Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7646177 www.bgdnes.bg

Сутеньори дебнат бивши проститутки

Глутница сводници дебнат около Централна автогара в София и причакват избягали или екстрадирани от чужбина наши проститутки, за да ги върнат обратно на работа.

Това е едно от разкритията, които прави полското онлайн издание "Фокус" в пространно разследване, посветено на българските жрици.

Реклама

Журналистът Якуб Стаховяк разказва поредица покъртителни човешки истории на момичета, които работят по цели дни край шосето между столицата Варшава и езерото Зегрезе. Те са основно българки или полски жени, които от своя страна имат наши сводници. Българките обаче се считали за най-евтини и в много случаи работели само за храна и подслон. Те давали целия си дневен доход на сутеньорите.

Една от историите е за момиче от Бургас.

"Иванка беше на 17 години. Танцуваше в дискотека", започва разказа журналистът. Една вечер се събрали нейни приятели, имало питиета. Тя не си спомня как е дошла в Полша, но след това се озовава чисто гола в малък хотел край Варшава. Трима я насилват, а един снима всичко. След това й казват да отиде да се изкъпе, защото я чака работа. Сводникът Христо я предупреждава, че ако не дава всичко от себе си, семейството й в България ще получи интересни нейни снимки.

Друга история е за Рая, която е на 16 години, когато чичо й идва в къщата й в Пловдив.

"Затвориха се в стаята с майка ми. Когато свършиха, чичо ми каза да си събера нещата, защото от следващия ден ще отида на работа. Той ми уреди работата - законна, в базар, на щанд за дрехи. Добре платена", спомня си Рая.

По-късно нещата се променят. След няколко месеца чичото казва, че е болен и не може вече да държи щанда. Но бил намерил същата работа на момичето в Полша. На границата той предава девойката на други двама. Вместо на щанд за дрехи тя е закарана до пазар на проститутки, където е продадена и след първоначална "подготовка" е изпратена да проституира. Сводникът, който я купува, просто я изхвърля от колата си край пътя, като преди това бута в ръката й 10 презерватива. Момичето обаче маха на първата полицейска кола, която минава по пътя. Откарана е в специализиран център за жертви на трафик на хора. По-късно е изпратена с рейс да се прибере в България. Сводникът я намира у нас и я връща в Полша с поредица заплахи. От материала става ясно, че най-вече Централна автогара в София, но и тази в Пловдив са под постоянно наблюдение от сводниците. Те следят за екстрадирани момичета или за бегълки и със заплахи и насилие ги връщат на работните им места.

Полски ченгета са разкрили една особеност на "зарибяването" на нови момичета, която била разработена до съвършенство от родните сводници. Починът освен в прибалтийската страна вече се ползвал и в Холандия. По-възрастен красавец съблазнява момиче, като обикновено се целел в съвсем млада девойка. Отначало бил изключително романтичен, подарявал цветя, говорел нежни думи. Когато момичето се влюби, любовникът й разказвал, че се е забъркал с хора от ъндърграунда и мафията е по петите му. Молил я да си легне с друг мъж, като по този начин мафиотът щял да бъде омилостивен. След това трябвало да преспи с още един-двама. Накрая любовникът казвал на приятелката си, че трябва да заминат в чужбина, за да се скрият от мъчителите. Когато тя се съгласи и пристигнат в Полша, започвали изнасилванията и момичето се изпращало да проституира.

Търгуват момичета по 650 евро

Цените на уличните проститутки в Полша са не много по-високи от тези у нас, става ясно от текста. Сводниците печелели основно от препродажбата на момичетата. Цените били от едва 300 до около 650 евро. Тези, които били млади и красиви и според търговците на плът имат потенциал да работят в бардаци в Западна Европа, били много по-скъпи.

Посочват се данни, че българките, работещи из страните в Европа като проститутки, са около 1400. Повечето били от малки градове, където, ако се разбере, че са били изнасилени или работят като жрици, щели да бъдат заклеймени доживот.

Реклама
Реклама
Реклама