Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7636770 www.bgdnes.bg

Избягал затворник, похитил жена: Не съм отвличал Петкана!

"Не съм отвличал жената!", заяви подсъдимият за бягство от затвора и похищение Борис Иванов. Той се изправи пред магистратите от Окръжния съд в Ловеч вчера, за да отговаря по две обвинения - за това, че изчезнал от пандиза и след това взел за заложник Петкана Проданова, за да се измъкне от издирващите го ченгета.

Окръжният съд даде ход на делото срещу Борис Иванов. Процесът се гледа по общия ред, след като подсъдимият отказа съкратено съдебно следствие заради несъгласие с посочените в обвинителния акт факти.

Реклама

Иванов е излежавал 13-годишна присъда за блудство и кражби в затворническо общежитие към Ловешкия затвор, когато в края на юни 2018 г. е избягал от неохраняем обект край Ловеч. След повече от две денонощия издирване е задържан край Летница, в момент на отвличане на жена като заложник, в чиято къща е потърсил убежище и храна. В издирването му се включиха всички сили на реда плюс жандармерия. Обходени и претърсени бяха местности около града и близки населени места. В крайна сметка беглецът от пандиза бе спипан в царевична нива до жп гарата в Летница.

В съдебната зала Борис Иванов отрече да е отвличал жената. По думите му помолил я да го придружи, за да премине по главния път. Иванов каза още, че не е обмислял бягството.

Свидетелката Петкана Проданова заяви пред журналисти, че е била ударена в къщата й от подсъдимия, който й е казал, че я взима за заложник.

"За мен това е отвличане, защото той ме хваща и ме тегли от вкъщи до самите места", каза още Проданова и добави, че не иска нищо от него, само държавата да го осъди.

"Защото искам да забравя тези мъки, защото не мога да спя спокойно", заяви потърпевшата пред БТА.

По време на вчерашното заседание бяха разпитани шестима свидетели. Заради неявяване на двама, на които прокуратурата държи, делото беше отложено за 24 септември.

Реклама

На 8 юли Борис Иванов се яви за първи път в съда и отказа процесът срещу него да бъде гледан при условията на съкратеното съдебно следствие. Като причина той посочи, че не е съгласен с част от фактите, посочени в обвинителния акт. Затова съдът реши делото да бъде гледано по общия ред, с призоваване и разпит на свидетели.

"Не мислех да бягам - просто тръгнах към портала и изведнъж много ми домъчня за децата ми", обясни мотива за бягството си Борис. От показанията му стана ясно и защо не е искал съкратено следствие. Неговата версия коренно се различава от тези на похитената Петкана.

Според твърденията на подсъдимия той не е отвличал жената. Използвайки умалителни думи, Борис Иванов обясни, че във въпросния ден влязъл в дома на жената. Първоначално дори не я видял в стаята. Обръщайки се, я съзрял на леглото и се изплашил, тя - също. Но не оказал никаква принуда. Помолил за храна и Петкана му предложила питка и тиквички. Взел си, но оставил половината от хляба за нея, проявил и грижа, като й дал да си изпие лекарствата. След което пак я помолил да го придружи навън, за да не се обърка. Човеколюбиво й напомнил да си вземе връхна дреха, за да не настине.

Реклама
Реклама
Реклама