Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7616829 www.bgdnes.bg

Фахрадин вдига къща като на трите прасенца

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом.

Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в Западна Европа и САЩ. Вместо бетонни основи се прави дървена конструкция. Самите стени, които не са носещи, се запълват с пресована слама, която играе ролята и на изолатор. Изчисления на архитекти показват, че при дебелина на балите от около 45 см изолацията е изключителна. Така лятото, когато е горещо, вътре е доста прохладно, а зимата е обратно. Това позволява на постройките да покрият стандарта на ЕС за пасивни къщи. Според директива на Евросъюза до няколко години на подобни изисквания трябва да отговаря всяка нова сграда у нас, независимо дали е еднофамилна постройка, или кооперация. При подобни сгради разходът на електричество за отопление и охлаждане е между два и три пъти по-нисък. В същия момент цената на строеж на къща от слама е с около 40 процента по-ниска, обясняват експерти.

Реклама

Самият строеж започва преди няколко седмици, а резултатите вече са налице.

"За няма и три дни бригадата вдигна почти първия етаж с половината гредоред между първи и втори етаж. Опаковахме с мембрана отвън и сега очакваме 2 специфични LVL греди за източната фасада на първия етаж, за да можем да продължим нагоре", похвали се Фахрадин. Самият той активно участва в строежа и пуска снимки във фейсбук.

Веднага след като стените от пресовани сламени бали са готови, започва и измазването им. То ще е на няколко слоя. Първо глина, а за завършване смес от глина и вар, обяснява на феновете си Фахрадин.

Освен модерна къщата на актьора, който не крие увлеченията си по индийската философия Харе Кришна, ще е съобразена и с древната наука Васту-Шастра. Древната ведическа наука е използвана още при проектирането на къщата. Това позволява да се подобрят духовните вибрации в постройката за сметка на негативната енергия. Подобен баланс гарантира на обитателите много положителни ефекти като по-голяма финансова сигурност и по-добри взаимоотношения между хората, живеещи там.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама