали момчетата си, за да може гласните им струни да останат недоразвити и гласовете им да се запазят тънки. Кастратите работели до края на дните си в църковните хорове, където изпълнявали ангелски и божествени песнопения. Един такъв известен кастрат, който станал любимец на аристократите и народа, бил известният Фаринели.

Реклама

Певци кастрати са участвали в средновековните църковни служби в Западна Европа, тъй като на жените е било забранено да пеят в богослужението. Най-ранните сведения за включването на кастрати в хора на Сикстинската капела датират от средата на XVI век.

С възникването на операта кастратите стават особено популярни и като правило главните мъжки партии се пишат за тях. Най-много кастрати има в Италия (според документите за стотина години на тази операция са били подложени около 4000 момчета), по-малко са на север от Алпите и почти липсват във Франция.

В периода 1650 - 1750 г. кастратите са истински звезди - богато заплатени, отрупвани с почести и слава, преследвани със способността си да пеят дълго време, без да си поемат дъх - разпространена практика по време на оперните представления са останали имената на певците кастрати Пиер Франческо Тоси, Фаринели, Николини и други. През XIX век броят на кастратите рязко намалява и се ограничава само до хористи в Сикстинската капела. Последният известен кастрат, пял там от 1883 г. до 1913 г., е Алесандро Морески.

От 1933 до 1945 г. Германия е управлявана от Националсоциалистическата германска работническа партия под предводителството на Адолф Хитлер. Тогава Райхстагът приема закон за чистотата на расата, според който на кастрация подлежат "непълноценни" представители на арийската раса (лица с физически и душевни недъзи) и представители на "низшите" раси - цигани, евреи и др. В изпълнение на закона в медицинските учреждения на Третия райх са кастрирани по хирургичен път повече от 160 хиляди чистокръвни германци, с физически и психически недостатъци. Подходът към циганите и евреите е още по-жесток. Те са кастрирани в концлагерите, по правило без упойка, често от немедицински лица (войници от охраната, доброволци от партията).

Реклама
Реклама
Реклама