Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/7647818 www.bgdnes.bg

Боксьорът Детелин Далаклиев: Съдиите правят каквото си искат

Шампионът отбелязва 10-годишен юбилей от световната титла

Даниел Асенов има шанс за медал

Искам да направя школа

В четвъртък Детелин Далаклиев има специален повод. На тази дата точно преди 10 години плевенчанинът стана световен шампион по бокс. Юбилеят съвпадна с началото на настоящия шампионат на планетата в Екатеринбург (Рус). България е представена от петима състезатели - Даниел Асенов (52 кг), Боян Асенов (57), Кирил Русинов (63), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91).
Специално за читателите на "България Днес" последният медалист и шампион от подобен форум Детелин Далаклиев даде своята прогноза за предстоящите битки.


- Г-н Далаклиев, какви са вашите очаквания?
- Както казваше големият треньор Ангел Ангелов: "Пращаме малко, но качествени момчета". Даниел Асенов има шанс да вземе медал. Повечето момчета вече от доста години играят на подобно ниво. Много зависи от жребия и дали ще успеят да прескочат самите себе си. Лошото е, че доста намаляха категориите при мъжете. Бяха 12, след това 10, а сега ги намалиха само на 8. Доста странно решение, което няма обяснение. А и със съдийството вече не можеш да разбереш какво точно оценяват.
- Вие също сте имали проблеми със съдиите. На олимпиадата в Лондон загубихте само с една точка на четвъртфинала.
- Още ми тежи онова поражение. Но при мен не беше чак толкова драстично, както сега. Гледам мачовете в момента и не мога да разбера какво се случва. При завързани мачове съдиите трябва да гледат по-детайлно, защото в момента правят каквото си искат.
- Даниел Асенов не успя да защити европейската титла през тази година. Ще се отрази ли това на неговата игра?
- Не ми се вярва. Няма как да искаме непрекъснато от него да бъде европейски шампион. Не е от голямо значение, че загуби финала. Самият аз също съм падал в доста подобни решителни мачове, преди да стана световен шампион.
- Дойде ли време вашият съгражданин от Плевен Радослав Панталеев да разкрие своя потенциал на голямо първенство?
- Важното е да надскочи себе си. Имаше успехи в Световните боксови серии. Там форматът е друг. Готвиш се за един мач. Освен това рундовете са пет. Тук играеш всеки ден. Когато станах световен шампион, спечелих шест поредни мача. Нямаш много време да мислиш за по-напред. Всяка среща е финал.
- Какво помните от деня, в който станахте световен шампион?
- Не знаех къде се намирам. По време на финала контролирах мача, но 10-15 секунди преди края съперникът изравни резултата. Емоцията беше на макс. Треньорът на националния отбор Петър Лесов имаше рожден ден тогава. Направих му подарък. Чак по-късно разбрах какво е да съм световен шампион. Случи се на една бензиностанция в България, когато се прибрах. Видях заглавията на вестниците. Всяка година празнувам на 12 септември. През тази реших да отбележа и юбилея. Ще се съберем с приятели и поддръжници в едно кафе "Тен Екс" от 18 ч. в Плевен. Каня всички да дойдат и да доведат децата си. С удоволствие ще поговоря с хората. Много ми се иска да направя школа по бокс. От общината дадоха място. Благодарен съм на министъра на спорта Красен Кралев, който ме прие и обеща да помогне.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама