Литературният изследовател Петър Величков: Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Литературният изследовател Петър Величков:
Любовница е причината за самоубийството на Яворов

Поетът решава да се ожени за фаталната Дора Конова, което довежда до кървавата драма с Лора Каравелова

Кой е той

Петър Величков е литературен изследовател, съставител на книгата "Лора, Яворов и аз". Тя представлява пълно издание на спомените на Дора Конова, трета в любовния триъгълник с Пейо Яворов и Лора Каравелова. Тайният дневник на Дора повдига множество въпроси, сред които убил ли е Яворов Лора, или тя се е самоубила? Каква точно е връзката на поета с Дора Конова? Част от отговорите Петър Величков споделя с читателите на "България Днес".

- Г-н Величков, мнозина читатели за първи път ще научат името на Дора Конова. Тя не е спомената в учебниците и в текстовете за Яворов, но играе много важна роля в живота на поета като страна в любовния триъгълник с Лора и поета. Разкажете повече за това?

- Спомените на Дора Конова излизат с голямо закъснение, 48 години след смъртта й. Обикновено мемоарите споделят съдбата на авторите си. Някои от тях излизат приживе. Други - посмъртно. Трети ги скриват. Четвърти - унищожават. Мемоарите на Дора Конова (1893-1971) са потулвани десетилетия. Сякаш са нещо толкова опасно, че появата им ще предизвика трета световна война! Дадена й е думата приживе само когато я разпитва следователят по делото за смъртта на Лора Каравелова и първия опит за самоубийство на Яворов. Дора Конова е одумвана като виновница за семейната трагедия на поета. Наричана е как ли не - "фатална изкусителка" и "флиртаджийка" са най-безобидните, което е невярно, ако прочетем спомените й.

- Защо толкова късно излизат тези спомени?

- Опитите книгата или откъси от нея да бъдат публикувани приживе удрят на камък. Безуспешни са и след смъртта на Конова, когато нейната племенница Мария Цанкова прави всичко възможно те да излязат. Частични публикации на откъси от спомените й излизат за първи път посмъртно чак през 1977 г.

- Дора Конова е била тайна любовница на Яворов?

- Да! И в спомените си Конова изяснява защо точно в онази, а не в друга нощ се разиграва трагедията, резултатът от която е мъртвата Лора и опиталият да се самоубие Яворов. Завесата на драмата Лора-Яворов се спуска с втория и сполучлив опит за самоубийство на поета.

- Какво става във фаталната нощ?

- Трябва да се върнем малко по-рано. В спомените си Дора Конова разказва, че вечерта преди фаталната нощ на сбирката у семейство Тихови тя казва "Да" на предложението на Яворов за брак. Отговорът, който той чака, за да се разбере с мъжа й Михаил Кремен и с Лора да се разведат и да вземе Дора Конова за жена. Това се усеща от Лора Каравелова и още на сбирката тя и Яворов се скарват. След прибирането в квартирата им на ул. "Раковски" има затишие, което е нарушено от изстрела, който пронизва смъртоносно Каравелова. Докато хазаите и домашната му прислужница Данка са в ужас, Яворов прави опит да се самоубие, неуспешен. Скандалите на Лора с Яворов са били непрестанни, но не са завършвали по този начин, както в тази нощ. Може да се предположи, че Яворов е казал на Лора да си върви, а тя е усетила, че този път нещата са сериозни. Неслучайно Дора Конова казва, че Лора е поставила трупа си между Яворов и нея.

- Кога се запознават Яворов и Конова?

- В средата на април 1912 г. в квартирата на годеника й Михаил Кремен. Преди това Кремен я предупреждава, че Яворов е много грозен и много страшен. В тоя ден тя отива специално да се запознае с поета. Току-що влязла и не след дълго на вратата се почукало. На прага застанал висок мургав човек. С три-четири стъпки той отишъл до прозореца, където Дора стояла права, и се ръкувал с нея "здраво, сърдечно", както пише в спомените си самата тя. След това срещите им зачестяват.

- Какво става след това?

- Спомените на Конова са като вкаменени сълзи, като листа, отронващи се от есенно дърво. Четем за една човешка драма, която няма подобна в литературната ни история. Младо момиче, въвлечено в семейната драма Лора-Яворов. Заради любовта си към поета тя се отказва от охолен семеен живот, остава без деца, защото отхвърля всички предложения за брак по-късно. Принудена е да напусне София и да учителства в провинцията. Пише спомени, които не виждат бял свят, накрая завършва живота си в старчески дом и е погребана в гробището му без надгробен знак. Струва ми се, че става въпрос за драма, разиграла се не на сцената, а в реалността.

- Какво друго научаваме от дневника?

- Спомените на Дора Конова имат голям заряд не толкова за непознати черти на Яворов, колкото впечатляват с онова, което може да се прочете и между редовете. Те са сред малкото написани с толкова любов, с толкова преклонение. Честит би бил поетът, ако знаеше, че е запалил такава любов у една жена, че тя й е останала вярна до сетен дъх. Четем кога Яворов я целува за пръв път, кога тя му казва "Да" и кога той й обещава, че ще се разбере с Лора и с всички замесени в любовната драма и тя, Дора, ще е негова жена.

- Историята на тези мемоари и достигането им до наши дни е достойна за отделна книга...

- Дора Конова е носила спомените си и снимките навсякъде със себе си като най-ценното, което има. Прочитането им подсказва защо. И така, докато паркинсонът изтрива всичко от паметта й. Виждате, че съдбата на тези спомени е доста тягостна. Да не говорим, че някои явороведи ги преиначават.

- Как успяхте да се доберете до спомените на Дора Конова?

- Използвах авторските екземпляри на Дора Конова, пазени във фонда й в Централния държавен архив. Възстановил съм в курсив всички нейни зачертавания или добавки.

- Защо решихте да ги възстановите?

- През тази година се навършват 105 години от смъртта на Яворов и всяко неизвестно архивно свидетелство, дори да е само от няколко реда, е ценност. Затова реших да подготвя по този начин дневника на Дора Конова. Авторката до последно поправя с променлив почерк - от уверения на по-млади години до разкривения на старини. Тези екземпляри са прибрани от Държавна сигурност след смъртта й в старческия дом в село Фатово и днес заедно с добавени други документи се съхраняват в Централния държавен архив.

- Наследниците на Яворов как реагираха на вашата книга?

- Не виждам защо да реагират. Когато излиза първата част на "Романът на Яворов" от Михаил Кремен, тогава те реагират бурно и се стига до писма до ЦК на БКП за спиране на книгата. Това забавя появата на втората й част с 5 години. Яворов не е собственост на роднините си, а на България. Не може никой да му налага своя образ. По-скоро има атаки във фейсбук от поклонница на Лора Каравелова и няколкото й фалшиви профила. Засега.

- От години върви мълвата, че Пейо Яворов е имал незаконни синове. Говори се, че единият от тях се ражда в Пловдив, по това време Яворов бил още ученик. Какво знаете вие?

- Самият Яворов е разказвал, че имал незаконно дете от хазайката си в Пловдив. Версията не е потвърдена от друг източник, очевидец или свидетел. Това дете не е проявило претенции негов баща да е Яворов. При големи таланти като него често мечтата и реалността са едно и също. Той и други подобни истории е разказвал. За съжаление, не са проверени от съвременниците му. Сега е вече невъзможно.

- И още едно незаконно дете се приписва на Яворов. От дама, която била омъжена в Швейцария, но забременява от поета...

- Да, да, този случай също е мистерия. За Божан, сина на Весела Монева-Олзомер, се пише от десетилетия, че е незаконен син на поета. Напоследък се говореше да се сравни ДНК-то на внучките на Божан и на някой от Яворовия род. За съжаление, не съм чул това да е направено.

- Всъщност кои са жените в живота на Яворов, които най-силно го бележат като личност?

- Екатерина Каравелова описва Яворов като грозник след смъртта на дъщеря си Лора. На друго мнение са били много българки. Те са се влюбвали в поета. Имал е и много почитателки, които са изнервяли ревнивата Лора, а след смъртта му са отрупвали гроба му с цветя. Но на първо място е Мина Тодорова, на която той посвещава най-обичаните му и днес любовни стихове. Не е изяснена причината за ранната смърт на Мина. В книгата си "Прототипи и герои" направих разследване на съвпадения от драмата "В полите на Витоша" с предположенията, че Мина Тодорова е починала, след като е принудена от семейството си да абортира от Яворов. Литературните историци трябва да поставят въпроси, ако няма архиви и документи по случая. От това мъртвият писател не губи, защото в цивилизования свят подобни разследвания не се посрещат на нож от ограничени критици, които се опитват да наложат своето виждане, често догматично и отблъскващо по-младите читатели.

- Вярно ли е, че първият мъж на Дора Габе е бил Яворов?

- Дора Габе му посвещава стихотворението си "Женска кръв". Запазена е и голяма част от кореспонденцията им. Поводът за раздялата им според Дора Габе е интригант, който излъгал Яворов, че тя има любов с друг. Всъщност между двамата любовта не е каквато би трябвало да бъде и неслучайно Яворов отстъпва Дора Габе на Боян Пенев. Яворов е бил влюбен и в Нонка Чипева. Но да не изброявам всички. Трябва да разделяме любовта на духа от любовта на плътта, характерна за неговото време. Съвместното му съжителство с Лора Каравелова, защото те нямат законен брак, е голямото му разочарование. Когато се запознава с "Малката годеница", както Лора нарича Дора Конова, той потърсва и намира у нея копие на чистата и невинна Мина Тодорова. Че Дора Конова не е красавица като Лора, това подсказва, че Яворов търси не плътта, а духа. И го намира у Дора Конова.

- В една от анотациите към вашата книга се задава и въпросът: "Кой кого уби - Лора Яворов или обратното?" Какъв е отговорът?

- За Лора Каравелова днес се говори и пише покрай Яворов. Колкото и ужасна да е смъртта й, тя едва ли днес би представлявала такъв интерес. Да припомним, че не се пише или говори за полудялата й сестра Виола след изчезването на съпруга й Йосиф Хербст през 1925 г. Ужасното е друго, че Лора уби човека Яворов. Поет като него никой не може да убие, нито да зачеркне талант като неговия от българската, а защо не и от световната литература. По време на живота им на семейни начала Яворов не написва нищо. А е имал планове за трета драма, за списване на литературно списание. Яворов се самоубива на 36 години. Дядо Вазов умира на 71 и пише до последния си дъх. Ето защо загубата на Яворов едва 36-годишен е голяма загуба за българската литература. Иначе красавици колкото щеш, но поети като него се раждат веднъж.

- Коя е най-голямата мистерия, свързана с магнетичната личност на Яворов?

- Мистерията е как той успява да осъществи таланта си и да остави шедьоври, които са ненадминати и днес. Тази мистерия ни кара да се интересуваме от живота и от съдбата му. За съжаление, много неща се потулват, не се разискват, мнозина са водени от иконата "Яворов". Изчезват писма, архиви... Яворов е далеч по-сложен образ, невъзможен за представяне в стереотип. Той не е бил нито светец, нито великомъченик, а поет и борец за свободата на българите в Македония.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Белнейска приета в болница

  Белнейска приета в болница

  Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

  Стреляната Симона отсвири бившия

  Стреляната Симона отсвири бившия

  От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

  Тончо Токмакчиев разходи внучката

  Тончо Токмакчиев разходи внучката

  Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

  Косата на дъщерята на Каниджа излетя

  Косата на дъщерята на Каниджа излетя

  Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

  Деси Банова върза червен конец /СНИМКИ/

  Деси Банова върза червен конец /СНИМКИ/

  Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

  Национал със скъсани гащи в Ермитажа

  Национал със скъсани гащи в Ермитажа

  Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

  Актуално

  Интерпол дири двоен килър, духнал като Галеви

  Интерпол дири двоен килър, духнал като Галеви

  Двойният килър от благоевградското село Селище Антон Петковски-Нашко цъфна в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол! След 7-годишно издирване снимката на екзекутора и данните му се появиха на сайта на международната полицейска организация, видя "България Днес". Подобно на дупнишките мафиоти Братя Галеви, Нашко изчезва, преди да чуе,

  Починалият български боксьор в Албания се борил под друго име

  Починалият български боксьор в Албания се борил под друго име

  Ситуацията около смъртта на българския боксьор, който почина след мач на професионалния ринг в Албания, се заплита. По неофициална информация, състезателят не се казва Исус Величков, както бе съобщено от Българския професионален боксов съюз (БПБС), а Борис Станчов, съобщава bTV. "Имаме неофициална такава информация

  Кардиологът Петър Лазов е временно отстранен от длъжност в МБАЛ Пазарджик

  Кардиологът Петър Лазов е временно отстранен от длъжност в МБАЛ Пазарджик

  Със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог в Кардиологично отделение - Катетеризационна ангиографска лаборатория, до приключване на проверките на всички контролни органи. При доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети най-строги мерки и уволнение

  Барън Хилтън не остави на семейството си 2 млрд. долара (Видео)

  Барън Хилтън не остави на семейството си 2 млрд. долара (Видео)

  Собственикът на хотелската верига Hilton Барън Хилтън почина на 91 години без да остави нищо от над двумилиардното си богатство на фамилията, предава dariknews.bg. „Той беше легенда, мечтателен, блестящ, красив, мил и живееше живот, пълен с постижения и приключения“, написа внучката му Парис Хилтън след смъртта му

  Проговори пациент със стент, поставен без нужда от хирурга с 57 хил. лева заплата

  Проговори пациент със стент, поставен без нужда от хирурга с 57 хил. лева заплата

  Имах високо кръвно и реших да потърся кардиолог. Попаднах на д-р Петър Лазов, който веднага ме попита дали имам болки в гърдите. Поиска да ми направи коронарография, аз му отговорих, че вече имам такава и съм в прекрасно състояние. Това заяви възрастен мъж, жертва на кардиолога, поставял стентове на здрави пациенти и взимал 57 хиляди лева заплата

  Не пропускай

  Георги Василев-Гочето: 7:1 над ЦСКА не се забравя

  Георги Василев-Гочето: 7:1 над ЦСКА не се забравя

  На почивката на мача казах на играчите да продължат да вкарват 7:1! Този кошмар продължава да преследва феновете на ЦСКА и до днес. А за "сините" запалянковци "седмицата" се е превърнала в свещено число. На днешния ден, 23 септември, преди точно 25 години "Левски" размазва ЦСКА за най-голямата победа в историята на вечното дерби.

  Създателят на сайта на PressTV Виктор Дончев е загинал при инцидента край Тулово

  Създателят на сайта на PressTV Виктор Дончев е загинал при инцидента край Тулово

  При нелеп пътен инцидент тази вечер край Тулово загина създателят на сайта на PressTV Виктор Дончев, съобщават от телевизията. Все още се изясняват обстоятелствата относно катастрофата на опасния път, на който внезапно изпречило се животно, е причина за угасването на още един живот. Вчера беше съобщено

  Туроператорът Томас Кук прекратява дейността си, отменят се стотици хиляди почивки

  Туроператорът Томас Кук прекратява дейността си, отменят се стотици хиляди почивки

  Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook) прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщиха британските авиационни власти, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА. С това се отменят почивките на стотици хиляди клиенти, предава БТА. По-рано беше съобщено, че над 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания

  Почина Юлиан Вучков

  Почина Юлиан Вучков

  "Преди малко, на 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във фейсбук Мартин Карбовски. "Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка със ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор

  Диамантите от ансамбъла спечелиха сребро на световното в Баку

  Диамантите от ансамбъла спечелиха сребро на световното в Баку

  Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели втори медал от Световното първенство в Баку. Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска отново изиграха без грешка своята композиция с пет топки по музика от японското аниме "Наруто". Симона Дянкова, Ерика Зафирова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс получиха оценка от