Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7654650 www.bgdnes.bg

Наркобос ликвидира неудобен свидетел

В търсене на печалби фалиралият бизнесмен Илия Петров се замесва с неподходящи хора от столичния кв. "Люлин"

Афера с дрога е една от основните версии за разстрела на столичния бизнесмен Илия Петров през 2014 г., коментират криминалисти, работили по случая.

Реклама

За разлика от повечето подобни жертви Петров няма пряко участие в наркотърговията. Единствената му грешка е, че в търсене на нови средства се замесва с неподходящи приятели. Следва оферта за "съдействие", гарнирана със солидна сума, която младият мъж отказва. Връзката с наркобосовете прави добър приятел на живеещия в столичния кв. "Люлин" Илия. В опит да го вербува, той неволно му разкрива подробности за наркомрежата, оплела цяла София и до ден днешен, а босът никога не е помирисвал съда. Така след отказа му да се включи в разпространението на дрога единственият изход е Петров да бъде ликвидиран, обясняват запознати. Има и подозрения, че Петров е участвал в няколко наркосделки, но впоследствие се отказва. Те така и не се доказват.

Както при повечето поръчкови екзекуции през годините и разследването по това остава на ниво оперативна информация, а преки доказателства липсват. Затова и до ден днешен обвинения няма повдигнати, а случаят потъва в прашните архиви на МВР.

Наред с дрогата сред версиите за смъртта на Илия са и проблеми с пари. Приживе мъжът дължи неголеми суми на свои познати. Твърди се, че става дума за няколко десетки хиляди лева. Спецченгета бързо изключват кредиторите от основните заподозрени заради изключително професионалното убийство на столичанина. По думите им подобна организация и изпълнение издават наемен килър, чиито услуги струват колкото всички заеми на Петров.

Трупът на младия мъж е открит на седми ноември 2014 г., захвърлен в дере край пазарджишкото село Горно Вършило. За зловещата находка алармира разхождащ се край дерето старец. Меките части на трупа са оглозгани от животни, но в главата на мъжа полицаите открива две рани - входна откъм тила и изходна през слепоочието.

При последвалата аутопсия се изяснява, че 28-годишният мъж е гръмнат няколко дни преди това. Става ясно, че самото убийство е извършено на друго място. След това килърите товарят в кола тялото и го изхвърлят от виадукта на магистрала "Тракия" на около 50 метра от турския ресторант, който се намира там. Следи от извършителите по тялото не са открити, а самият пистолет, произвел фаталния изстрел, не фигурира в масивите на МВР. Това според криминалисти подсказва, че оръжието е купено специално за тази "мокра поръчка" и след това унищожено.

Аутопсията установява, че смъртта му е настъпила в нощта, когато Илия Петров изчезва. В опит да стигнат до убийците криминалистите разследват последните действия на младия мъж.

Реклама

За последно негови познати го виждат да се качва в автомобила си, за да отиде до офиса на родителите си. Малко преди това се вижда със сестра си Илияна.

"Бяхме с децата на гости при майка ми. След това Илия излезе и отиде в офиса й. Около 20 часа съпругата му Ваня му позвъни да дойде да я прибере с детето, отишъл е, закарал я до вкъщи и пак се върнал в офиса. За последно е видян именно на бензиностанцията до сградата", разказва сестрата на убития - Илияна.

В опит да открие информация за брат си младата жена дори обяви награда от 500 евро за каквато и да е информация. Резултат така и няма.

"Работим по версията, че Илия е стоял в офиса, имал е определена среща, чакал е някого, когото често е посрещал. Този някой, вероятно приятел или добър познат, го е помолил да го последва с автомобила си. Вероятно този приятел или познат е искал от Илия нещо, поставил му е някакво условие, Петров е бил зависим от него, бил му е нещо като подчинен, затова е тръгнал с него, бил е подмамен. Смятал е, че ще се върне бързо, затова и е тръгнал без телефон", коментират тогава участващи в разследването.

Опитите им да открият мистериозния приятел на младия мъж удрят на камък.

Затъва с бързи кредити

Сред версиите за екзекуцията на Илия Петров са и проблеми с пари. Проверка на криминалисти показва, че приживе той има няколко необслужвани заема към фирма за бързи кредити. Малко преди смъртта му фирмата му за търговия "Ко Енерджи 08" е запорирана от съдия-изпълнител. Искът е подаден от фирма за бързи кредити, понеже Петров не върнал заем от 5000 евро. До 2014 г. сумата набъбва на 6804 евро. Петров трябва да плати отделно и към 2000 лв. за съдебни разходи и такси.

Запорът преобръща живота на Илия Петров, твърдят негови близки. След краха на бизнеса си започва работа в автомивката на родителите си. Слиза от луксозен автомобил и започнал да кара "Голф 3".

Несполуките така и не променят ведрия му характер, разказва сестра му Илияна. По думите на младата жена Илия не употребява алкохол, обича да спортува и дава всичко за семейството си.

Реклама
Реклама
Реклама