Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7662931 www.bgdnes.bg

Праисторически звяр плаши рибари

Рибата веслонос достига 80 килограма, носът й е гигантски

Невероятна риба с гигантски нос вече плува в реки и езера из България! Причудливото водно създание изплаши до смърт рибари. То се е закачило на кукичката на замятащи въдици по поречието на река Дунав. Това разкриха шокирани риболовци очевидци пред "България Днес".

Нищо неподозиращите хора заметнали във водата на стръв земен червей. Ненадейно въдицата се огънала и те помислили, че вадят голям шаран. Какво било учудването им, когато от дълбините изплувало нещо, което никога до този момент не били виждали. Първоначално никой не искал да докосне странното същество, за да го откачи от куката.

Реклама

Впоследствие все пак сащисаните рибари проверили и разбрали, че става дума не за адско изчадие, а за риба веслонос. Видът е праисторически и е представител на есетрообразните риби. Достига дължина от три метра и тегло над 80 килограма. Веслоносът е с гладка кожа, без характерните за есетровите риби костни плочки. Впечатляващият му нос заема една трета от дължината на тялото. Устата му е голяма, без зъби.

Родината му е Северна Америка. Среща се най-вече в река Мисисипи, нейните притоци Охайо, Мисури, Илинойс, както и в други реки вливащи се в Мексиканския залив. Това е единственият вид есетрообразни, който се храни предимно с планктон.

Всъщност от десетина години тази риба се отглежда в някои рибовъдни стопанства у нас. Напоследък веслоносът се превръща в истински хит сред риболовците. С едри екземпляри се зарибяват някои арендовани водоеми, като уловът им е истинска атракция. Веслоноси са хващани на яз. "Дреновец", Видинско. Екзотичният вид живее и в езерото Света гора край Велико Търново. Зарибявания са правени на река Дунав, но до този момент уловът на веслонос е невероятна рядкост там.

По нашите ширини за пръв път за изкуствено развъждане веслонос е внесен през 1974 г. в бившия Съветски съюз. Там са първите успехи в аклиматизирането му. Този вид риба е подходящ за стопанско рибовъдство, защото има хубаво месо и бързо нараства. Търгува се на цена 10-15 лв. за килограм, в зависимост от количествата и големината. На пазара за консумация отиват само мъжките екземпляри, а женските остават за добив на хайвер. Качествата на българския веслонос са максимално близки до дивоживеещия, уверяват рибовъди.

Ако е по-едра, тази риба е най-вкусна на скара. Парчета под 2 кг стават отлично пържени.

Нашенци борят риби-меч

Българи са най-добрите майстори в улова на риба-меч. Това лято нашенци спечелиха световноизвестният международен турнир "Хемингуей" по улов на риба-меч. 69-ото издание на престижното състезание се проведе във водите на Карибско море край Куба. Любопитното е, че рибарското съревнование се провежда от 1950 година, когато победител става прочутият писател Ърнест Хемингуей.

"Да ловиш подобни риби никак не е лесно. Изискват се много опит, добро оборудване и доза късмет. Синият марлин (риба-меч) е доста солидна риба като размери, а скоростта, с която се движи във водата, достига 120 км/ч", признава шампионът от българския екипаж Илия Кадинов. Той казва, че самото изваждане на вече закачена риба може да отнеме от 1 до 5 часа. Кадинов и останалите от нашата лодка "Лъки Уан" успяват да измъкнат общо 3 трофейни риби-меч и печелят първото място. Браво!

Реклама
Реклама
Реклама