Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7621795 www.bgdnes.bg

Стотици нови пожари пламнаха в Бразилия (Снимки)

Стотици нови горски пожари бушуват днес в Бразилия, сочат официални данни, цитирани от Франс прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че това става в момент на засилване на международния натиск върху бразилския президент Жаир Болсонаро за потушаване на най-опустошителните пожари в Амазония през последните години. Съдбата на най-голямата тропическа гора на планетата се озова в центъра на дневния ред на срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция, през уикенда.

Реклама

По последни данни от януари в Бразилия са били регистрирани 78 383 пожара - рекордно равнище от 2013 г. Повече от половината от огнищата са в Амазония. Около 1663 пожара са пламнали само в четвъртък и петък, сочат данни на бразилския Национален институт за космически изследвания.

Според експерти основна причина за тези природни бедствия е обезлесяването. В Бразилия освен това сега е сухият сезон, който ще продължи и през септември.

Вчера Болсонаро обяви, че ще разположи армията, за да се бори срещу пожарите и престъпността в Амазония.

Кадрите с горящия "бял дроб" на планетата развълнуваха целия свят, отбелязва Франс прес.

Бразилският министър на отбраната Фернандо Азеведо междувременно каза, че САЩ не оказват на страната му конкретна помощ в борбата с пожарите, въпреки общото обещание в тази насока, дадено от американския президент Доналд Тръмп на Болсонаро в телефонен разговор, предаде Ройтерс.

След това обаче не имало нови контакти между Съединените щати и Бразилия по въпроса, уточни Азеведо.

Тръмп и Болсонаро разговаряха по телефона вчера. Американският президент съобщи, че е казал на бразилския си колега, че е готов да му окаже помощ за справяне с пожарите в Амазония, ако е необходимо.

Реклама
Реклама
Реклама