Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7620418 www.bgdnes.bg

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Взривява се в двора на комшия в родното му село

Пророкът дядо Влайчо оцелява под метеорит, който прелита над главата му и се взривява над него. Това се случва в родното му село Коньово, Новозагорско, и е отразено в доклади на учени.

Случката се разиграва малко повече от 2 часа след полунощ на 26 май 1931 година. Пада се вторник, небето е ясно. Дядо Влайчо, който по това време е на 36 години, но вече е получил прозвището, с което остава в историята, съзерцавал звездите. Интересът му бил предизвикан от една от тях, която се движела изключително бързо, и то право към Коньово. Посоката била, че сякаш звездата приближава от небето над Черно море, от изток към запад. Светлината ставала все по-ярка, видяла се димна следа. Оказва се метеорит, който със силно свистене избухнал с оглушителен тътен в двора на комшията Панайот Севков. Той по случайност също излязъл на двора, малко преди това станал свидетел на рядкото явление (до този случай има четири документирани падания на камъни от небето, а един идва десетилетия по-късно). Чули се два гърмежа, съпроводени със страхотен грохот, които почти оглушили дядо Влайчо и Севков, а всички селяни събудили. Двамата оцеляват, а първият надлежно документиран случай на човек, ударен от метеорит, идва 23 години по-късно.

Реклама

На следващия ден в Коньово пристигнали учени, които разпитали очевидците Влаю Жечев, както е истинското име на пророка, и Панайот Севков. Претърсили района, но се оказало, че при сблъсъка си със Земята метеоритът се е взривил и раздробил. Било намерено едно-единствено, почти микроскопично парче, с размер от около 1 сантиметър и тегло от 1,47 грама. Днес то се пази в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Там попада след време благодарение на геолога Елиезер Коен. При проведените през годините изследвания учените се обединяват около тезата, че преди взрива метеоритът съвсем не е бил толкова безобиден и е бил с маса 80-100 грама. До днес точният минерален състав не е изследван, но се счита, че се определя като въглероден хондрит. Определени са само някои химични елементи чрез лазерен микроспектрален анализ. През 1962, 1966 и през 1972 година метеоритът, който получава името на селището, в което пада -"Коньово" (Konevo), е описван в научни публикации. В материалите бегло се споменава, че местните жители Влаю Жечев и Панайот Секов са станали свидетели на падането.

Именно през седемдесетте години дядо Влайчо получава официално признание за пророческите си способности, без това обаче да има общо с метеорита и публикациите за него. Тогава в официоза "Работническо дело" и по радиото се появяват кратки съобщения, че се обявява конкурс за феномени. Участват повече от 200 човека. На първо място се класира Влаю Жечев от Коньово, а на второ Вангелия Гущерова, станала вече известна като леля Ванга от Петрич. Преди това дядо Влайчо също е известен с дарбата си, но това е крито от официалната власт и той гледал основно на близки хора. Причината за ненавистта на тоталитарния режим към него е, че той предсказва смъртта на Георги Димитров, заради което дори лежи в лагери и едва оцелява. Интересното е, че краят на председателя на коминтерна е предсказан и от друг феномен - музиканта Трифон Силяновски-Фончо. След смъртта на Димитров той също е изтезаван жестоко в лагерите, каран е да си копае сам гроба, инсценирани са му разстрели, но все пак оцелява.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама