Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7652674 www.bgdnes.bg

Всичко е пари в българските затвори

Майкъл Шийлдс в своя изповед

Осъденият фен на "Ливърпул" твърди, че е невинен, има второ дете

"България е място, което се задвижва изцяло от пари. Всичко в затвора беше за пари. Тяхното общество е изградено върху това."

Думите са на ултраса Майкъл Шийлдс, който бе осъден заради опит за убийство на бармана Мартин Георгиев в Златни пясъци. Георгиев се опита да разтърве пияни запалянковци на "Ливърпул" през лятото на 2005 година в курорта. Осъден беше Шийлдс, първо на 15 години, а по-късно наказанието бе намалено на 10 години. Лежа у нас, а по-късно бе прехвърлен в британски затвор. В крайна сметка точно преди десетилетие бе помилван.

Реклама

"Майкъл Шийлдс никога не е чел Кафка. Не е нужно. Той е преживял кошмара да бъде затворен в източноевропейска държава за престъпление, което не е извършил. Десетилетие след получаване на кралско помилване 33-годишният мъж се спира, за да размисли върху събитията, променили живота му."

Така започва пространен материал в британския вестник "Индипендънт", в който пред журналиста Тони Евънс Шийлдс нашироко разказва за събитията в България и случилото се след това.

В интервюто той застъпва тезата, че е невинен, и се позовава на самопризнанията на друг ултрас от агитката на "Ливърпул" - Греъм Санки, които той направи чрез адвокат, след като се прибра в родината си. Санки обаче никога не се яви пред съд, а още преди 10 години стана ясно, че проблемът за това е в родните власти. Тогава британският депутат Луис Елман обясни, че искането за изпращането му в България не е било издържано от процесуална гледна точка.

Според версията на Шийлдс за случилото се той дори не бил на мястото на пиянската свада в бара в Златни пясъци. На сутринта обаче дошли ченгета, извлекли го от леглото и го арестували за нападението.

"Бях толкова наивен", казва той. "Единственото, което си мислех, беше да приключим по-бързо. Когато си млад, не знаеш какво точно се случва. Поглеждам назад и си мисля колко глупаво е, че когато един полицай ме събуди и ми каза да си облека ризата, просто го направих. Бях тийнейджър."

Шийлдс бе осъден въз основа на доказателства на очевидци. Мартин Георгиев отначало е в кома. Когато се събужда, и той посочва Шийлдс за извършител на нападението.

Реклама

"Имах смесени чувства, когато жертвата ме посочи", спомня си Шийлдс.

"Виждах белега на главата му, изглеждаше ужасяващо. Когато посочи с пръст към мен, не можах да повярвам. Той седеше до мен в съда и аз се опитвах да му привлека вниманието и да му кажа: "Знаеш, че лъжеш".

Сега Майкъл Шийлдс вярва, че Мартин Георгиев не е излъгал, а е бил убеден, че гледа нападателя си.

"Когато той се събуди в болницата, лицето ми беше навсякъде." "Полицията му каза, че съм аз. Хората ме бяха идентифицирали. Тогава се ядосах на него. Това е тъжно, защото той беше най-голямата жертва от всички."

Майкъл Шийлдс разказва нашироко за престоя си в затвора у нас. Той казва, че системата е архаична, но му се наложило да се приспособи. В пандиза нямало прозорци, а условията били отвратителни. Шийлдс успява да научи български, колкото да чете вестници. Тогава разбрал, че у нас е известен като чудовище и хулиган. В същото време в родината му тече широка кампания в негова подкрепа. Българин, с който Шийлдс лежал заедно зад решетките у нас, се сприятелил с него и сега често посещавал Ливърпул, за да се видят.

Когато излязъл на свобода, приятелите му говорели за случката, на което Шийлдс се ядосвал много, защото искал да забрави всичко. Отказал да посещава и психолог.

"Сега съм най-щастливият, който съм бил някога", казва той. Оженил се е и има две деца - четиригодишно и едногодишно. Чуди се как, когато му дойде времето, ще им обясни своите преживявания. "Когато те са достатъчно големи, за да знаят, ще им кажа", допълва той.

Майкъл Шийлдс казва, че често се сеща за бармана Мартин Георгиев, чийто живот се променил преди 14 години

"Той беше жертвата. Платихме 80 000 паунда глоби. Семейството непрекъснато набираше пари. Чудя се колко от тях видя и как се отразиха на живота му?"

Всъщност, както "България Днес" писа преди време, всички пари от глобата Мартин Георгиев даде за операции в чужбина. Той е с пластики в черепа, а в първата половин година след нападението дори главата му бе отворена заради опасността от мозъчен оток. Операциите на Георгиев се забавиха неимоверно много, защото в началото нямаше средства и интервенциите започнаха чак след изплащането на глобата.

Барманът емигрира

Преди време пострадалият Мартин Георгиев напусна България и се пресели в Дания. Той има две деца, а жена му Даниела ражда второто по-рано от термина, когато разбира новината за случилото се в Златни пясъци.

"Искаше да се махне оттук. Брат му е в САЩ, но Мартин много обича родината си и не искаше да е много далеч", казва майка му Галина Георгиева за отпътуването му за Дания.

Реклама
Реклама
Реклама