Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7654678 www.bgdnes.bg

Общинар обвинен за убийството на Фитнеса

Три години след екзекуцията

Радостин Райчев наредил да се скрие джипът на Димитър Евтимов

Общински съветник бе вкаран в ареста за убийството на бизнесмена Димитър Евтимов - Митко Фитнеса. Тялото на Фитнеса бе открито в пернишкото село Драгомирово преди три години. Фитнеса бе екзекутиран с изстрел в тила.

Общинарят е подведен под отговорност по чл. 115 от Наказателния кодекс (за убийство), във връзка с чл. 20, ал. 4 (за помагачество), съобщиха от държавното обвинение. Задържаният е общинският съветник от Земен Радостин Райчев. Съдът прие доводите на Софийската апелативна прокуратура за авторството на деянието. Сред доказателствата в подкрепа на обвинителната теза са прегледите на камери (преброителни на АПИ и такива, разположени в населени места), маршрутите на движение на автомобили, информация от мобилните оператори за движения по клетки, както и разпечатки на телефонни разговори, водещи до общинаря. Свидетели също са го заковали, като дали показания, че след изчезването на Митко Фитнеса общинарят накарал свои авери да унищожат и скрият ван "Фолксваген Туран", с който най-вероятно е била транспортирана жертвата. По-късно колата е открита опожарена в каменна мина край пернишкия квартал "Бела вода"

Реклама

Общинарят и Евтимов се познавали открай време. Двамата имали общо заведение. Райчев се ядосал, че само той го финансира. Срещнали се на 30 август 2016-а и Митко Фитнеса се качил в колата на партньора си. Няколко дни по-късно личният автомобил на Евтимов, паркиран пред фитнес залата, чийто собственик е, е бил запален.

Тялото на Фитнеса бе намерено от ловци захвърлено в гората край село Драгомирово. Аутопсията показа, че бизнесменът е убит с куршум в тила. След това трупът е разкъсан от чакали. Месец след новината за смъртта стартира и разпродажбата на останките от бизнеса на Фитнеса. Любопитното е, че и Райчев е сред купувачите, съобщава "24 часа". По неофициална информация Фитнеса дължал и големи суми на хора от ъндърграунда. Парите били дадени на перничанина с уговорката той да ги препере. Срещу комисиона задачата на Евтимов била да легализира печалбите на мафиотите, изкарани главно от наркотрафик и проституция. Схемата била задействана преди няколко години.

Преди да бъде намерен трупът на Фитнеса, се смяташе, че той е инсценирал отвличането си, тъй като завлякъл много хора с пари. "Взимал е между 3000 и 5000 лв. от човек, но има и хора, изгорели с много по-големи суми. Напоследък бизнесът му не вървеше, дори търсеше купувачи на къщата си, коментираха запознати с делата на убития.

След изчезването на Евтимов целият криминален контингент на Перник бе привикан на разпит в местната полиция. Причината е, че от всички Фитнеса е взимал пари, а после забравял да ги върне.

„Много хора ще черпят, че го няма. Въпреки че държеше фитнес и няколко заведения чрез подставени лица, беше жестоко закъсал. Убеждаваше дори приятелката си да продадат и нейната къща, за да има уж пари за бизнес, но тя му отказа“, коментираха приятели на убития. Схемата, по която убитият действал, била следната. Взимал пари назаем, след това изчезвал. Когато го натиснели да ги върне, взимал от други кредитори и така въртял огромни суми. Лъжел, че ще продава имот или лека кола, но винаги потъвал вдън земя. Затова първоначално криминалистите считаха, че някой от кредиторите не е издържал и го е екзекутирал.

„Принципът на тези криминални типове е убий един, ще прежалиш дълга, но после ще започнат да се издължават, за да не получат и те куршум в главата“, коментираха ченгета.

Реклама
Реклама
Реклама