Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7653966 www.bgdnes.bg

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Жоро е изловен на летището, докато се опитва да се измъкне от Дубай към друга дестинация. По всяка вероятност се е подплашил от това, че е локализиран, и е тръгнал да се спасява към по-далечно място, коментират запознати. От година Малката Бирма е сред издирваните с червена бюлетина от Интерпол.

Реклама

Компания в екзотичната страна му правел друг от списъка за издирване - Иван Танев-Универсалния.

Той е син на бившия земеделски министър Георги Танев. Търсен е като част от разследването срещу дедесарката Мила Георгиева. През 2012 година тя бе обвинена като ръководител на организирана престъпна група заедно с Иван Танев-Универсалния за престъпления срещу данъчната система. Според обвинението те измислили контрабандна схема с фирми бушони.

Още преди месеци полицейски източници се издадоха, че Станоев-младши се крие в имението на Универсалния в държава от Близкия изток. Вероятно домакинът, който дал подслон на брата си по съдба, не е бил съгласен с преместването. Усетил, че пътуването на Бирмата може да се наблюдава от ченгета, Универсалният предвидливо се покрил. Така се спасил от белезниците, поне засега.

Жоро Бирмата се търси във връзка с разследването срещу по-голямата част от семейството му.

Той бе обвинен задочно като част от престъпна група заедно с баща си Евлоги - Голямата Бирма и брат си Антон - Средната Бирма. Те са погнати с още шестима като престъпна банда за производство на цигари без бандерол.

При първата акция в края на август м.г. криминалисти удариха 4 фабрики за незаконни цигари - в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и село Ясен. Иззеха 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии папироси от различни марки за над 1,5 млн. лева.

Разследването е започнато от прокуратурата в Пловдив, но е прехвърлено към спецпрокуратурата, след като уликите са показали връзка на Станоеви с финансирането на фабриките. Според обвинителите месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв.

Реклама

Бивш ортак на Голямата Бирма предава схемата. Йордан Георгиев влошил отношенията си със семейство Станоеви заради тузарско "Бентли", което дал на Малката Бирма. Когато си поискал колата обратно, не я получил и пуснал сигнал за обсебване на чужда собственост в полицията. Криминалистите подозират, че Бирмите са продали луксозния автомобил.

Георгиев разказал, че се е прецакал не само с колата. Той разкрива, че Голямата Бирма го навил да инвестира в производството на цигари. Съдружникът си мислел, че всичко е легално, и дал 160 хиляди евро. След като става ясно, че тютюневата афера е незаконна, Георгиев проговаря за производството, сочи Станоев-старши като тартор на организацията и обяснява как се въртели парите от нелегалната дейност.

Дубайската връзка лъснала от разпита на свидетеля. От показанията му се разбрало, че първоначално му е казано, че производството ще е в емирството. После плановете за цигарена фабрика се насочили към Румъния, а накрая се реализирали у нас.

След като не са открити при акцията, един по един Бирмите се явяват пред следователите. Евлоги Станоев разказа пред магистратите, че по време на акцията в края на август е бил в Гърция. Когато се е върнал, разбрал от медиите, че е издирван, и се предал. Преди това всеки ден бил в ресторанта си "Бест" (бившия "Кошарите" - б.а.), но никой не го е търсил. Съдът реши, че той няма да се укрие, и го пусна срещу 50 бона гаранция.

Големият му син Антон също се появи по-късно пред Темида. Той се предаде с адвокат, а пред съда обяви, че се е изплашил, задето е издирван по цял свят, захвърлил е телефона си и е отишъл в Брезово да бере сливи. През януари т.г. Средната Бирма бе пуснат на свобода срещу 10 бона. При акцията майката Лидка Станоева-Скалата също бе прибрана за разпит, но остана без обвинения.

Въртя любов с Алисия и Преслава

Преди проблемите си с правосъдието Жоро Бирмата стана известен с връзките си с фолкпевиците Преслава и Алисия. Двамата с Преслава изживяха буен роман. Обикаляха дискотеките, но и си вдигаха брутални скандали. След разлъката с пайнерката Бирмата попадна в обятията на Алисия.

Влюбените гълъбчета дори заживяха заедно, а чалгаджийката си стана първа приятелка с майката на любимия си Лидка Скалата. Фолкдивата взе в имението на половинката си и сина си от Валери Божинов. След изчезването и акцията на Алисия й се наложи да забрави за Жоро. Нейни близки разкриват, че вече го е забравила и има нова тръпка.

Реклама
Реклама
Реклама