Литературният изследовател Петър Величков: Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Литературният изследовател Петър Величков:
Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Поетът решава да се ожени за фаталната Дора Конова, което довежда до кървавата драма с Лора Каравелова

Кой е той

Петър Величков е литературен изследовател, съставител на книгата "Лора, Яворов и аз". Тя представлява пълно издание на спомените на Дора Конова, трета в любовния триъгълник с Пейо Яворов и Лора Каравелова. Тайният дневник на Дора повдига множество въпроси, сред които убил ли е Яворов Лора, или тя се е самоубила? Каква точно е връзката на поета с Дора Конова? Част от отговорите Петър Величков споделя с читателите на "България Днес".

- Г-н Величков, мнозина читатели за първи път ще научат името на Дора Конова. Тя не е спомената в учебниците и в текстовете за Яворов, но играе много важна роля в живота на поета като страна в любовния триъгълник с Лора и поета. Разкажете повече за това?

- Спомените на Дора Конова излизат с голямо закъснение, 48 години след смъртта й. Обикновено мемоарите споделят съдбата на авторите си. Някои от тях излизат приживе. Други - посмъртно. Трети ги скриват. Четвърти - унищожават. Мемоарите на Дора Конова (1893-1971) са потулвани десетилетия. Сякаш са нещо толкова опасно, че появата им ще предизвика трета световна война! Дадена й е думата приживе само когато я разпитва следователят по делото за смъртта на Лора Каравелова и първия опит за самоубийство на Яворов. Дора Конова е одумвана като виновница за семейната трагедия на поета. Наричана е как ли не - "фатална изкусителка" и "флиртаджийка" са най-безобидните, което е невярно, ако прочетем спомените й.

- Защо толкова късно излизат тези спомени?

- Опитите книгата или откъси от нея да бъдат публикувани приживе удрят на камък. Безуспешни са и след смъртта на Конова, когато нейната племенница Мария Цанкова прави всичко възможно те да излязат. Частични публикации на откъси от спомените й излизат за първи път посмъртно чак през 1977 г.

- Дора Конова е била тайна любовница на Яворов?

- Да! И в спомените си Конова изяснява защо точно в онази, а не в друга нощ се разиграва трагедията, резултатът от която е мъртвата Лора и опиталият да се самоубие Яворов. Завесата на драмата Лора-Яворов се спуска с втория и сполучлив опит за самоубийство на поета.

- Какво става във фаталната нощ?

- Трябва да се върнем малко по-рано. В спомените си Дора Конова разказва, че вечерта преди фаталната нощ на сбирката у семейство Тихови тя казва "Да" на предложението на Яворов за брак. Отговорът, който той чака, за да се разбере с мъжа й Михаил Кремен и с Лора да се разведат и да вземе Дора Конова за жена. Това се усеща от Лора Каравелова и още на сбирката тя и Яворов се скарват. След прибирането в квартирата им на ул. "Раковски" има затишие, което е нарушено от изстрела, който пронизва смъртоносно Каравелова. Докато хазаите и домашната му прислужница Данка са в ужас, Яворов прави опит да се самоубие, неуспешен. Скандалите на Лора с Яворов са били непрестанни, но не са завършвали по този начин, както в тази нощ. Може да се предположи, че Яворов е казал на Лора да си върви, а тя е усетила, че този път нещата са сериозни. Неслучайно Дора Конова казва, че Лора е поставила трупа си между Яворов и нея.

- Кога се запознават Яворов и Конова?

- В средата на април 1912 г. в квартирата на годеника й Михаил Кремен. Преди това Кремен я предупреждава, че Яворов е много грозен и много страшен. В тоя ден тя отива специално да се запознае с поета. Току-що влязла и не след дълго на вратата се почукало. На прага застанал висок мургав човек. С три-четири стъпки той отишъл до прозореца, където Дора стояла права, и се ръкувал с нея "здраво, сърдечно", както пише в спомените си самата тя. След това срещите им зачестяват.

- Какво става след това?

- Спомените на Конова са като вкаменени сълзи, като листа, отронващи се от есенно дърво. Четем за една човешка драма, която няма подобна в литературната ни история. Младо момиче, въвлечено в семейната драма Лора-Яворов. Заради любовта си към поета тя се отказва от охолен семеен живот, остава без деца, защото отхвърля всички предложения за брак по-късно. Принудена е да напусне София и да учителства в провинцията. Пише спомени, които не виждат бял свят, накрая завършва живота си в старчески дом и е погребана в гробището му без надгробен знак. Струва ми се, че става въпрос за драма, разиграла се не на сцената, а в реалността.

- Какво друго научаваме от дневника?

- Спомените на Дора Конова имат голям заряд не толкова за непознати черти на Яворов, колкото впечатляват с онова, което може да се прочете и между редовете. Те са сред малкото написани с толкова любов, с толкова преклонение. Честит би бил поетът, ако знаеше, че е запалил такава любов у една жена, че тя й е останала вярна до сетен дъх. Четем кога Яворов я целува за пръв път, кога тя му казва "Да" и кога той й обещава, че ще се разбере с Лора и с всички замесени в любовната драма и тя, Дора, ще е негова жена.

- Историята на тези мемоари и достигането им до наши дни е достойна за отделна книга...

- Дора Конова е носила спомените си и снимките навсякъде със себе си като най-ценното, което има. Прочитането им подсказва защо. И така, докато паркинсонът изтрива всичко от паметта й. Виждате, че съдбата на тези спомени е доста тягостна. Да не говорим, че някои явороведи ги преиначават.

- Как успяхте да се доберете до спомените на Дора Конова?

- Използвах авторските екземпляри на Дора Конова, пазени във фонда й в Централния държавен архив. Възстановил съм в курсив всички нейни зачертавания или добавки.

- Защо решихте да ги възстановите?

- През тази година се навършват 105 години от смъртта на Яворов и всяко неизвестно архивно свидетелство, дори да е само от няколко реда, е ценност. Затова реших да подготвя по този начин дневника на Дора Конова. Авторката до последно поправя с променлив почерк - от уверения на по-млади години до разкривения на старини. Тези екземпляри са прибрани от Държавна сигурност след смъртта й в старческия дом в село Фатово и днес заедно с добавени други документи се съхраняват в Централния държавен архив.

- Наследниците на Яворов как реагираха на вашата книга?

- Не виждам защо да реагират. Когато излиза първата част на "Романът на Яворов" от Михаил Кремен, тогава те реагират бурно и се стига до писма до ЦК на БКП за спиране на книгата. Това забавя появата на втората й част с 5 години. Яворов не е собственост на роднините си, а на България. Не може никой да му налага своя образ. По-скоро има атаки във фейсбук от поклонница на Лора Каравелова и няколкото й фалшиви профила. Засега.

- От години върви мълвата, че Пейо Яворов е имал незаконни синове. Говори се, че единият от тях се ражда в Пловдив, по това време Яворов бил още ученик. Какво знаете вие?

- Самият Яворов е разказвал, че имал незаконно дете от хазайката си в Пловдив. Версията не е потвърдена от друг източник, очевидец или свидетел. Това дете не е проявило претенции негов баща да е Яворов. При големи таланти като него често мечтата и реалността са едно и също. Той и други подобни истории е разказвал. За съжаление, не са проверени от съвременниците му. Сега е вече невъзможно.

- И още едно незаконно дете се приписва на Яворов. От дама, която била омъжена в Швейцария, но забременява от поета...

- Да, да, този случай също е мистерия. За Божан, сина на Весела Монева-Олзомер, се пише от десетилетия, че е незаконен син на поета. Напоследък се говореше да се сравни ДНК-то на внучките на Божан и на някой от Яворовия род. За съжаление, не съм чул това да е направено.

- Всъщност кои са жените в живота на Яворов, които най-силно го бележат като личност?

- Екатерина Каравелова описва Яворов като грозник след смъртта на дъщеря си Лора. На друго мнение са били много българки. Те са се влюбвали в поета. Имал е и много почитателки, които са изнервяли ревнивата Лора, а след смъртта му са отрупвали гроба му с цветя. Но на първо място е Мина Тодорова, на която той посвещава най-обичаните му и днес любовни стихове. Не е изяснена причината за ранната смърт на Мина. В книгата си "Прототипи и герои" направих разследване на съвпадения от драмата "В полите на Витоша" с предположенията, че Мина Тодорова е починала, след като е принудена от семейството си да абортира от Яворов. Литературните историци трябва да поставят въпроси, ако няма архиви и документи по случая. От това мъртвият писател не губи, защото в цивилизования свят подобни разследвания не се посрещат на нож от ограничени критици, които се опитват да наложат своето виждане, често догматично и отблъскващо по-младите читатели.

- Вярно ли е, че първият мъж на Дора Габе е бил Яворов?

- Дора Габе му посвещава стихотворението си "Женска кръв". Запазена е и голяма част от кореспонденцията им. Поводът за раздялата им според Дора Габе е интригант, който излъгал Яворов, че тя има любов с друг. Всъщност между двамата любовта не е каквато би трябвало да бъде и неслучайно Яворов отстъпва Дора Габе на Боян Пенев. Яворов е бил влюбен и в Нонка Чипева. Но да не изброявам всички. Трябва да разделяме любовта на духа от любовта на плътта, характерна за неговото време. Съвместното му съжителство с Лора Каравелова, защото те нямат законен брак, е голямото му разочарование. Когато се запознава с "Малката годеница", както Лора нарича Дора Конова, той потърсва и намира у нея копие на чистата и невинна Мина Тодорова. Че Дора Конова не е красавица като Лора, това подсказва, че Яворов търси не плътта, а духа. И го намира у Дора Конова.

- В една от анотациите към вашата книга се задава и въпросът: "Кой кого уби - Лора Яворов или обратното?" Какъв е отговорът?

- За Лора Каравелова днес се говори и пише покрай Яворов. Колкото и ужасна да е смъртта й, тя едва ли днес би представлявала такъв интерес. Да припомним, че не се пише или говори за полудялата й сестра Виола след изчезването на съпруга й Йосиф Хербст през 1925 г. Ужасното е друго, че Лора уби човека Яворов. Поет като него никой не може да убие, нито да зачеркне талант като неговия от българската, а защо не и от световната литература. По време на живота им на семейни начала Яворов не написва нищо. А е имал планове за трета драма, за списване на литературно списание. Яворов се самоубива на 36 години. Дядо Вазов умира на 71 и пише до последния си дъх. Ето защо загубата на Яворов едва 36-годишен е голяма загуба за българската литература. Иначе красавици колкото щеш, но поети като него се раждат веднъж.

- Коя е най-голямата мистерия, свързана с магнетичната личност на Яворов?

- Мистерията е как той успява да осъществи таланта си и да остави шедьоври, които са ненадминати и днес. Тази мистерия ни кара да се интересуваме от живота и от съдбата му. За съжаление, много неща се потулват, не се разискват, мнозина са водени от иконата "Яворов". Изчезват писма, архиви... Яворов е далеч по-сложен образ, невъзможен за представяне в стереотип. Той не е бил нито светец, нито великомъченик, а поет и борец за свободата на българите в Македония.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Слави почва в кабеларка

  Слави почва в кабеларка

  Трифонов не заставал зад никой в политиката, засега ТВ-1 ще излъчва две шоута на Дългия - развлекателно и политическо Слави Трифонов започва да излъчва в кабеларка, научи "България Днес". ТВ-1, която излъчва в интернет, ще е първата, която ще приюти Дългия за неопределен период от време. Според слуховете Трифонов вече прави сухи тренировки и ще

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

  Цеца пусна волна гръд

  Цеца пусна волна гръд

  Цеца си е Цеца! Цеца е секси, отново го доказа и показа в пловдивски клуб. След големия концерт на открито, за който "България Днес" първи писа, сръбската звезда направи участие и на затворено. Пред смаяната от хитове като "Пиле" и "Београд" публика Цеца се изфука с бляскаща рокля, разкриваща пищно деколте с всичките му прелести... "Волим те!

  Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

  Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

  Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

  Бившият на Ивана с народна певица

  Бившият на Ивана с народна певица

  Голямата любов на Ивана - Стоян Стоев от оркестър "Канарите", има нова жена до себе си. Канара заряза дългогодишната си половинка Малина Колева заради народната певица Ваня Вълкова. Двамата вече не крият връзката си. Стоян и новата му изгора се забелязали още след връщането й в редиците на "Канарите" тази пролет.

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

  Актуално

  Илария изловена на припек

  Илария изловена на припек

  Половинката на Джанлуиджи Буфон - Илария д'Амико, е по-секси от всякога, виждат в Италия. Причина за признанието станаха снимки на 46-годишната тв водеща от последната й лятна почивка. Тя се наслаждава на слънчевите септемврийски дни на яхта. Илария е с голяма компания, докато Буфон е зает с тренировки и мачове с "Ювентус".

  Ивет Лалова: В България ме окъпват в любов!

  Ивет Лалова: В България ме окъпват в любов!

  По-малко от две седмици, след като най-бързата ни спринтьорка Ивет Лалова стана балканска шампионка на 100 и 200 метра пред родна публика в Правец, европейската шампионка от 2012 г. отново се завърна на родна земя – този път причината е провеждането на второто издание на атлетическия турнир "Открий шампиона в теб"

  Анджелина Джоли ще прави детска програма

  Анджелина Джоли ще прави детска програма

  Анджелина Джоли работи върху нов проект – ще прави детска програма по Би Би Си, съобщава „Контакт мюзик“, цитиран от dariknews.  44-годишната актриса и режисьор, която има шест деца с бившия си съпруг – холивудската звезда Брад Пит, мисли, че следващото поколение трябва да „бъде подготвено“ да се справи с глобалните проблеми

  Караянчева: Имам счупена раменна става, добре съм

  Караянчева: Имам счупена раменна става, добре съм

  Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания - да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става.  Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен. Доколкото съм информирана и останалите участници в катастрофата са добре

  Катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева

  Катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева

  Колата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла пътен инцидент, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента. Цвета Караянчева не е пострадала при инцидента. Очаква се компетентните органи, МВР и НСО да дадат повече информация по случая. По първоначална информация отсрещната кола е виновна за катастрофата

  Не пропускай

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

  "Левски" без Костов до Нова година

  "Левски" без Костов до Нова година

  "Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.

  Адел и Саймън се развеждат, но ще отглеждат детето си заедно

  Адел и Саймън се развеждат, но ще отглеждат детето си заедно

  Британската певица Адел подаде документи за развод със съпруга си Саймън Конеки в лосанджелиски съд, съобщиха Си Ен Ен и БТА. Тя обяви през април, че двамата са се разделили след тригодишен брак, но ще отглеждат заедно сина си с любов. Адел роди сина си Анджело през 2012 година. Британската суперзвезда, която е на 31 години,

  Шумахер пристигнал като в скафандър в парижката болница, вече е изписан

  Шумахер пристигнал като в скафандър в парижката болница, вече е изписан

  Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е напуснал парижката болница, където му беше приложена революционна терапия от световноизвестният сърдечен хирург Филип Менаше, съобщи пред bTV журналистът на "Паризиен" Ронан Фулгоас, който става свидетел на приемането на германската легенда в болницата.