Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7640797 www.bgdnes.bg

Гръмнаха ЗВЯРА НА РОДОПИТЕ

След 80 страховити нападения 

Овце, кози, говеда и кошери разкъсва 240-килограмовата стръвница

Доли ТАЧЕВА

Най-голямата мечка стръвница в Родопите падна повалена от пушката на ловджия.

240-килограмовото горско чудовище издъхна след изстрел във врата, научи "България Днес". Мерникът на хищния разбойник е вдигнат отдавна. Стръвницата сътворява големи пакости в района на селата Сливка и Гълъбово. За последните две години има над 80 нападения. В мечите лапи попадат предимно овце, кози и говеда. Лакомата стръвница често си осигурява и десерт, унищожавайки над 33 кошера.

Няколко души виждат стръвницата в действие, но не смеят да предприемат нищо и веднага хукват да бягат, защото звярът е наистина огромен.

Реклама

"Срещала съм съм и друг път мечки тъдява, но никога толкова голяма! Истинско чудовище!" - категорична е жителка на Гълъбово, имала "късмета" да се сблъска със стръвницата.

Преломният момент идва, когато мечката се промъква в имота на жител от село Гълъбово и съсипва 13 кошера.

След поредното нападение директорът на ловно стопанство "Славейно" инж. Кръстю Узунов и ловецът Георги Караджов тръгват на мисия, решени да помогнат на местните, като убият страшния звяр. Привечер смелите мъже се барикадират на края на гората, близо до последното нападение на мечока. Двамата влизат в малка барака и започват да дебнат. Резултатът не закъснява много.

"Знаехме, че ще дойде пак. Около 21,45 ч. мечката се върна отново на местопрестъплението. Приближи се до кошерите, готова отново да нападне. Издебнахме я и я отстреляхме", разказва пред "България Днес" инж. Узунов.

Страховитото чудовище е повалено на земята с един удар от пушката на Георги Караджов. Когато ловците се убеждават, че е безопасно, се приближават към трофея си.

Реклама

"Това наистина е огромно животно. Някои от овчарите са я засичали отдалече, но отблизо никога. Най-големият улов за горското стопанство. Хората вече са доволни и по-спокойни за животните си", допълва ловецът.

Кръстю Узунов има над 17 години опит с пушката. До момента най-големият му трофей е 140-килограмов глиган, но вече горското страшилище се нарежда на първо място в класацията. В момента убитото диво животно се съхранява в голям хладилник, докато излязат резултатите от взетите проби и съответно се вземе решение какво да се прави с нея.

Дебнат още една

Именно за територията на ДГС - Славейно, са издадени разрешителни за отстрел на две мечки от Министерството на земеделието, храните и горите. След като едната вече е отстранена, остава още една. Кафявата мечка е със сравнително по-малки размери от вече убитата. След честите нападения на двете животни местните са силно стресирани. Някои от тях дори се боят да излязат от домовете си, тъй като хищниците си позволявали да слизат много близо до селото.

Реклама
Реклама
Реклама