Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7616851 www.bgdnes.bg

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност.

Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Реклама

Прочутият банков обирджия Джон Дилинджър успява да задигне 160 хил. долара с най-малко 60 удара. Бил считан за съвременния Робин Худ.

Дилинджър разиграва ФБР години наред, бяга от няколко затвора. Кариерата и животът му са покосени от българката Анна Иванова Акълиева. Тя помага на ФБР да му устрои засада пред театър "Биограф" в Чикаго през юли 1934 г. Българката е позната повече като Анна Сейдж. Истинското й име е Анна Иванова Акълиева. Родена е в село в Добричко, район, тогава управляван от Австро-Унгарската империя и впоследствие предаден на Румъния по силата на Ньойския договор от 1919 г.

Майката на Анна умира при раждането й. Когато е на 3-4 г., румънският съдружник на баща й го измамил, затова той разпродал всичко и заминал за Америка. Установява се в Чикаго. Сменя името си. Превел на английски "акъл" като ум с думата "сейдж" и станал Ван Сейдж, а дъщеря му – Анна Сейдж.

Скоро Ван Сейдж станал един от най-добрите строителни предприемачи в Чикаго. Построил цял квартал фамилни къщи и пансион за наематели. Но заболял от рак. За да лекува баща си, Анна разпродала къщите. Затънала в заеми. Баща й починал. Останал й само пансионът. За да се изхранва, Анна го превърнала в публичен дом, под прикритието на бар.

На 20 юли 1934 г. Анна влиза в Бюрото на ФБР в Чикаго.

"Аз съм Анна Сейдж и съм собственичка на пансиона на Гладис крос авеню – на две пресечки оттук. Вдругиден имам среща с Джон Дилиджър. Ще ходим на кино в "Биограф". Ще гледаме "Манхатънска мелодрама". Ще има още една жена. Аз ще ви покажа Дилинджър", казала още тя.

Реклама

Анна поискала от ФБР обявената за главата на Дилинджър награда от 10 хиляди долара и ескорт до пристанището в Ню Йорк, за да замине за Европа.

Джон Дилинджър е роден на 22 юни 1903 г. в Индианаполис. През 1929 г. Дилинджър извършва първия си въоръжен грабеж на магазин. Задига 50 долара, равняващи се на сегашните 700. На другия ден е разпознат. Признава се за виновен и влиза в затвора за 10 години.

Освободен е на 10 май 1933 г. На 22 септември обира първата си банка в Охайо. През следващите месеци той и бандата му удрят повече от дузина банки, събирайки над 300 000 долара. Арестуван е през 1933 г. Организира невероятно бягство, което десетилетия се изучава в полицейските академии. Успява да изработи дървен пистолет в работилницата на затвора и с него принуждава охраната да му отвори вратата на килията. Заживява в Чикаго. ФБР го надушва и ранява в преследване, но Дилинджър се измъква. По-късно Дилинджър организира и бягство от затвора на колегите си Бони Паркър и Клайд Белоу, което също е считано за невероятно изобретателно.

Когато Анна се запознава с Джон, той вече носел прякора Убиеца. Тя се влюбва в него, укрива го често в бордея си. Дилинджър я зарязва заради по-младата Поли Хамилтън, затова Анна решава да му отмъсти и отива при федералните.

Във фаталния за Дилинджър 22 юли 1934 г. тя се уговаря с полицаите, че ще изпусне своята кърпичка, за да даде знак да стрелят. Другата жена с нея и Дилинджър била новата му любовница Поли.

Анна така и не получава всички пари от наградата от 10 хиляди. На 6 октомври 1935 г. е осъдена за "неморално поведение" и е депортирана. През април 1947 г. е намират мъртва край пътя. Причината за смъртта й остава пълна загадка.

Реклама
Реклама
Реклама