Литературният изследовател Петър Величков: Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Литературният изследовател Петър Величков:
Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Поетът решава да се ожени за фаталната Дора Конова, което довежда до кървавата драма с Лора Каравелова

Кой е той

Петър Величков е литературен изследовател, съставител на книгата "Лора, Яворов и аз". Тя представлява пълно издание на спомените на Дора Конова, трета в любовния триъгълник с Пейо Яворов и Лора Каравелова. Тайният дневник на Дора повдига множество въпроси, сред които убил ли е Яворов Лора, или тя се е самоубила? Каква точно е връзката на поета с Дора Конова? Част от отговорите Петър Величков споделя с читателите на "България Днес".

- Г-н Величков, мнозина читатели за първи път ще научат името на Дора Конова. Тя не е спомената в учебниците и в текстовете за Яворов, но играе много важна роля в живота на поета като страна в любовния триъгълник с Лора и поета. Разкажете повече за това?

- Спомените на Дора Конова излизат с голямо закъснение, 48 години след смъртта й. Обикновено мемоарите споделят съдбата на авторите си. Някои от тях излизат приживе. Други - посмъртно. Трети ги скриват. Четвърти - унищожават. Мемоарите на Дора Конова (1893-1971) са потулвани десетилетия. Сякаш са нещо толкова опасно, че появата им ще предизвика трета световна война! Дадена й е думата приживе само когато я разпитва следователят по делото за смъртта на Лора Каравелова и първия опит за самоубийство на Яворов. Дора Конова е одумвана като виновница за семейната трагедия на поета. Наричана е как ли не - "фатална изкусителка" и "флиртаджийка" са най-безобидните, което е невярно, ако прочетем спомените й.

- Защо толкова късно излизат тези спомени?

- Опитите книгата или откъси от нея да бъдат публикувани приживе удрят на камък. Безуспешни са и след смъртта на Конова, когато нейната племенница Мария Цанкова прави всичко възможно те да излязат. Частични публикации на откъси от спомените й излизат за първи път посмъртно чак през 1977 г.

- Дора Конова е била тайна любовница на Яворов?

- Да! И в спомените си Конова изяснява защо точно в онази, а не в друга нощ се разиграва трагедията, резултатът от която е мъртвата Лора и опиталият да се самоубие Яворов. Завесата на драмата Лора-Яворов се спуска с втория и сполучлив опит за самоубийство на поета.

- Какво става във фаталната нощ?

- Трябва да се върнем малко по-рано. В спомените си Дора Конова разказва, че вечерта преди фаталната нощ на сбирката у семейство Тихови тя казва "Да" на предложението на Яворов за брак. Отговорът, който той чака, за да се разбере с мъжа й Михаил Кремен и с Лора да се разведат и да вземе Дора Конова за жена. Това се усеща от Лора Каравелова и още на сбирката тя и Яворов се скарват. След прибирането в квартирата им на ул. "Раковски" има затишие, което е нарушено от изстрела, който пронизва смъртоносно Каравелова. Докато хазаите и домашната му прислужница Данка са в ужас, Яворов прави опит да се самоубие, неуспешен. Скандалите на Лора с Яворов са били непрестанни, но не са завършвали по този начин, както в тази нощ. Може да се предположи, че Яворов е казал на Лора да си върви, а тя е усетила, че този път нещата са сериозни. Неслучайно Дора Конова казва, че Лора е поставила трупа си между Яворов и нея.

- Кога се запознават Яворов и Конова?

- В средата на април 1912 г. в квартирата на годеника й Михаил Кремен. Преди това Кремен я предупреждава, че Яворов е много грозен и много страшен. В тоя ден тя отива специално да се запознае с поета. Току-що влязла и не след дълго на вратата се почукало. На прага застанал висок мургав човек. С три-четири стъпки той отишъл до прозореца, където Дора стояла права, и се ръкувал с нея "здраво, сърдечно", както пише в спомените си самата тя. След това срещите им зачестяват.

- Какво става след това?

- Спомените на Конова са като вкаменени сълзи, като листа, отронващи се от есенно дърво. Четем за една човешка драма, която няма подобна в литературната ни история. Младо момиче, въвлечено в семейната драма Лора-Яворов. Заради любовта си към поета тя се отказва от охолен семеен живот, остава без деца, защото отхвърля всички предложения за брак по-късно. Принудена е да напусне София и да учителства в провинцията. Пише спомени, които не виждат бял свят, накрая завършва живота си в старчески дом и е погребана в гробището му без надгробен знак. Струва ми се, че става въпрос за драма, разиграла се не на сцената, а в реалността.

- Какво друго научаваме от дневника?

- Спомените на Дора Конова имат голям заряд не толкова за непознати черти на Яворов, колкото впечатляват с онова, което може да се прочете и между редовете. Те са сред малкото написани с толкова любов, с толкова преклонение. Честит би бил поетът, ако знаеше, че е запалил такава любов у една жена, че тя й е останала вярна до сетен дъх. Четем кога Яворов я целува за пръв път, кога тя му казва "Да" и кога той й обещава, че ще се разбере с Лора и с всички замесени в любовната драма и тя, Дора, ще е негова жена.

- Историята на тези мемоари и достигането им до наши дни е достойна за отделна книга...

- Дора Конова е носила спомените си и снимките навсякъде със себе си като най-ценното, което има. Прочитането им подсказва защо. И така, докато паркинсонът изтрива всичко от паметта й. Виждате, че съдбата на тези спомени е доста тягостна. Да не говорим, че някои явороведи ги преиначават.

- Как успяхте да се доберете до спомените на Дора Конова?

- Използвах авторските екземпляри на Дора Конова, пазени във фонда й в Централния държавен архив. Възстановил съм в курсив всички нейни зачертавания или добавки.

- Защо решихте да ги възстановите?

- През тази година се навършват 105 години от смъртта на Яворов и всяко неизвестно архивно свидетелство, дори да е само от няколко реда, е ценност. Затова реших да подготвя по този начин дневника на Дора Конова. Авторката до последно поправя с променлив почерк - от уверения на по-млади години до разкривения на старини. Тези екземпляри са прибрани от Държавна сигурност след смъртта й в старческия дом в село Фатово и днес заедно с добавени други документи се съхраняват в Централния държавен архив.

- Наследниците на Яворов как реагираха на вашата книга?

- Не виждам защо да реагират. Когато излиза първата част на "Романът на Яворов" от Михаил Кремен, тогава те реагират бурно и се стига до писма до ЦК на БКП за спиране на книгата. Това забавя появата на втората й част с 5 години. Яворов не е собственост на роднините си, а на България. Не може никой да му налага своя образ. По-скоро има атаки във фейсбук от поклонница на Лора Каравелова и няколкото й фалшиви профила. Засега.

- От години върви мълвата, че Пейо Яворов е имал незаконни синове. Говори се, че единият от тях се ражда в Пловдив, по това време Яворов бил още ученик. Какво знаете вие?

- Самият Яворов е разказвал, че имал незаконно дете от хазайката си в Пловдив. Версията не е потвърдена от друг източник, очевидец или свидетел. Това дете не е проявило претенции негов баща да е Яворов. При големи таланти като него често мечтата и реалността са едно и също. Той и други подобни истории е разказвал. За съжаление, не са проверени от съвременниците му. Сега е вече невъзможно.

- И още едно незаконно дете се приписва на Яворов. От дама, която била омъжена в Швейцария, но забременява от поета...

- Да, да, този случай също е мистерия. За Божан, сина на Весела Монева-Олзомер, се пише от десетилетия, че е незаконен син на поета. Напоследък се говореше да се сравни ДНК-то на внучките на Божан и на някой от Яворовия род. За съжаление, не съм чул това да е направено.

- Всъщност кои са жените в живота на Яворов, които най-силно го бележат като личност?

- Екатерина Каравелова описва Яворов като грозник след смъртта на дъщеря си Лора. На друго мнение са били много българки. Те са се влюбвали в поета. Имал е и много почитателки, които са изнервяли ревнивата Лора, а след смъртта му са отрупвали гроба му с цветя. Но на първо място е Мина Тодорова, на която той посвещава най-обичаните му и днес любовни стихове. Не е изяснена причината за ранната смърт на Мина. В книгата си "Прототипи и герои" направих разследване на съвпадения от драмата "В полите на Витоша" с предположенията, че Мина Тодорова е починала, след като е принудена от семейството си да абортира от Яворов. Литературните историци трябва да поставят въпроси, ако няма архиви и документи по случая. От това мъртвият писател не губи, защото в цивилизования свят подобни разследвания не се посрещат на нож от ограничени критици, които се опитват да наложат своето виждане, често догматично и отблъскващо по-младите читатели.

- Вярно ли е, че първият мъж на Дора Габе е бил Яворов?

- Дора Габе му посвещава стихотворението си "Женска кръв". Запазена е и голяма част от кореспонденцията им. Поводът за раздялата им според Дора Габе е интригант, който излъгал Яворов, че тя има любов с друг. Всъщност между двамата любовта не е каквато би трябвало да бъде и неслучайно Яворов отстъпва Дора Габе на Боян Пенев. Яворов е бил влюбен и в Нонка Чипева. Но да не изброявам всички. Трябва да разделяме любовта на духа от любовта на плътта, характерна за неговото време. Съвместното му съжителство с Лора Каравелова, защото те нямат законен брак, е голямото му разочарование. Когато се запознава с "Малката годеница", както Лора нарича Дора Конова, той потърсва и намира у нея копие на чистата и невинна Мина Тодорова. Че Дора Конова не е красавица като Лора, това подсказва, че Яворов търси не плътта, а духа. И го намира у Дора Конова.

- В една от анотациите към вашата книга се задава и въпросът: "Кой кого уби - Лора Яворов или обратното?" Какъв е отговорът?

- За Лора Каравелова днес се говори и пише покрай Яворов. Колкото и ужасна да е смъртта й, тя едва ли днес би представлявала такъв интерес. Да припомним, че не се пише или говори за полудялата й сестра Виола след изчезването на съпруга й Йосиф Хербст през 1925 г. Ужасното е друго, че Лора уби човека Яворов. Поет като него никой не може да убие, нито да зачеркне талант като неговия от българската, а защо не и от световната литература. По време на живота им на семейни начала Яворов не написва нищо. А е имал планове за трета драма, за списване на литературно списание. Яворов се самоубива на 36 години. Дядо Вазов умира на 71 и пише до последния си дъх. Ето защо загубата на Яворов едва 36-годишен е голяма загуба за българската литература. Иначе красавици колкото щеш, но поети като него се раждат веднъж.

- Коя е най-голямата мистерия, свързана с магнетичната личност на Яворов?

- Мистерията е как той успява да осъществи таланта си и да остави шедьоври, които са ненадминати и днес. Тази мистерия ни кара да се интересуваме от живота и от съдбата му. За съжаление, много неща се потулват, не се разискват, мнозина са водени от иконата "Яворов". Изчезват писма, архиви... Яворов е далеч по-сложен образ, невъзможен за представяне в стереотип. Той не е бил нито светец, нито великомъченик, а поет и борец за свободата на българите в Македония.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

  Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

  Бившият вътрешен министър агресивно защити Нона Йотова, скочи срещу Калина Паскалева В сериозен скандал се заплете бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Мъжът в живота на актрисата и депутат от БСП Нона Йотова яростно я защити и се включи в интернет престрелка с журналистката Калина Паскалева. След обвинение

  Бивш затворник в стола на Ревизоро

  Бивш затворник в стола на Ревизоро

  Бивш затворник влиза на мястото на новоизбрания министър на екологията Емил Димитров в парламента. Общинарят Деян Станчев от квотата на ВМРО сяда на банката на Ревизоро, като преди това обаче е лежал в затвора в Сърбия, научи "България Днес". През 2008 г. младият войвода търка нара във Враня, след като сръбските власти го подведоха под отговорност

  Теч на газ взривил блока във Варна

  Теч на газ взривил блока във Варна

  Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че най-вероятно изтичане на газ е взривило блока във Варна. "Нямаме данни, че експлозията е вследствие на взривни вещества, по-скоро се работи по изтичане на газ. Хората, с които е работено до момента, казват, че той (бившият полицай Веселин Димитров - бел. ред

  Топизмамникът Емил Коен възкръсва

  Топизмамникът Емил Коен възкръсва

  "Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

  Щерката на Гала на строг режим

  Щерката на Гала на строг режим

  На строг режим е щерката на Гала - Мари. Дъщерята на водещата иска да извая тяло за чудо и приказ. За това тя се доверява на личния треньор на доведения си баща - Стефан. Инструкторът се заема с тежката задача да втали Мари. Под негово наблюдение, наследничката на Гала всеки ден се поти здравата във фитнеса

  Тумор расте в главичката на Бобо, но може да бъде спасен

  Тумор расте в главичката на Бобо, но може да бъде спасен

  "Радвайте му се, защото му остават само месеци живот..." Страшно е да чуеш това! Новината е непоносима, особено когато става въпрос за 6-годишното ти дете и лекарите в България те убеждават, че нищо не може да се направи... Бобо е едно чудесно хлапе. Неговият живот и този на родителите му се преобръщат в неизвестна посока на 9 януари – денят

  Актуално

  На 4 г. Благовест Сендов вече може да дели (Видео)

  На 4 г. Благовест Сендов вече може да дели (Видео)

  Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

  1000 лв. глоба и отнета книжка за година на Ангел Джамбазки, шофирал пиян

  1000 лв. глоба и отнета книжка за година на Ангел Джамбазки, шофирал пиян

  Евродепутатът Ангел Джамбазки е глобен с 1000 лв., а шофьорската му книжка е отнета за една година. Това става известно от публикуван в сайта на Народното събрание отговор на въпрос от депутата Десислав Чуковлов към вътрешния министър Младен Маринов. В отговора се обяснява, че Джамбазки е бил спрян на 8 декември около 01

  Почина Благовест Сендов

  Почина Благовест Сендов

  Математикът академик Благовест Сендов е починал, съобщиха от Българската академия на науките. "Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст почина акад. Благовест Сендов, световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик - ректор на Софийския университет

  Наско и Ицо избиват шараните в Америка

  Наско и Ицо избиват шараните в Америка

  Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

  Лондончани подкрепят принц Хари и Меган след вестта, че двамата губят титлите си

  Лондончани подкрепят принц Хари и Меган след вестта, че двамата губят титлите си

  Лондончани изразиха подкрепата си за принц Хари и съпругата му Меган след съобщението, че двамата няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите "кралски височества". Това предаде БНР. Както вчера писахме, британският принц Хари и съпругата му Меган губят кралските си титли, обяви Бъкингамският дворец

  Не пропускай

  Енджи Касабие не дава майка й да пипа бебето

  Енджи Касабие не дава майка й да пипа бебето

  Диетоложката Енджи Касабие, която преди дни стана майка за първи път, не давала на майка си да пипа бебето, сподели шеговито самата тя пред Нова тв. Мъжът й обаче много помага. „Няма по-голяма радост от това, което съм чувствала на 14 януари 2020 г. Това е най-щастливият ден в моя живот”, коментира диетоложката, която вече се е върнала на работа

  Линзи Лоън издава нов албум след пауза от 15 години (Видео)

  Линзи Лоън издава нов албум след пауза от 15 години (Видео)

  Актрисата Линдзи Лоън ще издаде нов албум след 15-годишна пауза, пише сп. "Пийпъл". Тридесет и три годишната Лоън е разкрила, че се завръща с нова музика в края на февруари в отговор на почитател, споделил в инстаграм, че се надява през тази година да излезе третият й студиен проект. Линдзи Лоън не е издавала албум от 2005 г

  Гърция арестува издирван българин за продажба на бебета

  Гърция арестува издирван българин за продажба на бебета

  В Гърция е арестуван българин на граничния пункт "Промахон" в Гърция. Полицията го издирва от две години със заповед за арест по повдигнато обвинение, обяви БНР. Срещу 35-годишният български гражданин има повдигнато обвинение за участие в престъпна група за продажба на бебета в Гърция. Българинът се опитал да влезе в Гърция през нощта с надежда

  Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

  Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин беше проблемен затворник (Видео)

  Застреляният в Истанбул българин - Милен Бахчеванов, на 32 г., е имал криминални прояви в миналото и е добре познат на Росен Желязков, който е бивш шеф на затвора във Варна от 2001 до 2014 г., след това шеф на затворите у нас, а сега – адвокат. Желязков е разпознал лицето по обявените имена и възрастта му в медийни публикации

  Певецът Луис Капалди оглави британската класация за албуми

  Певецът Луис Капалди оглави британската класация за албуми

  Певецът и автор на песни Луис Капалди възвърна челната си позиция в британската класация за албуми след оспорвана надпревара с изпълнителката от САЩ Селена Гомес, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  След като миналата седмица заемаше второто място, Капалди се изкачи до върха, отбелязвайки осма непоследователна седмина начело в чарта с дебютния