Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7658788 www.bgdnes.bg

Насиленият с бухалка доцент умира в страшни мъки

Закъсняла експертиза отложи делото

Процесът за смъртта на преподавателя от Аграрния университет свършва през зимата

Убитият в Пловдив доцент Стефан Нейков от Аграрния университет е издъхнал в страшни мъки. Той се е задушавал продължително време, тъй като заради бруталните наранявания е получил мастна емболия. Тя е вследствие счупвания на кости и се развива сравнително бавно, но се стига до сигурна смърт, тъй като запушва кръвосносни съдове и води до спиране на белодробната циркулация.

Реклама

Това е едно от заключенията на съдебномедицинска експертиза, която трябваше да бъде разгледана на вчерашното дело срещу Илия Стоичков – подсъдим за зверски убития и изнасилен с бухалка доцент Стефан Нейков.

Експертизата е внесена миналата седмица. Тъй като не е спазен 7-дневният срок, който по закон имат страните да се запознаят с нея, делото е отложено по искане на защитата на Илия Стоичков. Процесът в Пловдивския окръжен съд продължава на 25 октомври и тогава се очаква да бъде приета експертизата. Веднага след това вероятно ще се пристъпи към пледоарии, освен ако някоя от страните не поиска допълнително процесуално действие. Вероятно присъдата ще бъде постановена до Нова година. Процесът се води при закрити врата заради интимните подробности, които се разкриват.

Убийството става на 2 юли миналата година. От разследването се разбра, че жената на подсъдимия Илия Стоичков – Иванка, искала да завърши магистратура в Аграрния университет и се свързала с доц. Стефан Нейков. Искала да се възползва от познанствата му в академичните среди, за да си издейства лесно изкарване на изпитите. Въпреки че е пенсионер, доцентът работил в Института по растителни генетични ресурси в Садово и имал връзки. Иванка и доц. Нейков се познавали от 2005 година, когато тя учила за бакалавър в Аграрния университет в Пловдив. Доцентът не й преподавал, а познанството станало покрай сина му.

Обвинението е, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Според него доцентът поискал от Иванка пари и секс, за да й помогне. Стигнало се до договорка и двамата си направили среща на Гребната база в Пловдив. Междувременно Илия разбрал за случващото се и придружил жена си до рандевуто. С жена му отишли със семейната им кола. Когато и доцентът пристигнал със своя „Фолксваген Поло”, Иванка се качила отзад. До шофьора скочил Илия Стоичков. Той опрял нож в гърлото на доцента и му казал да кара направо. Стигнали до село Оризари, където започнал брутален побой и изнасилване с дръжката на бейзболна бухалка. След зверството Стоичков се смилил и закарал помления доцент до Военна болница, където го оставил в колата му. Там агонизиращият бил намерен от минувачи, които се обадили на Бърза помощ. Притеклите се лекари не успели да спасят жертвата заради многото му травми. На заседанието вчера бе разпитан и един медик, който се опитал да реанимира доцента.

Докато доцентът умирал, Иванка изхвърлила бухалката и ножа. Те бяха намерени и са приобщени като доказателства по делото. Срещу Илия Стоичков има и второ обвинение – за грабеж на златен синджир 14 карата, 11,5 грама на стойност 748 лева, който Иванка ден след престъплението продала в заложна къща. Парите на доцента – 95 лева, не били пипнати.

Част от разкритията идват от самата Иванка. Въпреки че съдът й дал възможност да не дава показания заради близостта си с подсъдимия, тя свидетелствала.

Общо 310 000 лева кръвнина поискаха вдовицата и двете деца на Нейков. Искът на вдовицата е за 150 000 лева, а на брата и сестрата – за по 80 000 лева. Още в началото на делото адвокатът им Георги Кутрянски поиска процесът да бъде гледан при закрити врата заради интимни факти по време на престъплението. Това искане бе одобрено от съда.

Реклама
Реклама
Реклама