Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7650738 www.bgdnes.bg

Спасилият се от терорист Димитър Михайлов: Ножът ми татуира "втори шанс"

18 години отнесе расистът Винсънт Фулър

"Осъзнавам какъв късмет имам и колко малко трябваше, за да се обърка всичко фатално, когато се озовах с нож във врата. Който ми остави татуировка "втори шанс" на шията".

Това заяви 19-годишният българин Димитър Михайлов, който оцеля при терористична атака в Англия. Той вече се е стабилизирал здравословно и дори от началото на лятото се е върнал на работа, стана ясно на делото срещу нападналия го Винсънт Фулър. Атаката се случи вечерта на 16 март, а на разследващите им трябваха по-малко от 6 месеца, за да доведат нещата до осъдителна присъда. Сега съдия Питър Лоджър постанови Фулър да прекара зад решетките следващите 18 години.

Реклама

Самият Фулър преди няколко дни призна вината си, но заяви, че е извършил нападението не от расистки подбуди, а защото имал проблеми в семейството.

Съдия Лоджър наложи 18 години и 9 месеца затвор. Фулър, който в момента е на 50 години, най-рано може да иска предсрочно освобождаване след 12 години и три месеца. Магистратът от Кралския съд в Кингстън постанови присъдата, като изрично подчерта, че не кредитира изявлението на подсъдимия, че е бил в състояние на афект заради семейни проблеми. Според Питър Лоджър категорично е доказано, че опитът за убийство е мотивиран от убежденията на Винсънт Фулър за превъзходство на бялата раса и личните му антимюсюлмански настроения.

"Обзет от ярост сте обикалял улиците на Стануел, първоначално с бейзболна бухалка, а после с нож, търсейки цел. Когато попадате на Димитър Михайлов, два пъти викате "Ще умреш" и два пъти забивате голям кухненски нож във врата му. Само случайно той не беше убит", обърна се съдия Лоджър към Фулър при мотивиране на решението си. От него стана ясно, че нещастието на Димитър Михайлов е, че имал по-тъмен тен, а до него седял негов приятел, който имал брада и носел екстравагантна шапка. Расистът решил, че двамата са араби, и атакувал.

Ужасяващото нападение се разигра на паркинг пред магазин в градчето Стануел, графство Съри. Само бързата реакция на Михайлов, който от години живее на Острова и има британски паспорт, го спасява и той оцелява.

Преди да тръгне да търси жертви на паркинга на магазина "Теско", Фулър атакува с бейзболна бухалка с надпис "Челси" вратата на индийския си съсед. Счупва обаче това си оръжие в случайна кола и продължава да се движи с кухненския нож, докато открива Михайлов.

"Сега ще умреш по един зловещ начин", казал Фулър, докато нанася удари в ръката на младежа, с която той се прикрива. Успява да го наръга и във врата.

Реклама

По-рано британецът е чут да крещи: "Всички мюсюлмани трябва да умрат" и "Върховенство на бялата раса".

До момента Фулър има 24 присъди за 59 престъпления, включително 6 г. затвор за грабеж на възрастни жени през 1998 г., съобщава британският "Телеграф". Той се призна по обвинението, че се е опитал да убие Михайлов, но съдът трябва да реши дали да не го осъди и за тероризъм, въпреки че не са открити доказателства да е свързан с радикални групировки. Твърди се, че действията му са продиктувани по-скоро от семейни проблеми и системна употреба на алкохол и канабис. Поведението му обаче е мотивирано от расистка и религиозна омраза.

Полицията откри още, че е пускал в социалните медии расистки съобщения.

"Аз съм англичанин и без значение какво казва правителството трябва да се убият всички, които не са англичани и да бъдат изгонени всички такива от нашата Англия", гласи едно от тях. В друго Фулър изразява подкрепа към извършителя на терористичния акт в Нова Зеландия, при който Брентън Тарант уби в джамия 51 мюсюлмани. Там също лъсна българска следа. На един от пълнителите на автомата му бе написано "Прохода Шипка 1877-78", а на друг на кирилица "Битка при Булаир 1913". От разследването стана ясно, че Тарант е посещавал нашата страна.

Ден след нападението над Димитър Михайлов изчезна и друг българин във Великобритания, но в Кент. Тялото на 39-годишния Никола Георгиев е било намерено на 16 май, но едва сега бе идентифицирано. Смъртта му обаче се води ненасилствена.

Реклама
Реклама
Реклама