Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7648217 www.bgdnes.bg

Осъдиха тайно дясната ръка на Златко Баретата

10 години след процеса срещу "Фирмата"

Тони Мамата влезе в кафеза за 4 г. и половина

Темида удари дясната ръка на наркобоса Златомир Иванов-Баретата! Тайно в пандиза е тикнат соченият за негов довереник Антон Савов-Тони Мамата, научи "България Днес". Едричкият крими герой бе подпукан с още четирима за наркоорганизация, отлюспена от голямата група на Баретата, наречена "Фирмата", но също под контрола на боса.

Десет години се влачат по съдилищата Тони Мамата и компания, за да чуят окончателно "виновни". Крайното решение взима Върховният касационен съд в началото на юли т.г., а преди публикуването му осъдените са тикнати в панделата, увериха от ВКС. Магистратите потвърждават присъдите на двете специнстанции.

Реклама

Савов търкаше подсъдимата скамейка заедно с Добрин Синигеров-Голямата Муна, Генчо Романски, Росен Петров-Животното и Мартин Станков-Рашо. Тони Мамата получава 4 г. и половина, Муната - 4 г., а Романски - 3 г. и половина затвор. Магистратите ги оправдават за участие в бандата в определени срокове.

Според обвинението под ръководството на Баретата Тони Мамата и сие движели наркобанда, пласирала дрога от 2003 до февруари 2009 г. в София, Перник, Варна, Пловдив, Русе и други градове. Муната зареждал столичните квартали "Младост" и Студентски град, Животното отговарял за "Дружба", а Романски контролирал "Слатина", "Редута" и "Гео Милев". Като учасници в бандата прокуратурата посочва още Иван Величков, Евгени Евтимов, Мартин Димитров, Борислав Секулов, Коста Трифонов, Мартин Вълчев, Кирил Атанасов, Даниел Кръстев и Стоян Дичев. Част от тях получиха наказанията си по мегаделото "Фирмата", а други бяха оневинени.

Материалите срещу Мамата и компания бяха пратени в спецсъда след уволнението на съдия Мирослава Тодорова. В спецсъда също не им провървя, защото делото два пъти се връща на старта заради преписани мотиви и други нарушения. За да си спестят разкарването по съдилищата, Животното и Рашо се признаха за виновни по делото на Мамата и сключиха споразумения, като се отърваха със съответно 3 г. и 3 месеца и 2 г. и 8 месеца решетки.

Главният герой Златко Баретата излезе сух от битката със спецправосъдието. Той бе погнат като тартор на наркобанда, но беше оправдан. През 2016 г. той бе осъден като шеф на "Фирмата" и получи 6 години и половина затвор, но не влезе в пандиза, защото си излежал наказанието вкъщи под домашен арест.

Тони Мамата твърдеше, че се е грижил само за колите на Баретата и не се е занимавал с дрога. Преди време Тони Мамата призна пред "България Днес", че отношенията му със Златко се развалили заради проблемите им с правосъдието.

Реклама
Реклама
Реклама